A ​női test és más összetevők (értékelés és nyereményjáték)

Az Agave Könyvek gondozásában idén nálunk is megjelent Carmen Maria Machado több díjat nyert novellagyűjteménye, A női test és más összetevők. A kötet újszerűségét az írónő eredeti stílusa és a műfaji határok összemosása adja; a történetekben szabadon keverednek a thriller, mágikus realizmus, fantasy és sci-fi elemek, mindezt pedig a nők helyzetének és problémáinak témaköre köti össze. Tartsatok öt bloggerünkkel, és ha szerencsétek van, akár a könyv egy példányát is megnyerhetitek!
Kiadó: Agave Könyvek, 2020

Oldalszám: 288 oldal
ISBN: 9789634197041
Eredeti cím: Her Body and Other Parties
Fordító: Ács Eleonóra, Ballai Mária, Farkas Veronika, Nagy Mónika, Török Krisztina, Orosz Anna, Bosnyák Edit, Molnár Berta Eleonóra

A könyvet ITT tudod megrendelni


Fülszöveg:

A női test és más összetevők Carmen Maria Machado irodalmi diadalmenete, mely során látványosan lerombolja az önkényesen felhúzott falakat a pszichológiai realizmus és a disztópia, a komédia és a horror, a fantasy és a fabulizmus között. Sokszor szürreális és provokatív könyvében e műfajok felhasználásával elképesztő narratívákat alkot, melyek bemutatják a nők mindennapi életét és azokat a külső erőket, amelyek hatással vannak a testükre. A kötetet a 2017-es megjelenése után díjesővel honorálták: elnyerte a Shirley Jackson- és Lambda-díjat, valamint a Brooklyni Közkönyvtár irodalmi díját és az Amerikai Könyvkritikusok John Leonard-díját, ezenkívül pedig jelölték a nemzeti könyvdíjra, valamint a PEN/Robert W. Bingham-, Dylan Thomas- és World Fantasy-díjakra.
Egy feleség visszautasítja a férje kérését, hogy levegye azt a zöld szalagot, amit állandóan a nyakán hord. Egy nő beszámol a szexuális együttléteiről, miközben egy járvány lassan az egész emberiséggel végez. Egy plázában dolgozó ruhabolti eladó rémisztő felfedezést tesz a ruhák varrásának körülményeiről. Egy zsírleszívás után nem várt vendég jelenik meg a lakásban. Ezek a hol földhözragadt, hol a világunktól elszakadt, csábító és szexi, ugyanakkor bizarr és maró, humoros és halálosan komoly történetek minden oldalukról megmutatják a nőket. A kötet novelláinál eredetibb hangvételű, izgalmasabb és felkavaróbb történetekkel rég találkozhatott az olvasó.

Véleményem:

Viszonylag ritkán szoktam novellásköteteket olvasni, de amikor megteszem, azok szinte kivétel nélkül az Agave Kiadó kínálatából szoktak a polcomra kerülni. Így, mivel nem szoktam csalódni ezekben, hamar felkerült a kívánságlistámra Carmen Maria Machado kötete. Nagyon kíváncsi voltam, hogy egy ekkora díjesőt kiváltó első könyv, ami a fülszöveg ígérete szerint nagyon sokféle zsánert ötvöz és minden darabot a nőiség témája köré fűz fel, vajon pontosan milyen élményt fog nyújtani. Most, az olvasás után már elmondhatom, hogy ha nem is fogott meg minden egyes novella, érdekes és gondolatébresztő válogatásra sikeredett, amelyben nagyon sokféle műfaj kedvelője találhatja meg a számításait. 



A kötet összesen nyolc novellát tartalmaz, így még a nem túl nagy terjedelem ellenére is láthatjuk, hogy ezek azért valamivel hosszabb darabok, elég időt és teret hagynak arra, hogy az ember beléjük merüljön és ráhangolódjon a stílusukra. Nekem a novelláskötetek értékelésénél mindig kicsit dilemma, hogy egyenként vagy összességében beszéljek róluk, általában az utóbbit szoktam választani, mert a leendő olvasókat talán jobban segíti egy átfogó kép, viszont itt az egyes novellák között néhol óriási különbségeket éreztem, így mindenképpen fogok konkretizálni is. Ahogy a cím is sejteti, a kötetben szereplő történetek valamilyen úton-módon kapcsolódnak a női testhez (és persze ezen kívül a lélekhez, szellemhez, szívhez, szerepekhez és elvárásokhoz, tabukhoz és fájdalmakhoz). Én kevésbé értek a különböző zsánerek pontos definíciójához és ismérveihez, de az biztos, hogy a fantasytől kezdve a horroron át a mágikus realizmusig nagyon sokféle műfaji sajátossággal találkozunk, akár egy novellán belül is. Machado véleményem szerint arra törekedett, hogy nagyon szimbolikus módon mutassa be azokat az öröktől való problémákat, nehézségeket, kétségeket vagy örömöket, melyek a nőket kísérik évezredek óta, ezt pedig az esetek többségében úgy teszi, hogy a fantáziánkra is nagyon sokat bízzon a történetek lehetséges értelmezésében. 

A kötet első novellája, mely a Még egy öltés a férj kedvéért címet viseli, hatalmasat robbant számomra, mindjárt úgy beszippantja az olvasót, hogy úgy érezze, nem volt hiába beszerezni a könyvet. A történet főhőse egy olyan nő, aki a maga módján igyekszik boldogulni és beteljesíteni a tipikusan nőknek szánt ideális sorsot (férj, kertes ház, gyerek), azonban mély titkot hordoz, egész konkrétan a nyakában viselt szalag formájában, amihez senki, még a férje sem nyúlhat soha. Nagyon tetszett, ahogy finoman és burkoltan, de megjelenik ebben a novellában, hogy egy nő az élet hány területén rendeli alá az akaratát és a teljes lényét a férfiaknak, és az is, hogy ettől függetlenül mindig sikerül megőriznie egy kis misztériumot, ami csak az övé. Nem éreztem a művet sem arcba ordítóan feministának, sem férfigyűlölőnek, egyszerűen volt egy jó üzenete amit nagyon jól sikerült átadni. Az ezt követő, Leltár című novella tovább vitte az elkezdett ívet, egy egész más stílusú darabról van szó, melyben egy apokaliptikus világban túlélni próbáló fiatal nő osztja meg velünk tömören és leltár-szerűen az életét - mindezt a szexuális kapcsolatainak fókuszából. 


Sajnos ez az erős kezdés számomra nem tartott ki sokáig, mert a soron következő darabok közül több is akadt, aminél nem egészen éreztem, hogy mi a pontos mondanivaló vagy a történet lényege. Hozzáteszem, ahogy korábban is írtam, rengeteg elvont és szimbolikus elem van a novellákban, így szerintem nem baj, ha az értelmezés egy része ránk van bízva (különösen az olyan esetekben, ahol álom-ébrenlét, józanság-őrület, múlt-jelen határmezsgyéjén járunk), de voltak esetek, ahol kapaszkodót sem találtam. Erre a legszembeötlőbb példa a Különleges ügyosztály: Esküdt ellenségek 272-szer című novella volt, ami sorozatepizódok tartalmának rövid felsorolásából állt, és amit sajnos bárhogy koncentráltam, nem tudtam értelmezni. Szerencsére a könyv második felében visszatért az a hang, ami az elején annyira megtetszett, mind a Nyolc harapás, mind A lakó című novella nagyot ütött, előbbi a témája miatt (testkép és testcsonkítás az ideálisnak vélt külső elérése érdekében), utóbbi pedig a nagyon baljós és misztikus atmoszférája miatt. 

A novellákban tényleg sokféle téma felszínre kerül, ami egy nő életével, testével kapcsolatba hozható, legyen szó szexualitásról, erőszakról, anyaságról, csontról, izomról, bőrről, amiben kérdés, hogy jól tudjuk-e magunkat érezni. Érdekes, hogy a férfiaknak viszonylag kevés szerepe van a történetekben, több novellában találkozunk leszbikus kapcsolatokkal, ami viszont abból a szempontból nagyon tetszett, hogy nem valamilyen megbotránkoztató hatás érdekében, hanem teljes természetességgel voltak a cselekmény részei. Ha a hangulatot kéne valahogy meghatároznom, az valahol a bizarr és a nyomasztó határán mozogna, de azért az esetek többségében ez még az a mérték, ami nem válik fullasztóvá és kellemetlenné. A szerző egyébként nagyon olvasmányos stílusban ír, tele érdekes képekkel, és egész sokféle hangon meg tud szólalni a közönségestől a szépirodalmiig bezáróan. Nekem még valami plusz hiányzik ahhoz, hogy igazán feledhetetlen legyen, de első kötetnek szerintem mindenképpen figyelemreméltó, a témája pedig fontos és mindig aktuális.

Értékelésem: 5/4
Kinek ajánlom? Azoknak, akik szeretnének egy kifejezetten női sorsokat és élethelyzeteket bemutató, műfaji kereteket feszegető novelláskötetet olvasni. 

Nyereményjáték:

A női test és más összetevők 2017-ben elnyerte a Shirley Jackson-díjat is, mellyel a pszichothriller és horror műfaj kiemelkedő alkotásait ismerik el. Bloggereinknél most egy-egy idézetet találhattok olyan művekből, melyek a évek során szintén elnyerték ezt a díjat. A feladatotok annyi lenne, hogy a rafflecopter doboz megfelelő helyére beírjátok a szerző nevét és a könyv címét, amiből az adott idézet származik. A helyesen válaszolók között az Agave kiadó jóvoltából a könyv egy példányát sorsoljuk ki.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
"A rejtély egy megperzselt könyv illataként csüngött a levegőben."

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
ápr. 30. Flora the Sweaterist 
máj. 2. Hagyjatok! Olvasok!
máj. 4. Utószó
máj. 6. Spirit Bliss Sárga könyves út
máj. 8. Könyv és más
máj. 10. A Szofisztikált Macska

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések