Odin és bandája- Viking mitológia újratöltve (értékelés és nyereményjáték)

 


A Kolibri Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent Frank Schwieger mitológia újratöltve sorozatának legújabb kötete, az Odin és a bandája. Ennek örömére a Blogturné Klub nyolc bloggere útra kel, hogy Niflheimtől Midgardon át, túl a Világ szélén, egészen Asgardig felkutassa a legmenőbb viking sztorikat, és nem kisebb hírességeket mutasson be, mint Loki, a csínytevés istene, vagy maga Odin, minden istenek atyja.



Kiadó: Kolibri Kiadó, 2020
Oldalszám: 196 oldal
ISBN: 9789634376552
Fordító: Veress Kata
Illusztrálta: Ramona Wultschner


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Ütős történetek a legrafkósabb és legtökkelütöttebb viking ászokról!
Szereted Thor, a szuperhős, Erik, a viking vagy épp Hablaty és Fogatlan történeteit? Itt az idő, hogy megismerj még több viking mítoszt, istent és hőst! Tudod-e, hogyan lopták el Thor, a tökfejű mennydörgésisten legendás kalapácsát? És ki lehet Hel, a depis szörnylány? Vajon miért van sárkány a viking hajók elején? Ha szívesen villognál egyedülálló mitikus tudásoddal, ez a könyv neked szól!

A viking mitológia legvadabb mondái vadiúj csomagolásban. Mítoszok első kézből – Odin, az ász nagyfőnök isteni parancsára!

Véleményem:

Frank Schwieger munkásságába a Caesar ​és bandája című kötetnél kapcsolódtam be (értékelés ITT), és egyből nagyon meg is szerettem újszerű, humoros stílusa miatt, melynek segítségével igyekszik a különböző népek mitológiáját megismertetni a fiatalabb korosztállyal. Már régóta várom, hogy magyarul is megjelenjen legújabb kötete, az Odin és bandája, ugyanis a viking mitológia kifejezetten közel áll hozzám, és kíváncsi voltam, hogy a szerző hogyan fogja feldolgozni Odin, Thor, Loki és a többiek történeteit. Most sem kellett csalódnom, ugyanis egy nagyon könnyed, szórakoztató, mégis informatív élményben volt részem, és a viking mitológiának olyan apróbb részleteiről is olvashattam, amiről korábban nem hallottam. 


A kötet felépítése hasonló, mint az előző részeknél: a különböző mitológiai alakokról először egy rövid, képes tablót láthatunk, mely a legfontosabb külső jellemzőikről, tárgyaikról mesélnek, majd egy szintén rövid, "Ez vagyok én" fejezetben olvashatunk a legfontosabb tulajdonságaikról, viszonyaikról és főbb ismertetőikről. Ezután következik a néhány oldalas szöveges rész, melyben az istenek és egyéb szerzetek egyes szám első személyben mesélik el legfontosabb kalandjaikat, a Schwiegerre jellemző humoros stílusban. Ez a stílus egyébként valószínűleg megosztó lehet, olvastam már az előző kötetek kapcsán olyan kritikákat, amelyek túl szlengesnek tartják, nekem ezzel nem volt különösebb problémám, mert ennek ellenére valódi tartalmat közvetít, és komoly ismeretterjesztő funkciót tölt be. Arról nem is beszélve, hogy ennek a humornak köszönhetően szerintem a felnőtt korosztály számára is élvezetesek a kötetek, nem csak a kiskamaszoknak.

A könyvben összesen 14 alakról olvashatunk, akik között nem csak a leghíresebb ászok szerepelnek (Odin, Thor, Freyja, Loki, Frigg, Tyr), hanem a mitológia kevésbé ismert, ám nem kevésbé fontos alakjai is, például Skadi, az óriásnő, aki az ászok közül szeretett volna férjet magának, sárkányölő Sigurd, vagy éppen a Vikingek című sorozatból jól ismert Ragnar. Az az igazság, hogy annak ellenére, hogy olvastam már más könyvet is a viking mitológia témájában, több olyan névvel találkoztam, ami eddig ismeretlen volt, látszik, hogy a szerző nem csak azt vette figyelembe a válogatásnál, hogy mely alakok a legnépszerűbbek/ismertebbek, hanem azt is, hogy szerinte kiknek a legérdekesebbek a történetei. 


A rövid történetek középpontjában vikingekhez méltó módon sokszor valamiféle harc vagy küzdelem áll, de ugyanilyen gyakori elem (főleg, ha Loki is felbukkan a színen) a cselszövés vagy az átverés. Olvashatunk a világ teremtéséről, az ászok, óriások és törpék egymás közti konfliktusairól, de arról is, hogy az istenek hogyan törnek borsot egymás orra alá. Akad a könyvben néhány véresebb jelenet, de a humor nagyrészt elveszi ezeknek az élét, így én azt mondanám, hogy felső tagozattól felfelé már nyugodtan beszerezhetjük a gyerekeknek, főleg, ha egyébként is kedvelik a történelmet vagy a mitológiát. 
A kötet végén két szép tablót is találunk, az egyik a fontosabb fogalmakat ábrázolja, a másik pedig egyfajta térkép a vikingek világához. Ramona Wultschner illusztrációi remekül kiegészítik a könyvet, a segítségükkel sikerült most is élővé varázsolnia az istenek világát. 

Összességében remek dolognak tartom az ilyen kezdeményezéseket és ötleteket, egyáltalán bármit, ami azt a célt szolgálja, hogy a fiatalok számára érdekesebbé tegyen egy tantárgyat vagy tudományágat. Lehet, hogy a laza és szlenges szóhasználat nem minden felnőttnek lesz az ínyére, de szerintem az elsődleges célközönségnek pont megfelelő. A kötet alkalmas arra, hogy otthon bővítsük ismereteinket a témában, de akár még arra is, hogy vállalkozó kedvű pedagógusok beépítsék a foglalkozásaikba. 


Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szeretné az északi mitológiát vicces, humoros formában megismerni, és persze minden vikingrajongónak. 

Nyereményjáték:

Játékunk során arra vagyunk kíváncsiak, mennyire ismeritek a viking mitológiát, ezért minden állomáson egy-egy idevonatkozó kérdéssel találkozhattok. Nincs más dolgotok, mint a helyes megoldást beírni a Rafflecopter megfelelő sorába, és reménykedni, hogy az istenek nektek kedveznek.
Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
Hol élnek az einherjarok a viking mitológia szerint?
a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
09/20 Readinspo
09/24 Könyv és más
09/26 Book Tag
09/28 Veronika's Reader Feeder
09/30 Spirit Bliss Sárga könyves út
10/02 Hagyjatok! Olvasok!

Megjegyzések