Az élet értelméről (értékelés és nyereményjáték)

Viktor E. Frankl bécsi neurológus és pszichiáter neve mintegy megkerülhetetlenül útjába akad a pszichológia, filozófia iránt érdeklődőknek, sőt, ezen túlmenően, széles körökben is ismertté vált …és mégis mondj igent az életre! c. memoárjával, melyben koncentrációs tábor beli élményeit, tapasztalatait összegzi. A Libri kiadó jóvoltából megjelent újabb kötetében, mely Az élet értelméről címet viseli, három II. világháború utáni előadásának szövegét ismerhetjük meg, főként a döntéseink szabadságának, életünk beteljesítésének témáját feszegetve. Amennyiben titeket is foglalkoztat a kérdés, “mi teszi értelmessé az életet?”, tartsatok velünk négyállomásos turnénkon, és ha szerencsétek lesz, gazdagabbá válhattok a könyv egy példányával!



Kiadó: Libri, 2020

Oldalszám: 148 oldal
ISBN: 9789634337454
Eredeti cím: Über den Sinn des Lebens
Fordító: Kalocsai Varga Éva


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

1946-ban, ​tizenegy hónappal azután, hogy túlélte a holokausztot, Viktor E. Frankl pszichiáter Bécsben bemutatta később világhírűvé vált terápiás módszerét, a logoterápiát, amelynek középpontjában az élet alapvető értékei állnak.
Frankl megfigyelte, hogy azok a foglyok találták meg legnagyobb valószínűséggel a túléléshez szükséges erőt, akik még láttak valamilyen értelmet az életükben. De vajon mi az élet értelme?
Az élet különféle helyzetekbe sodor bennünket, de saját döntésünk, hogy ezekre miként reagálunk. Frankl logoterápiájának célja ennek a döntési szabadságnak a megélése, mert ha ezzel tisztában vagyunk, megérthetjük saját, személyes célunkat is. A világ alakulása időről időre bizonyítja, hogy Frankl gondolatai minden körülmények között aktuálisak.
„Évtizedekig tartó barátságom Viktor Frankllal és gyógyító kapcsolataim minden egyes páciensemmel (…) ugyanazt a fontos leckét tanították meg nekem, amit Auschwitzban kezdtem el tanulni. Azt, hogy a fájdalmas tapasztalataink nem tehertételek, hanem ajándékok. Perspektívát és értelmet adnak nekünk, lehetőséget arra, hogy megtaláljuk egyedi célunkat és saját erőnket.”
Edith Eva Eger

Véleményem:

Viktor E. Frankl nevével először körülbelül nyolc évvel ezelőtt találkoztam, a neveléstudományi mesterképzésemen. Abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy Schaffhauser Franz tanár úrtól egy egész féléven át tanulhattam róla, aki maga is elkötelezetten tanulmányozta a logoterápiát. Akkoriban még nem lehetett könnyen hozzáférni Frankl műveihez, emlékszem, angol nyelven próbáltam minél jobban megismerni és megérteni őt Man's Search For Meaning című kötete alapján. Már akkor nagy hatást gyakorolt rám életigenlő szemlélete, és az, hogy terápiájában egy szinte extrém módon leegyszerűsített, mégis végtelenül komplex maghoz nyúl vissza: az élet értelméhez. 


A Libri Kiadó gondozásában megjelent Az élet értelméről című kötet Viktor Frankl 1946-ban megtartott három előadásának anyagát tartalmazza, melyek során bemutatta Bécsben logoterápia nevű terápiás módszerét. Ahhoz, hogy igazán értékelni tudjuk ezt a tartalmat, világosan kell látni azt a történelmi kontextust és előzményt, amiben megszületett. Itt ugyanis nem pusztán arról van szó, hogy a közelmúltban lezajlott egy világháború, hanem arról is, hogy Frankl maga is megjárta a koncentrációs táborokat, és azon kevesek közé tartozott, akik túl is élték az ott történt szörnyűségeket. Az, hogy valaki a háború borzalmaiból szabadulva, nem sokkal azután, hogy elvesztette addig megszokott életét, szeretteit és majdnem saját emberi méltóságát is, képes minden erejét arra fordítani, hogy másoknak segítsen és értelmet találjon a megélt szenvedésekben, számomra önmagában elképesztő teljesítmény. És ha belegondolunk, a teljesítmény szó még csak meg sem közelíti azt, amiről valójában szó van: lélek-erőről, a szellem mindenek feletti szabadságáról, és az értelmes életbe vetett megrendíthetetlen hitről. Nos, valami ilyesmiről szól ez a kötet. Frankl segít nekünk úgy gondolkodni, hogy megértsük, minden élet értelmes, még akkor is, ha a cselekedetek szintjén már nem képes arra, hogy bármiféle aktivitást mutasson, és akkor is, amikor az aktuális politikai ideológia és a valóság a szöges ellentétéről akar meggyőzni. 

Nagyon leegyszerűsítve Frankl terápiájának lényege, hogy a lelki problémákkal küszködő egyén (az osztrák neurológus és pszichiáter különösen sokat foglalkozott öngyilkossági gondolatokkal rendelkező, vagy sikertelen öngyilkossági kísérleteken túllévő páciensekkel) megtalálja saját létezésének értelmét, mely aztán segít átlendíteni őt a nehézségeken. Nem véletlenül hangsúlyozom, hogy ez egy nagyon leegyszerűsített magyarázat, ugyanis meggyőződésem, hogy sokkal többet kell Frankl munkásságát tanulmányozni ahhoz, hogy igazán megértsünk mindent, amit mondani akart. Ugyanakkor jó néhány alaptézise van, amit ha sikerül kicsit is magunkévá tennünk, akkor akár gyökerestül képes megváltozni az egész gondolkodásmódunk (velem nagyjából ez történt nyolc évvel ezelőtt, nagyon jókor is jó formában találtak el a gondolatai, melyek egy részét azóta is zsigeri szinten vallom). Az egyik ilyen, hogy Frankl szerint az élet értelmének keresése vagy megtalálása nem olyan módon történik, hogy mi feltesszük a kérdést, amire valakitől kapunk egy választ. Az élet az, ami folyamatosan kérdéseket intéz hozzánk, és mi vagyunk azok, akik tetteinkkel, gondolatainkkal választ adhatunk a kérdésre. Ez az állapot, "megkérdezettnek lenni", alapvetően olyan szemléletet kíván, amiben az ember aktív, felelősséget vállaló lény, aki képes a megfelelő válaszadásra, és ezáltal ő maga teremti meg saját létezésének értelmét. 

Viktor Frankl. Forrás: Wikipedia

Az osztrák orvos előadásaiban beszél szélsőséges élethelyzetekről is, mint amilyen például egy gyógyíthatatlan betegség, vagy akár a koncentrációs táborokban megélt borzalmak. A szenvedéshez nem negatívumként vagy elkerülendő tragédiaként viszonyul, hanem hangsúlyozza, hogy a szenvedés szerepét, értelmét is meg lehet találni, sőt, szélsőséges esetben még a saját halálunkét is. Mondhatnánk, hogy könnyű ezt mondani olyasvalakinek, aki nem élt át igazi fájdalmat, de Frankl számomra pont attól lesz végtelenül hiteles, hogy tudjuk, saját életében megjárta a poklot. És hogy mit tanít számunkra most, a jelenben ez a könyv? Nos, először is azt gondolom, hogy az emberi létezés értelmének keresése, az egzisztenciális válság, a kiábrándultság napjainkban legalább annyira aktuális, mint 1946-ban, Frankl válaszai pedig kortalanak abból a szempontból, hogy a ma emberének problémáira is megoldást nyújthatnak. Másrészt én személyesen is hiszek abban, hogy nagyon sok hétköznapi probléma, számtalan negatív érzés és gondolat egész egyszerűen arra vezethető vissza, hogy az egyén még nem találta meg azt a célt vagy értelmességet a saját életében, ami hajtóerőként működhetne számára. Az emberek kétségbeesve hajszolják a boldogságot, viszont Frankl arra tanít, hogy a boldogság sosem lehet a cél, pusztán egy következmény, vagy a végeredménye annak, ha megtaláltuk saját létünk értelmét, jelentőségét.

Összességében azt gondolom, hogy ez a kötet alkalmas arra, hogy pozitív irányba formálja az emberek szemléletét, és még ha nem is sikerül minden gondolatával azonosulni, akkor is találhatunk benne olyan tartalmakat, amiket alkalmazhatunk a saját életünkre. Ha pedig valaki komolyabban érdeklődik akár a pszichológia, akár a pedagógia iránt, azok számára szerintem kötelező olvasmány (főleg, hogy az említett szakmák felsőoktatási tananyagában fájón ritkán szokott felbukkanni a logoterápia). Én mindenesetre nagyon örülök annak, hogy egyre több műve jelenik meg magyarul és így jobban eljuthatnak gondolatai a magyar olvasóközönséghez.

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, akit érdekel a pszichológia és szeretné megismerni egy rendkívüli embernek a gondolatait. 

Nyereményjáték:

Viktor E. Franklt úgy tartják számon, mint a pszichoterápia harmadik bécsi iskolájának megalapítóját, Bécshez azonban rajta kívül is rengeteg jelentős pszichológus szakember neve köthető. Nyereményjátékunkban is velük foglalkozunk majd: a turné valamennyi állomásán olvashattok majd egy idézetet, mely egy-egy valamiképp bécsi vonatkozású, híres pszichoterapeuta és elméletalkotó szájából hangzott el, a ti feladatotok pedig az lesz, hogy beírjátok a Rafflecopter doboz megfelelő sorába, hogy kitől származik az adott idézet. A helyes megfejtők közül valaki a könyv egy példányával gazdagodhat!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
“A szerelem ugyanis szintén egy „határterület” az emberi lélek egészséges és beteg állapota között.”


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
2020.08.31. Never Let Me Go
2020.08.02. Flora the Sweaterist
2020.09.04. Never Let Me Go (extra)
2020.09.06. Könyv és Más

Megjegyzések