Caesar ​és bandája- Római történetek újratöltve (értékelés és nyereményjáték)


A Kolibri Kiadó elhozta nekünk a római történelem legnagyobb alakjait egy szórakoztató könyvben. Frank Schwieger vicces sztorikkal mutatja be a római hősöket és tetteiket, amelyeket eddig csak a történelemkönyvekből ismertünk meg. A Blogturné Klub három bloggere belevetette magát a Caesar és bandája című könyvbe, és mesél nektek arról, hogy mennyire szórakoztató is tud lenni az ókori történelem. Tarts velünk, és a turné végén te is megnyerheted a könyv egyik példányát. 


Kiadó: Kolibri Kiadó, 2019

Oldalszám: 176 oldal
Eredeti cím: Ich, Caesar, und die Bande vom Kapitol
Fordító: Rácz Kata
Illusztrálta: Ramona Wultschner
ISBN: 9789634374787

A könyvet ITT rendelheted meg!


Fülszöveg:

Tudod-e, melyik római hős fizet a jobb kezével élete legnagyobb baklövéséért, vagy azt, hogyan menti meg öt gágogóbajnok a Capitoliumot? Nem? Na, és azt hallottad már, miért csavarja magát szőnyegbe Kleopátra, a gyönyörű egyiptomi királynő? Vajon mit használtak vécépapír helyett a rómaiak…? Ha szívesen villognál egyedülállóan vicces történelmi tudásoddal, ez a könyv telitalálat!

Véleményem:

Az újdonság varázsával hatott rám Frank Schwieger munkássága, ugyanis előző könyvét, a Zeusz és bandáját nem olvastam  annak idején. Az új kötetet viszont semmiképpen nem szerettem volna kihagyni, pedagógusként mindig nagyon kíváncsi vagyok az olyan könyvekre, amelyek valamilyen játékos vagy gyerekbarát módon igyekeznek feldolgozni az iskolai tananyagot. Ugyan egy picit aggódtam, hogy nem lesz-e túl modern, ami miatt kicsit hangsúlytalanabbá válnak a konkrét ismeretek, de szerencsére nagyon kellemesek voltak a tapasztalataim. A szerzőnek sikerült olyan hangot megütnie, ami ugyan teljesen megfelel a mai, fiatalos nyelvezetnek, ez érzésem szerint egy percig sem ment a mondanivaló és a történelmi háttér rovására.


A kötet felépítése fiatalos, logikus és jól áttekinthető. Összesen 14 történetet olvashatunk benne, melyeket a Római Birodalom valamelyik kiemelkedő vagy kevéssé ismert alakja mesél el nekünk. Olvashatunk például a város alapítójáról, Romulusról, a híres egyiptomi királynőről, Kleopátráról, vagy a címadó hadvezér Caesarról is. De ami ennél izgalmasabb, számos olyan figura is felbukkan, akik neve legfeljebb a könyvek apró betűs részeiben szokott szerepelni, pedig hihetetlen kalandjaik nagyszerűen színesítik az ókori látképet. Az pedig külön pozitívum, hogy nem csupán uralkodók, filozófusok vagy legendás harcosok elevenednek meg a lapokon, hanem a nép egyszerű emberei, szolgálók, gyerekek, mesteremberek vagy éppen gladiátorok. Szerintem ez fontos, emlékszem, annak idején, amikor a történelmet tanultuk, azokat a leckéket szerettem a legjobban, amik a hétköznapi életről, mindennapokról szóltak, hiszen ezeket megismerve sokkal jobban bele tudott az ember helyezkedni egy adott korszakba. Itt sincs ez másként: bár a rövid fejezetek alapvetően a fiatalabb korosztályt szólítják meg humoros nyelvezetükkel, mégis alkalmasak arra, hogy egy kis időutazásra repítsék az olvasót, aki úgy érzi, maga is ott jár a híres római helyszíneken.

A fiatalos stílus mellett nagyon tetszettek az egyéb apróságok, amik különlegessé tették a kötetet. Ilyen például, hogy minden fejezet elején szerepel egy kis összefoglaló az adott szereplőről, ami személyes információkat tartalmaz róla, például hogy mit szeret csinálni, mire a legbüszkébb stb. Ez a megoldás a manapság divatos önismereti naplók világát idézi, és szerintem tökéletesen alkalmas arra, hogy megszólítsa az iskolás korosztályt. Az itt szereplő információk egy része nyilván az író fantáziájának terméke, de ez egyáltalán nem baj. Ilyen történelmi távlatokból szükségszerű, hogy a meglévő (sokszor hiányos) ismereteket a szerzői szabadság és kreativitás színesítse, hogy ezáltal élőbbé és szerethetőbbé váljanak a figurák. Az azonosulást segíti még, hogy minden fejezet egyes szám első személyben kerül elmondásra, így sokkal személyesebbé válnak ezek a mindennapi vagy éppen hihetetlen történetek. Ráadásul a kötet elején van egy ugyanilyen üres felület is, amit a könyv birtokosa saját magára vonatkozóan is kitölthet. 


További extra a fejezetek végén szereplő, egy oldalas rész, ami mindig valamilyen ismeretterjesztő funkciót tölt be, és az adott történethez kapcsolódik. Ezekben olvashatunk például a legfontosabb római istenekről, a rómaiak állattartási szokásairól, a gladiátorok ruházatáról és fegyvereiről, vagy éppen az ókori oktatási rendszerről. Gyerekkönyv lévén persze ezek az ismeretek sem túl mélyek és átfogóak, tényleg csak a lényeget foglalják össze, azt viszont nagyon esszenciálisan. Még egy plusz pont, hogy a könyv legvégén találunk egy 14 kérdésből álló kvízt is, mellyel remekül ellenőrizhetjük, mennyire sikerült elsajátítanunk a fejezetekben szereplő ismereteket. Én nagyon szeretem- főleg a gyerekeknek szóló ismeretterjesztő kötetek esetében-, ha van valamilyen interaktív felület, akár egy játék, akár egy ehhez hasonló ellenőrző-teszt formájában. 


Összességében engem nagyon meggyőzött ez a kötet, bár nem én vagyok az elsődleges célközönsége, mégis roppant szórakoztató volt számomra is az olvasás, és úgy gondolom, az általános- és középiskolás korosztály számára is élvezhető és könnyen befogadható. Ramona Wultschner mókás illusztrációi nagyon sokat dobtak a hangulatán, kívül-belül igényes és szép darab. Nagyon jól el tudom képzelni egy kreatív történelemtanár foglalkozástervében, vagy csak szimplán a családi könyvespolcon, ahonnan időről időre elő lehet venni.

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Általános iskolás korosztálytól fölfelé gyakorlatilag bárkinek, aki szereti a történelmi események könnyedebb feldolgozását, vagy szeretne olyan figurákról olvasni, akik kevésbé kerülnek reflektorfénybe a történelemkönyvekben.

Nyereményjáték:

A római történelem nagyjait rengeteg filmben örökítették meg. Most ezek közül találtok párról fényképet a turné állomásain. Csak annyi a feladatotok, hogy beírjátok a film címét a Rafflecopter megfelelő sorába.
Figyelem! A kiadó csak Magyarország területére postáz, a nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Feladvány:


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

09.14. Könyv és más

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések