Vállald fel bátran önmagad (értékelés és nyereményjáték)

Idén nyáron a Libri kiadó gondozásában nálunk is megjelent Ichiro Kishimi és Fumitake Koga nagy sikerű könyve, a Vállald fel bátran önmagad. A külföldön már több mint 4,5 millió példányban elkelt írás Alfred Adler pszichológiáján alapulva segít megtalálni az olvasónak a boldogság és szabadság felé vezető utat. Tartsatok velünk, ha kíváncsiak vagytok a véleményünkre, és szeretnétek nyerni egy példányt a kötetből!



Kiadó: Libri, 2020

Oldalszám: 276 oldal
ISBN: 9789634336648
Eredeti cím: The ​Courage to be Disliked
Fordító: Kovács Viktória


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

A ​Vállald fel bátran önmagad már több, mint 4,5 millió példányban eladott sikerkönyv, amely megmutatja, hogyan válhatunk azzá, akik valójában lenni szeretnénk.
A boldogság valóban csak rajtunk múlik? Vállald fel bátran önmagad egyszerű és egyenes választ ad erre a kérdésre: igen. A rendkívül olvasmányos és közérthető kötet egy filozófus és egy fiatalember megvilágosodást hozó, öt napon át tartó beszélgetésén kíséri végig az olvasót. Ez idő alatt megértjük, hogyan emelkedhetünk felül a múlt traumáin vagy mások elvárásain, és miként irányíthatjuk a saját életünket.
A Vállald fel bátran önmagad bölcsességeit olvasva világossá válik, miért fontos, hogy megbocsássunk magunknak, s hogy testi és szellemi értelemben is törődjünk magunkkal. A kötet által képviselt felszabadító erejű gondolkodásmód lehetővé teszi, hogy merjünk változni és figyelmen kívül hagyni a korlátokat, amelyeket magunk elé állítunk.
A milliók életét megváltoztató Vállald fel bátran önmagad című könyv sokkal több egyszerű önsegítő kötetnél: megvilágosító erejű gondolatai a pszichiáter Alfred Adler nézetein alapulnak, és amellett, hogy valóban könnyen érthetők és világosak, összetett és filozófiai mélységekkel rendelkező rendszert alkotnak, amely segít a boldogság megtalálásában.

Véleményem:

Bevallom, amikor először láttam ennek a könyvnek a borítóját és a címét, egészen másra számítottam. Azt gondoltam, egy viszonylag könnyed, populárisabb stílusban megírt, a japán filozófiához közel álló életmód-könyvben lesz részem, ami gyakorlati tanácsokat ad majd a sikeres, boldog élethez. Amit ehhez képest kaptam, az bizonyos szempontból sokkal több, ugyanakkor nagyon más. A két japán szerző ugyanis alapvetően az adleri pszichológia mélységeibe vezet be minket ebben a sajátos, párbeszédes formában megírt kötetben.

A könyv azzal az alapszituációval indul, miszerint egy boldogtalan, kétségekkel teli fiatalember felkeresi a városkája szélén élő filozófust, aki azt hirdeti, hogy az élet végtelenül egyszerű, és a boldogságot bármikor képesek vagyunk elérni, akár az adott pillanattól kezdve. A szkeptikus férfi eleinte kételyekkel telve, harciasan és számonkérően faggatja az idős filozófust, aki végtelen türelemmel igyekszik vitapartnerét megismertetni saját világnézetével, és az Alfred Adler osztrák pszichiáter által megalkotott individuálpszichológia tanításaival. A felállás tehát egyfajta mester-tanítvány helyzetet idéz, amit megerősít a könyvet végigkísérő párbeszédes forma, ugyanakkor Adler tanaiból adódóan ez a kapcsolat mégis több lesz puszta hierarchikus tanítási folyamatnál. Izgalmas utazás ez, ahol a pszichológia és a filozófia igazi mélységeibe ugorhatunk fejest, és melynek során, ha jól figyelünk, számos olyan gondolatot ragadhatunk ki, amit mi is hasznosíthatunk az életünk során. 


Az az igazság, hogy az olvasás élménye egyáltalán nem volt mindig könnyed a párbeszédes forma ellenére. Először is, Alfred Adler szerintem a lélektan történetének egyik legnehezebben feldolgozható figurája, pontosan azért, mert a puszta pszichológiából igen gyakran kikacsint a filozófia irányába is. Valószínűleg azok a pszichológia szakos hallgatók vagy szakemberek, akik sokat foglalkoztak az individuálpszichológiával, könnyebben emésztik meg az olvasottakat, de számomra ez olyan téma (annak ellenére, hogy sokat és sok éven át tanultam pszichológiát), amiben sokkal tisztességesebben el kellene mélyednem, ha minden sorát jól akarnám érteni és minden kérdésemre választ szeretnék kapni. Ettől függetlenül az adleri tanításoknak - és a könyv mondanivalójának - rengeteg olyan aspektusa van, ami könnyen befogadható, és amin érdemes is elgondolkodnunk akkor, ha rosszul berögzült mintáinkon vagy sikertelen működési mechanizmusainkon változtatni szeretnénk. 

Az egyik ilyen téma, ami szerintem kiemelendő, a traumához való viszonyulás. Mind Adler, mind a japán szerzőpáros vallja, hogy a freudi etiológia helyett a teleológia az, ami segíthet megérteni a rosszul működő kapcsolatainkat, kudarcos élethelyzeteinket. Hogy mit jelent ez nagyon leegyszerűsítve? Azt, hogy egy probléma megoldása során nem a múltat érdemes boncolgatni vagy a régebben bekövetkezett traumákat okolni, hanem megtalálni azt a célt, melynek érdekében mi magunk generáljuk a problémás élethelyzetet. Ez a szemlélet abszolút a jelenre fókuszál és azt vallja, hogy ha képesek vagyunk megérteni és megváltoztatni céljainkat, akkor képesek leszünk az életünket is jobbá tenni, egyúttal sokkal nagyobb felelősséget is tulajdonít az egyénnek önnön boldogulásában. Persze mindez ebben a formában nagyon általános és leegyszerűsítő, de a kötetben azért jó néhány példát kapunk azzal kapcsolatban, hogy néz ez ki a gyakorlatban. Aztán hogy mennyire vagyunk képesek jól befogadni az olvasottakat, az szerintem nagyrészt azon múlik, hogy egyébként milyen a saját elképzelésünk a pszichológiai jelenségek természetéről (én személy szerint Adler sok nézetével tudok azonosulni, viszont határozottan vannak olyan állításai, amiket nem fogadok el). 

A kötet rengeteg, az életünk szempontjából fontos és aktuális kérdést tárgyal, kezdve attól, hogyan határozzák meg boldogulásunkat az interperszonális kapcsolataink, egészen odáig, hogyan jussunk el az önelfogadásig. Azonban szerintem fontos hangsúlyozni, hogy a könyv nem instant "megoldásgyűjtemény", szó sincs arról, hogy pontokba szedne olyan praktikus és egyszerű dolgokat, melyek segítségével hipp-hopp megváltoztathatjuk az életünket. Ahogy a könyvbéli fiatalembernek, nekünk is kőkeményen meg kell dolgoznunk azért, hogy a japán szerzőpáros tolmácsolásában igazán megértsük Adler tanításait, és kiemelhessük belőle azokat a momentumokat, amiket adaptálni tudunk. Számomra egyébként az olvasás élményén rontott néha a fiatalember személye, a párbeszéd rá eső részeit sokszor kicsit erőltetettnek éreztem, és nem értettem, hogy a filozófus hogy bírja cérnával a felvetéseit (na ebből is látszik, hogy én nem bölcs filozófus vagyok, csak egy mezei pedagógus:)).

Összességében egyáltalán nem bánom, hogy elolvastam, érdekesnek találtam, ahogy az osztrák orvos nézetei átszűrődnek a japán szerzők gondolatain, sok esetben megspékelve a görög filozófusok tanításaival is. Ugyanakkor szerintem fontos, hogy ez nem egy nagyon könnyed és populáris tanácsadó-kötet, hanem olyan könyv, aminek az olvasása közben érdemes kinyitni a lexikont, utánanézni egy-két dolognak, vagy éppen hosszasan elmélázni a bekezdéseken, ha azt akarjuk, hogy egyetlen mondat se sikkadjon el. 

Értékelésem: 5/4
Kinek ajánlom? Azoknak, akik szeretnek pszichológiai témájú könyveket olvasni, ugyanakkor nyitottak egy újszerű, kicsit filozofikusabb tartalomra. 

Nyereményjáték:

A játékunkban arra a gondolkodóra fókuszálunk, akinek elméletei ihlették ezt a könyvet. A feladatotok mindössze annyi, hogy válaszoljátok meg a bejegyzésekben található, Alfred Adlerrel kapcsolatos kérdéseket.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
Melyik egyetemen tanult Adler?
a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
08.29. Readinspo
09.01. Booktastic Boglinc
09.04. Könyv és más
09.07. Hagyjatok! Olvasok!
Blogturné Klub

Megjegyzések