Vámpyr Vilma és a barbárbál (értékelés és nyereményjáték)

A Móra Kiadó jóvoltából végre hozzánk is megérkezett Laura Ellen Anderson ifjúsági regény, mely Vámpyr Vilma, a nyughatatlan vámpírlány történetét meséli el, aki barátaival izgalmasabbnál izgalmasabb kalandokba keveredik! Bár Vilma köztudottan utálja az éves barbárbált, idén felcsillan a remény, hogy mégsem lesz olyan unalmas ez az este. Tarts bloggereinkkel, hogy megtudd, milyen kalandokba keveredik Vilma, és ha szerencséd van, a könyv egy példányát is megnyerheted!
Kiadó: Móra, 2020

Oldalszám: 216 oldal
ISBN: 9789634862444
Eredeti cím: Amelia Fang and the Barbaric Ball
Fordító:  Magyari Andrea

Illusztrálta: Laura Ellen Anderson
A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Vámpyr Vilma szereti a házikedvencét, Tökkencset és a barátait. Utálja viszont az évente megrendezett, előkelő és unalmas barbárbált, ahová a szülei miatt kell mennie. Vilma ugyanis ősi vámpírcsalád sarja. Noktürnia elkényeztetett hercege foglyul ejti Tökkencset, akit Vilmának kell kiszabadítania. A bátor vámpírlány eközben ráadásul kideríti a Sötét birodalmának legféltettebb titkát.

Véleményem:


Az nem is volt kérdés, hogy egy vámpíros-szörnyes tematikájú ifjúsági regénynek mindenképpen ott a helye a polcomon, ebben csak megerősített, amikor először láttam meg ezt a csodás borítót. Eddig még nem volt szerencsém Laura Ellen Anderson könyveihez, de a nem olyan rég olvasott Halálka után (értékelés ITT) nagyon kíváncsi voltam, hogy egy másik szerző mit tud kihozni hasonló témából. Első körben csak annyit mondhatok, hogy a Vámpyr ​Vilma és a barbárbál egyből belopta magát a szívembe, egy ültő helyemben kiolvastam, és legszívesebben máris nyúlnék a folytatások után, úgyhogy nagyon remélem, hogy a Móra Könyvkiadó ezeket is elhozza majd nekünk.


Én, aki gyerekként is imádtam az Addams Family-t és minden hasonló könyvet/filmet, nagyon szeretem, amikor egy történet középpontjában valamilyen, a hagyományos felfogás szerint rémes vagy ijesztő figura áll. Egy gyerekkönyv esetében szerintem ez kifejezetten hasznos is lehet, hiszen sok félelmet eloszlathat egy-egy olyan élmény, ahol megszerethetjük a hasonló teremtményeket. Ebben a történetben egy vámpír család, pontosabban az ő lányuk, Vilma áll a középpontban, aki kedves természetével azonnal közel került hozzám. A kötet egyébként nem csak a borítót tekintve lett elképesztően igényes, hanem ha felütjük, belül is csodás tartalmakat találunk, kezdve a cselekménynek helyet adó Noktürnia térképével, vagy a szereplők tabló-szerű bemutatásával. 


Vilma családja meglehetősen mókásra sikeredett, apukája például folyton keresztrejtvényt fejt és sírkőmintás ingeket hord, anyukája pedig gyakorta elhagyja az egyik szemgolyóját, ha valami felzaklatja. Aztán itt van még a család szellemkomornyikja, Huhú, aki mindig segít rendet teremteni, ha a kastélyban eluralkodik a káosz, és az iszonyú cuki Tökkencs, Vilma házikedvence is. Mind a karakterek bemutatása, mind a cselekmény nagyon szórakoztatóra sikeredett, melynek középpontjában a minden évben megrendezésre kerülő barbárbál áll. Vilma rendes körülmények között ki nem állhatja ezt az unalmas eseményt, ebben az évben azonban szokatlanul izgalmasnak ígérkezik, ugyanis ellátogat rá a vámpírok királya is a fiával, Mandaré herceggel. Sajnos hamar kiderül, hogy a kis trónörökös roppant utálatos figura, Vilma hiába próbál barátkozni vele, az elkényeztetett herceg mindenkit csak ugráltat, ráadásul még Tökkencset is meg akarja kaparintani magának. Vámpír főhősünk így segítségül hívja barátait, a kedves jetilányt és a Halál kisfiát, hogy visszaszerezzék a jószágot, és közben számos titokra is fényt derítenek.

Nagyon sok minden volt ebben a történetben, ami tetszett és szórakoztatott. Egyrészt maga a szöveg nagyon ötletes, tele szójátékkal, és még ha néha picit gusztustalan is (például, amikor a lábujjlekvár ismérveit részletezi), biztos vagyok benne, hogy a kiskamaszok imádni fogják. A történetben jó aránnyal szerepel kaland, izgalom és humor, és persze nem maradhat el az erkölcsi tanulság és mondanivaló sem. Azt mindig kiemelem, mennyire szeretem, amikor egy szerző maga illusztrálja a köteteit, itt is erről van szó, a képek pedig zseniálisan kiegészítik a történetet és élővé teszik a lapokat. Nagyon szerettem, hogy a főhőseink kicsit tökéletlenek, olyan karakterek, akik sok szempontból kilógnak a sorból, de akik emellett mindig összetartanak és segítenek a barátaikon. Ilyen szempontból mindannyiukkal nagyon könnyű volt azonosulni, csak Mandaré herceget akartam átlagosan 2 oldalanként agyoncsapni, de szerencsére az ő esetében is beszélhetünk fejlődésről. Jópofa ötlet volt, hogy a sötétség teremtményei számára a napvilági lények jelentik mindazt, amit az átlagos gyerekek számára a szörnyek: hőseink rettegnek a csillámtól, az egyszarvúaktól és a tündérektől, és meggyőződésük, hogy ezek az élőlények roppant veszélyesek. Aztán a későbbiekben ez a kép is szépen árnyalódik, és Vilmáék rájönnek, hogy a dolgok nem biztos, hogy olyan fekete-fehérek, ahogyan azt mindig is tanították nekik. 


A történet ugyan pontot tesz a fő szál végére, de sok nyitott kérdést és az új kalandok ígéretét hordozza magában, így tényleg csak remélni tudom, hogy hamar érkeznek majd a folytatások (pillanatnyilag 8 kötetnél tart a sorozat). Stílusa és kivitelezése miatt szerintem tökéletesen alkalmas arra, hogy megszólítsa a kiskamasz korosztályt, és mivel a történet kellően összetett és humoros, a felnőttek sem fognak unatkozni az olvasása közben. Számomra az év egyik nagy felfedezettje, jó szívvel ajánlom mindenkinek!

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Olyan gyerekeknek és felnőtteknek, akik szeretik a szörnyes-rémes-vámpíros témákat, és szeretnének egy izgalmas és szórakoztató ifjúsági regényt olvasni.

Nyereményjáték:

A Vámpyr Vilma és a barbárbál középpontjában egy vámírcsalád áll, ezért a mostani játékunkban híres vámpíros meséket kell felismernetek. A turné minden állomásán egy-egy képet találhattok, melyek a mesék jeleneteit ábrázolják, a ti feladatotok pedig az lesz, hogy az adott mese címét beírjátok a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


Feladvány:


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
05. 02. Utószó
05. 04. Könyv és más
05. 06. Veronika’s Reader Feeder
05. 08. Spirit Bliss Sárga könyves út

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések