And ​I Darken – Lada Dracul: Egy sötét lélek (értékelés és nyereményjáték)


A napokban jelent meg Kiersten White zseniális regénye, az And I Darken. A könyvről a Blogturné Klub bloggerei mesélnek, és ha szerencsés vagy, nyerhetsz is egy példányt a kötetből.




Kiadó: Könyvmolyképző, 2020

Oldalszám: 488 oldal
ISBN: 9789634576990
Eredeti cím: And I Darken
Fordító: Hetesy Szilvia

A könyvet ITT tudod megrendelni!




Fülszöveg:

Milyen ​lett volna Drakula, ha nőnek születik?

Egy hercegnőtől senki nem vár kíméletlenséget, Lada Dracul mégis ezt nyújtja. A lányt szelíd természetű öccsével együtt elszakították szülőföldjétől, Havasalföldtől, apjuk elhagyta őket, így a török szultán udvarában nevelkedve megtanulja, hogy a túlélés záloga a kíméletlenség. Öccsével, Raduval együtt játékszerek csupán egy gonosz játszmában, és egy láthatatlan kard függ egy hajszálon a fejük felett. Származásuk különlegessé teszi őket, de emiatt célpontul is szolgálnak.

Lada gyűlöli a törököket, és várja a napot, amikor bosszút állhat rajtuk – amint visszatérhet Havasalföldre és megszerezheti a trónt, ami megilleti. Radu csak egy biztonságos helyre vágyik. Amikor találkoznak Mehmeddel, a szultán dacos és magányos fiával, Radu úgy érzi, személyében hű barátra talált, Lada pedig benne látja azt a fiút, aki érdemes az ő szenvedélyes érzelmeire.

De Mehmed annak a birodalomnak a trónörököse, ami ellen Lada harcot esküdött, és amit Radu már az otthonának tekint. Vajon mi lesz így a sorsuk?
Vajon mennyit bír ki a szerelem és a hűség fonala?
Fedezd fel!

Véleményem:

Ez a könyv már akkor felpiszkálta a kíváncsiságomat, amikor még csak angolul olvashattam el a fülszövegét és sejteni lehetett, hogy hamarosan megjelenik magyarul is. Nagyon izgalmasnak tartom az olyan regény-ötleteket, amikor egy író valós történelmi eseményeken vagy karaktereken csavar egyet, egyszerre őrizve meg a ténylegesen megtörtént események egy részét, és teremtve egy teljesen újszerű, fiktív narratívát. Drakula egyébként is nagyon érdekes figura, főleg, ha nem vámpírként, hanem valós történelmi személyként gondolunk rá, így ki nem hagytam volna, hogy Kiersten White kötetében megismerjem, milyen lehetett volna, ha történetesen nőnek születik. A Lada Dracul: Egy sötét lélek című könyv hoz mindent, amit egy belevaló, izgalmas kalandregénytől várunk, ráadásul egy cseppet sem szokványos női főhőst mutat be, aki roppant összetett és kidolgozott karakterrel rendelkezik. 

A regény cselekménye a 15. században játszódik, és tulajdonképpen mindjárt két főszereplővel, egy testvérpárral dolgozik, a havasalföldi fejedelem, Vlad Dracul gyermekeivel. Lada és Radu nem is különbözhetnének jobban egymástól. Míg a lány féktelen, vad, csúnyácska és erőszakos, addig fiatalabb fivére félénk, visszahúzódó és kedves. Legyenek viszont bármilyenek, azt egyiküknek sem sikerül elérni, hogy rideg és kegyetlen apjuk egy cseppnyi szeretetet vagy elismerést mutasson az irányukba. Lada egész gyerekkorában azon fáradozott, hogy bebizonyítsa apjának, igazi havasalföldi, és mint ilyen, megérdemli a tiszteletet. Azonban utolsó reménye is elporlad ezzel kapcsolatban akkor, amikor apjuk egyfajta zálogként az Oszmán Birodalomra bízza gyermekei nevelését, így biztosítva a szultánt hűségéről. Szülőföldjük után a két gyermek számára szokatlan az új kultúra, vallás és szokások, és nagyon különbözőképpen kezelik a kialakult helyzetet. Míg Radu igyekszik beilleszkedni és egy idő után komolyan érdeklődni kezd az iszlám vallás iránt, addig Lada egy pillanatra sem hajlandó beletörődni a sorsába, gyűlöl és megvet mindent, ami a szultán birodalmához kapcsolódik. 


Kettejük története éveken keresztül átível, és komoly fordulat következik be benne akkor, amikor Lada és Radu összebarátkozik a szultán fiával, Mehmeddel. Bár teljesen más módon, másfajta hévvel és temperamentummal, de előbb-utóbb mindkét fiatal számára fontos lesz a birodalom potenciális örököse, melynek következtében kénytelenek lesznek folyamatosan újragondolni saját céljaikat, motivációjukat és hűségüket. Természetesen, ahogy uralkodó körökben lenni szokott, itt sem lesz ismeretlen az ármány és cselszövés, Ladáéknak pedig komolyan oda kell figyelniük, ha mind saját magukat, mind új barátjukat meg akarják védeni a nagy hatalmak kegyetlen játszmái közepette. A konkrét cselekmények mellett pedig legalább ekkora dráma és akció zajlik a fiatalok lelkében. Mind a ketten keresik az identitásukat és helyüket a világban, de különösen Lada esetében ez nagyon nehézkes. A lány rettenetesen nehezen kötődik bárkihez, a bizalmát pedig végképp lehetetlen elnyerni. Az írónő nagyon jól ábrázolta karakterét és annak folyamatos fejlődését, míg Lada olyan figurává vált, akit természete miatt nagyon nehéz megkedvelni, ugyanakkor könnyű vele azonosulni, ha megértjük, milyen mozgatórugók, sérelmek és tapasztalatok állnak személyisége hátterében. 

Nekem nagyon tetszett, hogy a regény cselekményében megjelenő történelmi események, személyek valós alapokon nyugszanak, ugyanakkor számos fiktív csavarral és változtatással is ki lettek egészítve. Az ilyen jellegű, "mi lett volna, ha"-típusú könyvek mindig jó kis gondolatkísérleteket indítanak el, ráadásul adnak egy teljesen újfajta nézőpontot is az ismert eseményekhez. Az egyetlen problémám az volt vele, hogy rettenetesen nehezen indult be, legalábbis számomra, az első nekiveselkedésem után jó hosszú időre abba is hagytam. Később, amikor a hangulatom is jobban megjött hozzá és a cselekmény is beindult, már faltam az oldalakat, de ez a lassú kezdés picit elvett attól, hogy tökéletes élmény legyen. Ettől függetlenül jó szívvel ajánlom bárkinek, aki szereti az izgalmasabb, akár történelmi alapokon nyugvó regényeket, ahol alapvetően semmi sem fekete vagy fehér. Nekem ilyen szempontból (igaz, kicsiben, de mégis) hozta mondjuk a Trónok harcánál megszokott erkölcsi árnyaltságot, hiszen minden fontosabb szereplő esetében fel lehet hozni jó és rossz tulajdonságokat, helyes és helytelen döntéseket egyaránt. Ez az árnyaltság Ladánál csúcsosodik ki, de szerintem ugyanúgy igaz Mehmedre, a janicsárokra vagy éppen a hárem női karaktereire. Lényeg a lényeg, nem fogunk szájbarágós, didaktikus mondanivalókat és morális tanulságokat készen kapni, sokkal inkább olyan, különböző szempontokat, melyek alapján mi magunk alakíthatjuk ki a saját véleményünket. 

Összességében tehát mindenképpen figyelemreméltó regénynek mondanám, ráadásul a kiadó most azoknak az olvasóknak kedvez, akik nem a természetfeletti, mágikus világban, hanem a kegyetlen realitásban szeretnének elmerülni. Nekem még egy aprócska plusz hiányzott, de nagyon bízom benne, hogy a folytatásokban ezt is megkapom majd, ahogy azt is, hogy Lada karaktere további izgalmakat tartogat nekünk.

Értékelésem: 5/4
Kinek ajánlom? Mivel azért nem túlságosan véres, 15 éves kortól igazából bárkinek, aki szereti az összetett karaktereket, a kemény női hősöket és a történelmi hátteret.

Nyereményjáték:

A történet nagy részében az oszmán birodalomban járunk, ahol a törökök politikai fogolyként tartják a főhőseinket.
Így a mostani játékunk is az oszmán birodalomra hegyeződik ki. Minden állomáson egy olyan híres épület képét találjátok meg, ami olyan városban található, amit valamikor elfoglaltak a törökök..
A feladatod, hogy beírd a rafflecopter doboz megfelelő sorába, hogy melyik városban található az adott épület :)
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
Blogturné Klub
09.03. - Sorok Között
09.04. - Olvasónapló
09.06. - Sorok Között extra állomás
09.08. - Utószó
09.10. - Fanni's Library
09.12. - Utószó extra állomás
09.14. - Könyv és más
09.16. - Deszy könyvajánlója
09.18. - Dreamworld

Megjegyzések