5 ​perces Marvel történetek (értékelés és nyereményjáték)


A Kolibri Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent az 5 perces Marvel történetek c. gyűjtemény, mely a Marvel-univerzum legnagyobb hőseinek életébe enged bepillantást. Ennek apropóján most a Blogturné Klub négy bloggere mesél a könyvvel kapcsolatos élményeiről.
Tartsatok velünk, ismerjétek meg a legnagyobb hősöket, és vigyétek haza a kiadó által felajánlott könyv egy példányát.

Kiadó: Kolibri, 2019

Oldalszám: 192 oldal
ISBN: 9789634375357
Fordító: Horváth Vivien

  

A könyvet ITT tudod megrendelni!



Fülszöveg:

Szuperhősök, gyülekező!

Csatlakozz a Marvel-univerzum legnagyobb hőseihez, akik egyesült erővel harcolnak a világ legveszélyesebb gonosztevői ellen! Hagyd, hogy ezek a pörgős, olvasmányos történetek elrepítsenek kedvenc szuperhőseid világába – akár öt perc alatt!


Véleményem:

Igen, tudom, már megint Marvel, de hát mit tehetnék, ha egyszer teljesen rákattantam a szuperhősök világára. :) A Kolibri Kiadó jóvoltából kiadásra kerülő 5 perces történetek sorozatból ez a második megjelent kötet (az 5 perces Pókember történetekről ITT olvashatsz), és várhatóan további gyerekkönyvekre is számíhatunk még a Marvel világából. Mivel a Pókemberes mesék tetszettek, kíváncsian vettem a kezembe ezt a gyűjteményt is. Bár sajnos nem ütött olyan nagyot, mint szerettem volna, azért ezzel is kellemesen elütöttem az időt, és biztos vagyok benne, hogy a képregény-rajongó gyerekek számára is izgalmas kikapcsolódást nyújthat.


A másik mesekönyvhöz hasonlóan ebben is tizenkét történetet találunk, viszont itt nincs egy kiemelt főszereplőnk, hanem a Marvel világának válogatott hőseiről olvashatunk. Azt picit csalódottan vettem tudomásul, hogy két történet is egy az egyben ugyanaz, mint a Pókember-kötetben. Persze ez önmagában nem probléma, viszont ha valaki szeretné majd az összes könyvet megszerezni, összességében kevesebb új tartalommal kell számolnia. Itt is elmondható, hogy a rövid kis mesék alkalmazkodnak a gyerekek sajátosságaihoz, gazdag illusztráció és leegyszerűsített cselekmény jellemzi őket. A problémám inkább az volt, hogy ennél a könyvnél valahogy kevésbé éreztem a történeteket kerek egésznek, sokszor a forgatókönyv kimerült abban, hogy jön egy gonosz, a hőseink legyőzik, és ezzel vége is. Valahogy keveset kapunk a háttérből és a motivációkból, és így sokszor az erkölcsi tanulság is hiányos marad. Persze érthető, hogy az eredeti Marvel-sztorikat muszáj volt valamilyen formában lerövidíteni, de a Pókember történeteknél úgy éreztem, jobban sikerült olyanokat választani, amik rövid terjedelmük ellenére is kerekebbek és világosabbak.

Ami nagyon tetszett, hogy több szereplő esetében is olvashatunk arról, hogyan lettek azok a szuperképességekkel megáldott hősök, akiket mindannyian ismerünk. Ilyen volt például Vasember, Amerika Kapitány vagy Marvel Kapitány története, utóbbinak külön örültem, mert róla nem sokat tudtam eddig. Felbukkannak még több ízben a Galaxis Őrzői, és persze a legnagyobb sztárok is, úgy mint Thor, Pókember vagy Hulk. A cselekmény és az ábrázolás mérsékelten erőszakos, sok bunyóval találkozunk, de azért ezek a gyerekek érettségének megfelelően nem túl ijesztőek. Hasonlóan a másik kötethez mégis azt érzem, hogy a 3+-os besorolás kicsit alul lett lőve, én két-három évvel később adnám csak jó szívvel a gyerekek kezébe. 


Összességében örülök, hogy azt a gyűjteményt is elolvastam, mert még a műfaji sajátosságok ellenére is tudott plusz ismereteket nyújtani, ráadásul volt benne egy-két nagyon eltalált poén, amitől hangosan felkacagtam olvasás közben. Ha szeretnénk, hogy a gyerekeink nekik való formában ismerkedjenek meg a szuperhősök világával, akkor ez a kötet jó választás lehet.

Értékelésem: 5/3,5
Kinek ajánlom? Olyan gyerkőcöknek, akik valami miatt már felfigyeltek a képregény-hősökre, de akiknek a filmek előtt/helyett valami könnyedebb bevezetőt adnánk a kezükbe.

Nyereményjáték:

A kötetben néhány hős kiemelt szerepet kap, mostani játékunk során pedig az ő neveiket keressük. Minden állomáson találtok egy betűhalmazt, melynek elemeit helyes sorrendbe rakva megkapjátok a megfejtést. Nincs más dolgotok, mint mind a négy hős nevét beírni a rafflecopter doboz megfelelő mezőjébe, és máris esélyetek nyílik megnyerni a kiadó által felajánlott regény egy példányát.  

Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!



Feladvány:
MOSÓLYMESZ
a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
09/26 Dreamworld
09/27 Könyv és más
09/28 Sorok között 
09/29 Nem félünk a könyvektől

Megjegyzések