Macskabölcsesség tiniknek- Gondolkodj és önállósodj úgy, mint a macskád! (értékelés és nyereményjáték)

Legújabb blogturnénkban egy Ziggy nevű macskát ismerhetünk meg, aki a környéken élő fiataloknak ad értékes tanácsokat, amelyekkel segít nekik továbblépni a problémáikban. Tartsatok velünk, és ismerjétek meg Ziggy barátait, hallgassátok meg a háromlábú macska életvezetési tanácsait, de ne felejtsetek el játszani se! A blogturné végén egy szerencsés olvasónk a Partvonal kiadó jóvoltából megnyerheti a Macskabölcsesség ​tiniknek könyvet!
Kiadó: Partvonal, 2020

Oldalszám: 176 oldal
ISBN: 9786156058102
Eredeti cím: Agir et grandir comme un chat
Fordító: Novák Petra

A könyvet ITT tudod megrendelni


Fülszöveg:

Ziggy, a háromlábú macska egy francia kisvárosba költözik, ahol összebarátkozik a környéken élő fiatalokkal. A tizennyolc rövidke történetben tizennyolc gyereket ismerhetünk meg, akik sorra kiöntik a szívüket Ziggynek, ő pedig egyszerű, hasznos és bölcs tanácsokat ad a kiskamaszoknak. A gyerekek hamar ráébrednek, milyen értékes a macskabölcsesség: megtudják többek között, hogyan élhetnek boldogabban, miként javíthatnak a barátaikhoz és a családjukhoz fűződő kapcsolataikon, hogyan küzdjék le a szorongást és álljanak ki magukért, valamint hogyan dolgozzanak meg a sikerért. Az üzenet egyszerű: gyerekként is élj úgy, mint a macskák – szabadon, kiegyensúlyozottan, öntudatosan és boldogan.
Stéphane Garnier, a nagy sikerű Macskabölcsesség szerzője legújabb könyvében a 9-13 éves korosztályt szólítja meg, őket hívja közös gondolkodásra és játékra.

Véleményem:

Az alap, hogy egyből rácsapok mindenre, ami macskás, hiszen nagyon közel állnak hozzám ezek a négylábú szőrgombócok. Stéphane Garnier előző, felnőtteknek szóló könyvéhez még nem volt szerencsém, de talán nem is baj, hogy egyből a tiniknek írott verzióval kezdtem, ugyanis kellemes időutazásban volt részem. A Macskabölcsesség tiniknek nagyszerűen visszaadja azt az életérzést, amit tinédzserként megélünk, pontosan azokat a problémákat és kérdéseket hangosítja ki, amik ebben az életszakaszban a legfontosabbak, így még akkor is szórakoztató olvasmány, ha történetesen már jó pár évtizeddel magunk mögött hagytuk ezt az időszakot.


A kötet tekinthető egyfajta életvezetési tanácsadó könyvecskének, mely a 9-13 éves korosztályt igyekszik megszólítani. Szerintem ez a besorolás teljesen korrekt, hiszen a felvonultatott témák mind relevánsak és aktuálisak ebben a korban. A könyv elbeszélője, vagyis a tanácsadó maga nem más, mint Ziggy, a háromlábú macska, aki a környék gyerekeivel barátkozva, sorsukat és történetüket megismerve reflektál az életüket érintő nehézségekre és kihívásokra. 16 külön fejezetben egy-egy gyerek történetén keresztül mutat be olyan élethelyzeteket, amik mindannyiunk számára ismerősek lehetnek (akár a felnőtt életünkből is), és melyek nagyon változatosak és hitelesek. Vajon mennyire mersz kiállni saját magadért? Mennyire vagy könnyen befolyásolható, tudsz-e nemet mondani? Képes vagy-e tartalmasan eltölteni a szabadidődet akár a barátaid, akár a mobiltelefonod nélkül? Hogyan kezeled, ha a családodban változás áll be, vagy új helyre költöztök? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekkel találkozhatunk, ahol természetesen a jó tanácsok sem maradhatnak el: Ziggy minden esetben elmondja, hogyan vehetünk példát a macskákról, és hogyan tudunk sikeresen megbirkózni az életünkben felbukkanó kihívásokkal. 

Apróság, de nekem nagyon tetszett, hogy minden ilyen kis fejezet végén található egy interaktív napló, ahol az adott témával kapcsolatos kérdésekre válaszolhatunk. Nekem itt jött be igazán a retro életérzés.Gyerekkoromban lehetett kapni hasonló tininaplókat, ahol főként önismereti kérdésekre kellett válaszolni, én pedig imádtam ezeket töltögetni, illetve ettől függetlenül is rendszeresen vezettem naplót tinédzser koromban. Talán egy-egy kérdésre lehetett volna több helyet is hagyni, mert azért nagyrészt komplexebb, kifejtős válaszokat igényelnek, de mind az ötlet, mind a kivitelezés szerintem zseniális, és hozzájárul ahhoz, hogy a könyvecskét tényleg a magáénak érezze a tulajdonosa. 


Nagyon jópofa gondolatnak tartom, hogy a szerző nem a saját, hanem a macskája nevében fogalmazta meg a mondandóját, talán a gyerekek számára is könnyebben befogadható ez így, mintha azt éreznék, hogy egy felnőtt akarja megmondani nekik a tutit (persze, nyilván ők is tudják, hogy igazából nem egy macska írta a könyvet, de mégis úgy érzem, hogy Ziggy által könnyebb megnyílni önmagunk felé). És valóban sokat tanulhatunk ezektől a négylábú fickóktól, hiszen tökélyre fejlesztették a gondoskodás, a szeretet és az önállóság arany középútját. Összességében én nagyon élveztem, tehát egy felnőtt olvasó számára is nyújthat kellemes órákat, abban viszont biztos vagyok, hogy olyan kiskamaszoknak, akik fogékonyak az ilyesmire, kész aranybánya ez a kötet. Most, hogy ennyire pozitívak a tapasztalataim, biztos, hogy el fogom olvasni a szerző (azaz Ziggy) előző könyvét is. 

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Fiúknak és lányoknak egyaránt a megjelölt életkori sávban, főleg akkor, ha szeretik a macskákat és a naplóírást. 

...és egy kis extra:

Sokan tudjátok, hogy nekem is van egy bölcs életvezetési tanácsadóm, akit Hajninak hívnak, és aki már több, mint 6 éve boldogítja az életünket. Fogadjatok szeretettel tőle is néhány hasznos tanácsot!

1. Igyekezz segíteni a barátaidnak, amiben csak tudsz, meglásd, kedvességed megtérül!


2. Add meg a módját az én-időnek! Mindegy, hogy aktív kikapcsolódásról vagy csak egy szimpla lustálkodásról van szó, teremts harmóniát és kényelmet magad körül!


3. Mindig légy önmagad! Ha valamiben csinosnak érzed magad, ne hagyd, hogy mások eltántorítsanak, vállald fel bátran az ízlésedet!


4. Mindig képezd magad és tanulj valami újat, hiszen sosem tudhatod, milyen irányt vesz az életed, fontos a folyamatos fejlődés!


5. Az ajándék te magad légy! Szánj időt a családodra, barátaidra, hidd el, ez fontosabb és értékesebb, mint bármi, amit adhatnál nekik!


6. Vizsgáld meg a dolgokat más nézőpontból is! Így empatikusabb lehetsz másokkal és olyan ötleteid is támadhatnak, amik korábban eszedbe sem jutottak.


7. Mosolyogj! Minden napban van valami apró csoda vagy szépség, amiért érdemes volt reggel felkelni. 



Nyereményjáték:

Mindannyian ismerünk híres macskákat könyvekből, filmekből, képregényekből. Ezúttal az lesz a feladatotok, hogy az egyes állomásokon található képekről kitaláljátok a nevüket, és beírjátok azt a rafflecopter megfelelő rubrikájába! 
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
05/14 - Spirit Bliss Sárga könyves út
05/16 - Hagyjatok! Olvasok! 
05/18 - Könyv és más

Megjegyzések

Megjegyzés küldése