A várnegyed titkai (értékelés és nyereményjáték)


A Mesélő Budapest után Tittel Kinga most egy különleges történelmi helyet mutat be új könyvében. A Várnegyed titkai című útikalauzban a Budai Várnegyed és környéke kapja a főszerepet. A turisták által sokat látogatott hely nem csak azoknak tartogat meglepetéseket, akik először járnak itt, hanem mindenkinek, aki szeretné felfedezni ezt a környéket. A Blogturné Klub 4 bloggere is körbejárta a Vár és környékét, a Kolibri Kiadó pedig a szemfüles blogolvasókat is meglepi egy példánnyal az útikalauzból, csak követned kell a nyomokat a turnéban résztvevő blogokon. Gyere és tarts velünk ezen a csodás kiránduláson! 


Kiadó: Kolibri, 2019

Oldalszám: 148 oldal
ISBN: 9789634375104
Illusztrálta: Kecskés Judit

  

A könyvet ITT tudod megrendelni!



Fülszöveg:

Tudod-e, honnan ered a Savanyúleves bástya elnevezés? Kíváncsi vagy, hol található Buda egyetlen megmaradt utcahídja, vagy milyen titkot rejt a pizsamacsíkos ház udvarán található japánkert?
A Várnegyed titkaiból mindezt, és még rengeteg érdekességet tudhatsz meg. Ha szeretnéd megismerni fővárosunk ékszerdobozának kevésbé ismert részeit is, és a mögöttük rejlő lebilincselő történeteket, ha részt vennél egy játékos kincskeresésben, ez a könyv épp neked való!
A nagysikerű Mesélő Budapest zsebkönyv-sorozatának első kötete a már ismert stílusban kalauzolja végig az olvasót a zegzugos utcákon, a várfal tetején, a királyi palota kertjében. Akár családdal, akár osztállyal, akár barátokkal indulsz útnak, vágd zsebre a Várnegyed titkait, és csodálkozz rá közös értékeinkre!


Véleményem:

Pár évvel ezelőtt már volt szerencsém megismerkedni Tittel Kinga előző könyvével, a Mesélő Budapesttel (értékelés ITT), ami nagyon hamar belopta magát a szívembe. Fiatalabb koromban nem nagyon hoztak lázba az útikönyvek, kicsit talán unalmasnak is tartottam őket, ebben a szemléletmódban hozott számomra óriási változást a fent említett kötet. Borzasztóan tetszett az igényes kivitelezés, Kecskés Judit kedves és vidám illusztrációi, illetve maga a tartalom is. Bár rengeteg információ elérhető volt a könyvben, ezeket sosem éreztem száraznak vagy soknak, hiszen a szerző ügyelt rá, hogy a legérdekesebb tényeket, apró titkokat ossza meg velünk, melyek által sokkal élőbbnek tűnik majd fővárosunk. Nagyon örültem, amikor megtudtam, hogy a kiadó újabb útikönyvet jelentet meg tőle, annak pedig különösen, hogy az egyik kedvenc városrészem kerül benne alaposabb bemutatásra. Bár egyelőre nem jutottam el odáig, hogy a kis zsebkönyvvel felszerelkezve nyakamba kapjam a várost, biztos, hogy ez sem várat magára sokáig, hiszen ilyen módon az egyszerű sétából és városnézésből igazi interaktív  élmény válik.


Az első dolog, ami megfogott, a kötet külalakja. Kicsi, kompakt méretéből adódóan bármilyen táskában elfér, és kényelmesen elővehetjük túránk közben. Emellett a vastagabb védőborító és a szintén masszívabb, fényes lapok gondoskodnak arról, hogy igazán strapabíró legyen. A rövid bevezető után egyből rá is térünk a lényegre, és kisebb régiónként ismerhetjük meg a Várnegyed környékén fellelhető épületeket, szobrokat és egyéb látványosságokat. Mivel komoly történelmi múlttal rendelkező környékről beszélünk, elengedhetetlen, hogy valamennyi információt tartalmazzon a kötet a korabeli viszonyokról, történelmi háttérről. Úgy érzem, evvel kapcsolatban sikerült megtalálni a tökéletes arányokat: a kapcsolódó tények általában a lényegre szorítkoznak, és mindig elégségesek ahhoz, hogy megértsük, egy adott épület vagy utca miért bírt jelentőséggel, milyen támadások érték az idők során, ki gondoskodott a rekonstrukciójáról stb. Különösen tetszettek azok a részek, ahol Mátyás király udvaráról és az akkori szokásokról olvashattam, hiszen ez az időszak abból a szempontból is jelentős, hogy mennyit fejlődött a városnak ezen része. Bár tanultam róla az iskolában, mégis most szembesültem igazán azzal, hogy a különféle fegyveres konfliktusok, vagy a török megszállás mennyi kárt tett Budapest ezen részében, azt pedig lenyűgözőnek tartom, hogy ennyi sérülés után is mindig képes volt újra "talpra állni" ez a csodaszép környék.

Bár viszonylag ismerősnek gondoltam magam a főváros ezen részén, mégis elképesztő mennyiségű plusz információt és érdekességet olvashattam az itt álló látványosságokról. A leíró részeket gyakran szakítják meg apró kis plusz tartalmak, akár azzal kapcsolatban, hogy mi történt az adott helyen, akár azzal, hogy egy-egy díszítésnek, feliratnak mi volt a funkciója a keletkezés idején. Tovább színesítették a tartalmat a helyenként elhelyezett kis idézetek, melyekben a történelem kiemelkedő alkotói írnak a Várnegyedről. Ezek a kis (egyébként esztétikailag is szépen megjelenített) extra szövegdobozok pont jók arra, hogy az olvasmány ne váljon unalmassá, ezek és a nagyon gazdag képanyag lehetővé teszik, hogy akár egy ültő helyünkben végig tudjuk olvasni a kötetet. 


A kedvenc részem a könyv végén szereplő Keresd meg! fejezet. Ahogy a címből sejteni lehet, ez az a rész, ahol az olvasó aktív részvétele is képbe kerül, hiszen az adott régiókban lévő épületrészeket, szobrokat, domborműveket kell megkeresnünk. Én biztos, hogy sort kerítek majd arra, hogy egy napsütéses napon megfejtsem ezeket a kis rejtvényeket, de emellett is számtalan lehetőséget látok bennük. Például ez a feladat tökéletesen alkalmas arra, hogy egy lelkes és kalandvágyó pedagógus beépítse a tanmenetbe, és a tanítványaival együtt kerekedjen fel, hogy megkeresse a képeken szereplő dolgokat. Saját magamból kiindulva is úgy érzem, hogy az ilyen jellegű, élmény-alapú tanulás sokkal hatékonyabb lehet, mint egyszerűen elolvasni valamit egy tankönyvben. Ugyanezen oknál fogva ez a "kincskeresés" szuper családi program is lehet egy napos hétvégén.


Összességében most sem kellett csalódnom, nagyon tetszett ez a kis zsebkönyv, ami mérete ellenére nagyszerű, kívül-belül igényes tartalmat foglal magába. Végig érződik a lapokon, hogy a szerző mennyire szereti fővárosunkat, és hogy küldetésének érzi, hogy ezt a szeretetet és a rácsodálkozás képességét minél több olvasónak átadja. Nagyon remélem, hogy hamarosan újabb kötettel gazdagodik majd a leendő zsebkönyv-sorozat, addig pedig hátizsákot fel, és induljunk felfedezni ezt az izgalmas, változatos és gyönyörű történelmi környéket! 

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Azoknak, akik a szárazabb útikönyvek helyett valami igazán színes, érdekes és izgalmas kötetre vágynak, és kíváncsiak az apró titkokra.

Nyereményjáték:

Gyere és tarts velünk egy érdekes kiránduláson! Minden blogon találsz egy képet és egy kis leírást a Várnegyed egy-egy érdekességéről. A te feladatod az lesz, hogy a leírás alapján felismerd, hogy melyik híres történelmi személyhez köthető az adott szobor, vagy éppen hely. Minden blogon találsz egy kis segítséget, de ha ellátogatsz a Várba, akkor minden helyet meg is nézhetsz élőben is. A helyes megfejtők Tittel Kinga A Várnegyed titkai című szuper útikalauzt nyerik meg a Kolibri Kiadó felajánlásával. 

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Feladvány:

A szobor mögött ha felnézel, akkor a királyi palotát láthatod, de a szobor alakja nem erről híres, hanem ő volt az 1514-es parasztháborúba torkollott keresztes hadjárat katonai vezetője. Kiről nevezték el a szobrot? 


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
09.23. Pandalány olvas
09.25. Zakkant olvas
09.27. Veronika’s Reader Feeder
09.29 Könyv és más


Megjegyzések