Titokzatos memória (értékelés és nyereményjáték)

 

Mit tudhatunk a memóriáról? Hogyan működik az emlékezet? Többek között erre a két kérdésre igyekszik magyarázatot adni a két norvég nővér, Hilde és Ylva Østby könyve, amely nálunk nemrég Titokzatos memória címmel jelent meg a Park kiadó gondozásában. Tartsatok velünk, és nyerjetek egy példányt a kötetből!


Kiadó: Park, 2020

Oldalszám: 302 oldal
ISBN: 9789633556245
Eredeti cím: Å dykke etter sjøhester - en bok om hukommelse
Fordító: Domsa Zsófia

A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Vajon ​hol tárolja agyunk az emlékeket, és tulajdonképpen mi az emlékezet? Milyen az, ha nagyon jó a memóriánk, és milyen, ha nagyon rossz? Vajon lehet teljes életet élni emlékek nélkül? Képes-e a memória jó és rossz irányba is hatni – vagy időben előre?
Emlékezőképességére az idők hajnalától fogva mágikus tulajdonságként tekintett az ember, az emlékezetet övező rejtélyeket mindig is élénk érdeklődés övezte. Ebben a könyvben a két nővér, Hilde és Ylva Ostby emlékezeti és tudománytörténeti mélymerülésre indul. Búvárkodásuk során a szakterület nemzetközi élvonalához tartozó kutatókkal készítenek interjút, extrém memóriával és extrém feledékenységgel élő emberekkel találkoznak, és beszélnek olyanokkal, akik hamis emlékekről vagy egy emlékezetükben hordozott traumáról számolnak be. Megszólaltatnak négy sakknagymestert és egy bestsellerszépírót, és értekeznek az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületével is, ráadásul tíz búvárt küldenek az Oslo-fjord mélyére, hogy közelebb férkőzhessenek az emlékezet természetéhez.
A Titokzatos memória egyedi, felejthetetlen könyv az emlékezésről, amely feltárja előttünk mindazt, ahogy agyunk varázslatos módon előhívja a tudást, és újrateremti számunkra a letűnt pillanatot, és azt is, ahogy emlékeink teszik lehetővé, hogy el tudjuk képzelni a jövőnket. Ugyanakkor fény derül arra, hogy az emlékezet igencsak megbízhatatlan, öntörvényű társunk életünk során, és hogy bizony az se baj, ha feledésbe merülnek bizonyos emlékek.

Hilde Ostby 1975-ben született, szellemtörténész, szépíró, újságíró, volt kiadói szerkesztő. 2013-ban jelent meg első regénye, a nagy sikereket elért A vágyakozás enciklopédiája.
Ylva Ostby 1979-ben született, az Oslói Egyetemen szerzett a neuropszichológia területén doktori fokozatot, jelenleg Norvégia egyik vezető emlékezetkutatója.

Véleményem:

Az emlékek nagyon sokat jelentenek számomra, gyerekkorom óta különböző módokon igyekszem is megőrizni a számomra kedves pillanatokat. Legyen szó fényképekről, régi naplókról, vagy akár csak egy mozijegyről, nagyon nehezen válok meg a múlt lenyomataitól, és azt gondolom, egész jó vagyok abban is, hogy visszaidézzem az évekkel, évtizedekkel ezelőtti történéseket. De vajon mi az, ami meghatározza, mennyire jó az emlékezőképességünk? Hogyan működik a memóriánk valójában? Ezekre, és még sok más kérdésre is választ kaphatunk a Park Kiadó új könyvéből, a Hilde Østby és Ylva Østby által írt Titokzatos memóriából. 


Pedagógiai tanulmányaim során már egész sokat foglalkoztam az emlékezet témakörével, persze többnyire fejlődéslélektani szempontból, így joggal bíztam abban, hogy ebben a friss ismeretterjesztő kötetben bőven találok új információkat és érdekességeket. A pszichológiai jelenségek önmagukban is érdekelnek, de ez a témakör fejlesztőpedagógusként is közel áll hozzám, hiszen az emlékezetnek óriási szerepe van a gyerekek tanulási technikáiban, iskolai eredményességében. Bevallom, amikor elkezdtem fellapozni a könyvet, először picit megriadtam a folyamatos, illusztrációktól mentes, sűrű szövegtől, de a félelmem szerencsére alaptalannak bizonyult. A norvég szerzőpáros nagyon olvasóbarát, közérthető stílusban fogalmazta meg a mondanivalóját, így még a bonyolultabb tudományos ismeretek is csont nélkül emészthetők. Talán csak abból a szempontból nehézkes így a szerkezet, hogy kevéssé tudunk konkrét résztémákra rákeresni, de maga a könyv sem szigeteli el egyébként ezeket, sokszor inkább izgalmas "sztorizgatásnak" éreztem, mint száraz ismeretterjesztésnek.

A könyv borítóján található csikóhal (ami szerintem elképesztően esztétikusra sikeredett, még a fényben is csillog:)) a hippocampust szimbolizálja, azt a szervünket, ami döntő szerepet játszik az élményeink feldolgozásában és az emlékek rendezésében. A kötetből megtudjuk, hogy pontosan hogyan is működik, milyen körülmények között fedezték fel jelentőségét, illetve milyen kutatások kapcsolódnak hozzá. A szerzők hangsúlyozzák azt is, hogy az emlékezet-kutatás terén még napjainkban is sok a kérdőjel, a különböző történetek, kísérletek leírása pedig egyrészt segít megérteni, milyen jellegűek ezek a bizonytalanságok és talányok, másrészt élvezetesebbé és feldolgozhatóbbá teszik a bonyolultabb, neuropszichológiai kérdéseket. 


A kötet szerzői igyekeztek minden olyan fontosabb területet érinteni, ami kapcsolódik az emlékezet kérdésköréhez, ilyenek például az epizodikus és szemantikus emlékezet jellemzői, a hamis emlékek kialakulása és természete, az emlékezet szerepe a rendőrségi nyomozásokban, a felejtés, vagy éppen az emlékezettel szoros viszonyban álló foglalkozások, szakmák. Nagyon érdekes volt például, ahogy a szerzők meséltek a taxisofőrökkel, színészekkel, sakkjátékosokkal vagy memóribajnokokkal végzett kutatásokról és interjúkról, amik közelebb visznek minket ahhoz, hogy megértsük, mi állhat egy-egy komolyabb teljesítmény mögött. A kisgyermekkori amnézia kérdése is terítékre kerül, vagyis az a talány, hogy miért nem emlékszünk a kb. hároméves korunk előtti élményeinkre (számomra például újdonságként hatott, hogy ennek okát a mai napig nem tudjuk biztosan, csak különböző, valószínűsíthető elméletek léteznek). Szóba kerültek a különféle, emlékezést segítő/fejlesztő technikák is, mint például az emlékpalota vagy az útvonalmódszer, vagy éppen a sokat sejtető, ugyanakkor nagyon is egyszerű narancs-módszer.:)  Bár bevallom, a sűrű szöveg miatt néha elkalandoztam és nem minden oldal kötött le egyenlő mértékben, arra újra és újra rácsodálkoztam, hogy egyrészt mennyi lehetőség rejlik agyunk plaszticitásában, másrészt arra, hogy még a mai, modern tudomány is mennyire keveset tud legfontosabb szervünk, az agyunk működéséről. 

Összességében nekem nagyon tetszett ez a könyv, a legerősebb pontjának a stílusát érzem, a szerzőpáros nagyszerűen ötvözte a tudományosságot a közérthető nyelvezettel. Bár voltak előzetes ismereteim, szerintem akkor is érdekesnek és érthetőnek tartottam volna a kötetet, ha csak most ismerkedek az emlékezet témájával. Az egyetlen dolog, amit kritikaként meg tudok fogalmazni, hogy szerintem lehetett volna kicsit tagoltabb és strukturáltabb a szöveg, hogy könnyebb legyen benne megtalálni azokat a résztémákat és kutatási területeket, amik a nagy halmazon belül jobban érdeklik az embert. Ettől függetlenül viszont tényleg kellemes élmény volt és sok újat tanultam.

Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? Azoknak, akik még csak most ismerkednek az emlékezet működésével, és azoknak is, akik már járatosabbak a pszichológia kérdésköreiben, de szeretnék mélyíteni a tudásukat.

Nyereményjáték:

A könyv témájához hűen játékunk középpontjában is az emlékezet áll. Mindössze annyi a feladatotok, hogy kitaláljátok, mire utalnak a bejegyzésekben szereplő körülírások.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
Az emlékezés folyamatának 3 fő lépése.

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
09.26. Readinspo
09.30. Könyv és más
10.02. Spirit Bliss Sárga könyves út

Megjegyzések