Thor- A mennydörgés istene (értékelés és nyereményjáték)


Loki után ezúttal a mennydörgés istenének, Thornak a kalandozásait követhetjük végig a Fumax kiadó jóvoltából! Rejtélyes módon, sorra tűnnek el az ősi istenségek galaxis-szerte, s Thor a rejtély nyomába ered, fittyet hányva a talán még az ő erejét is meghaladó, pusztító veszélyre. Vajon sikerrel járhat az északi istenség? Ha tudni akarod a választ a kérdésre, akkor kövesd most a Blogturné klub öt bloggerét, s játssz velünk, hogy a végén tiéd lehessen egy példány ebből a lenyűgöző képregényből!
Kiadó: Fumax, 2019

Oldalszám: 272 oldal
ISBN: 9789634701057
Eredeti cím: Thor: God of Thunder 
Fordító: Lunczer Gábor
Illusztrálta: Esad Ribic, Butch Guice, Tom Palmer

A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Eltűnt istenek. Kozmikus nyomozás. Ősi fenyegetés.

Amikor Thor kutatásba fog, hogy kiderítse, mi történt egy távoli világ elnémult istenségeivel, ijesztő felfedezést tesz: egy rejtélyes erő szisztematikusan levadássza az univerzum halhatatlan urait. Thor a nyomába ered, de könnyen lehet, hogy olyasmire vállalkozik, ami még az ő erejét is meghaladja…

Jason Aaron Eisner-díjas sorozatát méltán tartják minden idők egyik legjobb Thor-történetének. Aaron lenyűgöző sagáját Esad Ribic (Loki) lélegzetelállító rajzai kísérik és teszik látvány terén is kihagyhatatlanná.

A kötet a Thor: God of Thunder sorozat 1-11. számában megjelent, önálló történetet tartalmazza.


Véleményem:

Az utóbbi időkben elszaporodtak a blogon a képregényes bejegyzések, amit én egy cseppet sem bánok, mert sok éves mulasztást pótolok azzal, hogy igyekszem jobban megismerkedni ezzel a műfajjal. Természetesen még így sem mondhatom magam szakértőnek, örülök, hogy már nagy vonalakban kezdek kiigazodni a Marvel-univerzumban, illetve lehetőség szerint más történeteket is elolvasok, ha a kezem ügyébe kerülnek. Thornak, a mennydörgés istenének nem tudtam ellenállni, mert ugyan nem tartozik a legkedvencebb szereplőim közé, a Fumax gondozásában megjelent új kötet elképesztően jól néz ki. Emellett azért is voltam kíváncsi, mert eddig főleg összefoglaló, a Marvel-hősöket bemutató köteteket olvastam, olyat nem, ami kifejezetten egy bizonyos szereplőről szólna. Ráadásul egy ilyen gyűjtemény több (jelen esetben 11) füzetnyi történetet tartalmaz, így van lehetőség jobban elmélyedni egy-egy karakterben vagy eseménysorban.


Történetünk 893-ban kezdődik, Izland nyugati partjainál, ahol egyből találkozunk is főhősünkkel, Thorral. A vele kapcsolatos előzetes sztereotípiáim itt nagyrészt igazolást nyertek, Asgard ifjú istene éppen mézsörrel és csinos hölgyekkel múlatja az időt, és semmi gondja nincs a világ dolgaira. Azonban egy váratlan esemény kizökkenti nyugalmából: a folyó egy ismeretlen isten maradványait sodorja a partra. Adódik rögtön a kérdés, hogy mindez kinek a műve, ki lehet képes olyan hatalmas gaztettre, hogy kioltsa egy isten életét. Mint hamarosan kiderül, az eset nem egyedi, Thor egy távoli bolygón járva megismer egy népet, akiknek istenei eltűntek, majd hamarosan azt is megtudja, hogy ezeket az isteneket is meggyilkolta valaki. Ezzel el is érkezünk a kötet fő konfliktusához, és hamarosan megismerjük Gorrt, az istenölőt, akinek feltett szándéka, hogy minden halhatatlant elpusztítson a Föld- és más világok- színéről. 

Az első érdekesség a történettel kapcsolatban, hogy elég rugalmasan ugrál az idősíkok között. Eleinte ezt nehéz volt megszokni, de amikor már nem akartam mindenáron az eszemmel megérteni, hogy éppen hol járunk az időben és hogyan hatnak egymásra ezek a síkok, elkezdtem borzasztóan élvezni a dolgot. Az egész történetvezetést átjárta az időtlenség érzete, ami kifejezetten jól passzol egy istenekkel kapcsolatos képregényhez. Ráadásul a különböző idősíkokon különböző Thor-okkal is találkozunk, ami izgalmassá tette az egyébként nem annyira bonyolult karakter ábrázolását. Minél későbbi korokban és idősebb kiadásban találkozunk vele, annál inkább látszik személyiségének fejlődése, a fiatalként gondtalan, csak az élvezeteknek és dicsőségnek élő isten szép fokozatosan egyre bölcsebb és összetettebb figurává válik. Míg kezdetben semmi más nem érdekli, mint hogy elpusztítsa ezt a különös, túlvilági erővel rendelkező lényt, Gorrt, később már ő maga is elbizonytalanodik azzal kapcsolatban, hogy ellensége szándékai vajon biztosan helytelenek-e. És itt ki is lyukadunk a kötet tulajdonképpeni erkölcsi dilemmájához: Gorr ugyanis úgy véli, hogy az istenek cserben hagyják a halandókat, sosem lehet rájuk számítani, amikor szükség van rájuk, és jobb lenne egy olyan világ, amiben egész egyszerűen nem léteznek. Ismerve a Marvel-univerzum számtalan istenét, mi is belátjuk, hogy ez a kérdés egyáltalán nem fekete vagy fehér, hiszen a halhatatlanok is lehetnek önzők, kegyetlenek, és sokszor többet ártanak, mint segítenek. Ettől függetlenül azért mégiscsak azért drukkolunk, hogy Thor győzedelmeskedjen, és sikerüljön korokon és világokon átívelő, monumentális harcuk során győzedelmeskednie. 


Nagy hatással volt rám a könyv képi világa, Esad Ribic rajzai kifejezők, dinamikusak és remekül illenek Jason Aaron történetéhez. Különösen a színvilág és a csatajelenetek ábrázolása fogott meg, hosszasan tudtam gyönyörködni egy-egy képkockában. Azért jó tudni, hogy ezek elég sok véres és erőszakos jelenetet ábrázolnak, így semmiképpen nem ajánlanám kisebb gyerekeknek, de én személy szerint most pont egy jó kis hentelős képregényre vágytam. Az csak hab a tortán, hogy sokszor egészen gyönyörű leíró részekkel találkozunk a szövegben, ezek közül a kedvencem:
"Egyesek szerint a pengét az ősi istenek kovácsolták, hogy legyen mivel létezést faragni a nemlét törhetetlen rögéből."

Örülök, hogy sikerült egy kis filozófiai hátteret is csempészni a sorok közé, és annak is, hogy a korábban izomagyúnak gondolt Thor sokkal szimpatikusabbá és emberibbé (már amennyire egy isten lehet emberi:)) vált a szememben. Az egész kötetet kellemesen borongós atmoszféra járta át, a lapokon végig jelen van a végtelennek tűnő, időtlen harc, amiből természetesen csak egy valaki kerülhet ki győztesen. A könyv vége után még egy kis meglepetés is vár ránk, különböző borító-variánsok és vázlatok formájában, amik szintén nagyon jól néznek ki.


Összességében számomra ez egy nagyon kellemes és izgalmas utazás volt, és ha nem is sorolnám a letehetetlen kategóriába, biztos, hogy nem most vettem kézbe utoljára (már csak azért sem, mert ezekben a rajzokban muszáj még gyönyörködnöm!). Továbbra is nagyon örülök, hogy a képregények új fénykorukat élik, és hogy a kiadók ilyen igényes, válogatott történetekkel kedveskednek nekünk.

Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? Képregény-rajongóknak mindenképpen, de szerintem jó bemelegítő lehet azoknak is, akik még csak most szeretnének elmélyedni a Marvel világában.

Nyereményjáték:

Thornak nem csak ebben a képregényben kellett megküzdenie a gonosszal, de számos másik történet képkockáin is. Az egyes állomásokon ezúttal Thor egy-egy ellenségének nevét találjátok összekevert betűkkel, illetve kis könnyítésképpen egy a karaktert ábrázoló képet is láthattok. A feladat egyszerű: írjátok be a szereplők nevét helyesen a rafflecopter doboz megfelelő helyére.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
VEIBACMSESRZ


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
09. 11. - Nem félünk a könyvektől
09. 13. - Hagyjatok! Olvasok!
09. 15. - Olvasónapló
09. 17. - Könyv és más
09. 19. - Dreamworld

Megjegyzések