5 ​perces Pókember történetek (értékelés és nyereményjáték)


A Kolibri Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent az 5 perces Pókember történetek c. gyűjtemény, melyben mindenki kedvenc hálószövője tizenkét fergeteges kalandra csábítja az olvasót. 
A Blogturné Klub három bloggere bemutatja Peter Parker és barátai izgalmakkal és veszélyekkel teli életét, s szuperhős ruhát ragadva a New York városát fenyegető gonosztevők nyomába ered, hogy szembeszálljon Thanosszal, Rinóval, Mysterióval, Lokival és a többiekkel.


Kiadó: Kolibri, 2019
Oldalszám: 192 oldal
ISBN: 99789634374008

Fordító: Horváth Vivien

  

A könyvet ITT tudod megrendelni!



Fülszöveg:

Lendülj akcióba!
Csatlakozz a csodálatos Pókemberhez, aki New York városát védelmezi az alattomos gonosztevőktől! Bár mindenki kedvenc hálószövője egyedül is helytáll, most többek között Vasember, Fekete Párduc, Hangya, Doktor Strange és Fekete Özvegy is feltűnik az oldalán. Hagyd, hogy behálózzanak ezek a pörgős, olvasmányos történetek - akár öt perc alatt!

Véleményem:

Remélem, hogy még senki sem csömörlött meg túlságosan a Marvel-őrülettől, én ugyanis még nem tudok elszakadni a képregények hőseitől. A kifejezetten felnőtteknek szóló darabok és a különféle gyűjtemények után kíváncsian vártam ezt a kötetet, amely a Marvel univerzumának egy kedvelt szereplőjéről, Pókemberről mesél nekünk. Szó szerint, hiszen ez egy igazi mesekönyv, ahol a címből is adódó, rövid történeteket találunk, melyek által a kisebbek is jobban megismerhetik álarcos barátunk kalandjait. Én leginkább arra voltam kíváncsi, hogy a műfaj és a tartalom hogyan lesz összeegyeztethető egymással. Biztos vagyok benne, hogy rengeteg kisfiú (na meg persze kislány!) rajong a szuperhősökért, ugyanakkor bárhonnan nézzük, ezek sok szempontból erőszakos történetek. Reméltem, hogy a cselekményt sikerült kellőképpen gyerekbaráttá redukálni, anélkül, hogy elveszne az eredeti történetek hangulata vagy mozgalmassága. Elöljáróban annyit, hogy ezzel kapcsolatban kellemes tapasztalataim voltak, most pedig lássuk, milyen is ez a könyv közelebbről.



A kötetben összesen 12 rövid történet szerepel, amennyire meg tudom ítélni, nagyjából kronológiai sorrendben. Ezekből megtudhatjuk, hogyan lett Peter Parkerből Pókember, milyen a kapcsolata a többi szuperhőssel, illetve hogyan veszi fel a harcot a válogatott gonosztevőkkel. A rövid kis sztorik kivétel nélkül az eredeti Pókember-képregényeken alapulnak, de ahogy azt vártam, lényegesen le vannak egyszerűsítve, és a fiatalabb olvasókhoz mérten viszonylag könnyedek. Az értelemszerűen megkerülhetetlen, hogy az agresszió vagy az erőszak szerepeljen a mesékben, de úgy érzem, sikerült ezt olyan módon ábrázolni, ami még bőven a feldolgozható tartományba esik (ugyan én egy picit korainak érzem a 3 évet, ami fölött a kiadó ajánlja a könyvet, de kicsivel nagyobb gyerekeknek már biztos szuper esti mese lehet). A cselekmény a legtöbb esetben inkább izgalmas és humoros, mint félelmetes, a gazdag illusztráció pedig az én figyelmemet is tartósan le tudta kötni. 



Az az igazság, hogy kifejezetten kedvelem Pókember karakterét, az én szememben mindig is más volt kicsit, mint a többi Marvel-hős. Eleve középiskolás, ami miatt fiatalabb koromban sokkal könnyebb volt azonosulni vele, másrészt meg nagyon hitelesnek és emberinek látom a kezdeti botladozásait, bizonytalanságát, majd azt, ahogy szép lassan felnő a feladathoz. Ebben a könyvben nem volt túl sok tér arra, hogy Peter személyiségét igazán ki lehessen bontani, de a mesékben így is megnyilvánult könnyed, folyton viccelődő stílusa és bátorsága. Bár ez a gyűjtemény kifejezetten róla szól, azért szerencsére más hősök is felbukkannak a mesékben, találkozhatunk Vasemberrel, Thorral, Lokival, Fekete Özveggyel, Doctor Strange-dzsel, Fekete Párduccal és Hulkkal is. Külön örültem, hogy Kard és Köpeny személyében olyan szuperhősökről is olvashattam, akikkel eddig nem nagyon találkoztam a különféle gyűjteményekben. A legtöbb történet forgatókönyve egyébként hasonló: New York utcáit valamilyen szörnyeteg vagy gonosztevő fenyegeti, Pókember pedig vagy egyedül, vagy a Bosszúállók segítségével felveszi vele a harcot és megmenti a várost, így garantálva minden esetben a happy end-et. Mivel gyerekkönyvről van szó, elég fontos szempont volt a számomra, hogy van-e valamilyen tanulság vagy építő jellegű üzenet a történetekben. Azért a műfaji sajátosságokat figyelembe véve nyilván nem voltak nagyon magas elvárásaim, hiszen itt a központi szerep mégiscsak az akcióé, de szerencsére azért akadt mélyebb mondanivaló is a mesékben. Ilyen például, hogy egységben az erő, és ha összefogunk és segítünk egymásnak, sokkal nagyobb dolgokra vagyunk képesek, mint egyedül.



Összességében kellemes kikapcsolódást nyújtott ez a kötet, bár nem én vagyok az elsődleges célközönség, mégis nagyon jól szórakoztam a különböző történeteken. A kivitelezés és az illusztrációk szépek és igényesek, a szöveg pedig megfelelő mennyiségű és minőségű egy gyerekkönyvhöz képest. Remélem, hogy további Marvel-hősökről is olvashatunk majd ehhez hasonló könyveket.

Értékelésem: 5/4
Kinek ajánlom? Olyan gyerekeknek, akiket már elkapott a Marvel-láz valamilyen formában, jó bevezető lehet ebbe a világba, hiszen a leegyszerűsített történeteken keresztül megismerhetik a fontosabb szereplőket és azok viszonyait.

Nyereményjáték:

Pókember filmes pályafutása során több színésznek is megadatott, hogy a közkedvelt hálószövő bőrébe bújhasson - mostani játékunk során övéké lesz a főszerep. Minden állomáson találtok egy-egy filmes idézet, mely alapján ki kell találnotok, melyik Pókember ruhás színész szájából hangzott el. Ha a filmet megtaláljátok, onnantól a színész nevével is könnyen boldogultok. 
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!

Feladvány:
“Köszönöm, Mr. Stark. A földet érés lehetett volna jobb, de új a ruha. Mármint nem arról van szó, tök király…”

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
09/21 Dreamworld
09/23 Könyv és más
09/25 Sorok között


Megjegyzések