Kerekítő ​Manó mini meséi (értékelés és nyereményjáték)

Idén ősszel a Móra Kiadó gondozásában megjelent a Kerekítő könyvcsalád 18. kötete, amelyben megismerkedve a négy évszakkal, Kerekítő manó és Kacska macska négy aranyos kalandjának válhatunk részesévé. Tartsatok velünk a Blogturnén, és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott két példány egyikét a könyvből!



Kiadó: Móra Könyvkiadó, 2020

Oldalszám: 56 oldal
ISBN: 9789634865698

Illusztrálta: Kállai Nagy Krisztina


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Ismeritek Kerekítő manót és Kacska macskát? Találkoztatok már velük mondókás- és mesekönyvekben vagy Kerekítő foglalkozásokon? Most róluk olvashattok négy rövid történetet. Kerekítő manó és hű barátja minden évszakban feltalálja magát: nyáron szivárványt festenek, ősszel segítenek koppanni a gesztenyéknek, a tél egy gyönyörű hógömbben talál rájuk, tavasszal pedig felvidítják a pityergő virágsárkányt.

Véleményem:

A kisgyermekes szülők számára valószínűleg nem ismeretlen sem J. Kovács Judit neve, sem a Kerekítő-foglalkozások, melyek elsősorban a 3 év alatti korosztályt célozzák meg. A foglalkozásokról nekem nem volt semmilyen tapasztalatom, viszont ez a kis színes mesekönyv felkeltette az érdeklődésemet, és kíváncsian vártam, hogy a szerzőpáros hogyan szólítja meg a legkisebbeket. Belevetettem tehát magam Kerekítő manó és Kacska macska kalandjaiba, melyeket négy évszak négy rövid történetén keresztül követhetünk.



A kötetben található négy mese valóban nagyon "mini", átlagosan 10 oldalasak, de ennek is a nagy részét a színes illusztráció teszi ki. A szöveg kevés, így a terjedelem miatt valóban jól illeszkednek a mesék a 2-3 éves kisgyerekek sajátosságaihoz. Maga a könyv kis méretű, kemény borítós, vastag papírra nyomott, szóval elég strapabírónak tűnik ahhoz, hogy az apróságok forgassák-lapozgassák. Ahogy korábban is említettem, a négy rövid történet a négy évszakhoz kapcsolódik központi témájával: nyáron a szivárványé, ősszel a gesztenyéé, télen a hóemberé, tavasszal pedig a virágoké (na meg egy sárkányé) a főszerep. Tetszett ez a fajta felosztás, ahogy az is, hogy a kötet segítségével már korán el lehet kezdeni beszélgetni az évszakok változásáról, főbb jellemzőiről, ezzel is segítve a téri-időbeni orientáció fejlődését (bocsának, néha nem tudom lelőni magamban a fejlesztőpedagógust:)). 

Amivel kapcsolatban picit vegyes érzéseim voltak, az maga a szöveg, vagyis inkább a történetek cselekménye. Bár a főhősök nagyon aranyosak és szerethetők, és nyilván elsődleges cél volt a korosztálynak megfelelő egyszerűség, én kicsit hiányoltam valamiféle tanulságot vagy több mondanivalót a mesékből. Ugyanakkor fontos hangsúlyozni, hogy ezek az én érzéseim és tapasztalataim, egy két éves kisgyerek számára ezek a dolgok még nem hiányoznak, hiszen elsősorban a kedves figurák, a különböző tárgyak és a mozgalmas cselekmény kötik le. Emellett feltételezem, hogy azok a gyerekek, akik jártak már Kerekítő foglalkozáson, régi ismerősként fogják köszönteni a manót és a macskát, ami már önmagában pozitív élményt nyújt. 



Ami viszont határozottan tetszett, hogy a történetekben megjelenő érzelmek jól illeszkednek a megcélzott korosztályhoz. Például ahogy az első mesében Kacska macska sírdogál amiatt, hogy eltűnik a szivárvány, számomra tökéletesen megidézi a kisgyermekek érzelmi végletességét, amikor még az ilyen apró dolgok is a világot jelentik számukra, és bizony teljesen érthető módon fakasztják őket könnyekre. Az ilyen konfliktusos vagy nehéz helyzeteket a mesék általában segítségnyújtással és barátsággal oldják meg, ami pozitív és befogadható üzenet az apróságok számára. Végezetül ejtenék néhány szót az illusztrációról is. Kállai Nagy Krisztina képei talán azért működnek leginkább, mert megidézik a gyermekrajzok hangulatát, emellett nagyon színesek, mozgalmasak. sok kép esetében akár böngészőként is működnek. 

Összességében örülök, hogy megismerkedtem én is a Kerekítő világával, bár jelenleg nincs a környezetemben olyan apróság, aki az elsődleges célközönsége lenne ennek, azért a jövőben jó lesz észben tartani J. Kovács Judit és Acsai Roland munkásságát. :)

Értékelésem: 5/4
Kinek ajánlom? 2-4 év közötti gyerekeknek elsősorban.

Nyereményjáték:

Mostani játékunk során egy-egy korábban megjelent Kerekítő könyv címét keressük, amihez minden állomáson találtok egy-egy az adott kötetre jellemző mondatot. A feladat az, hogy kitaláljátok, hogy melyik könyvre gondoltunk, és a helyes megoldást beírjátok a rafflecopter doboz megfelelő helyére. 
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:

Ebben a kötetben izgalmas helyekre látogathatunk Kerekítő manóval és Kacska macskával. 

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
09/08 Veronika’s Reader Feeder
09/10 Spirit Bliss Sárga könyves út
09/12 Könyv és más

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések