Vámpyr ​Vilma és az Úrikornisok- Vámpyr Vilma 2. (értékelés és nyereményjáték)

Még alig tértünk magunkhoz a Vámpyr Vilma és a barbárbál után, máris megérkezett a legújabb szuper történet a kis vámpírlányról a Móra jóvoltából, melyben a jól ismert kis csapat újabb kalandokba keveredik. Vilma és barátai ezúttal a veszedelmes Napvilág Birodalmába látogatnak el, és a barátságosan baljós árnyaktól eltávolodva egy eddig ismeretlen, csillogó világot fedeznek fel. Tartsatok bloggereinkkel, ismerjétek meg ti is ezt a birodalmat, és nyerjétek meg a könyv egy példányát!

Kiadó: Móra, 2020

Oldalszám: 232 oldal
ISBN: 9789634862451
Eredeti cím: Amelia Fang and the Unicorn Lords
Fordító:  Magyari Andrea

Illusztrálta: Laura Ellen Anderson
A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Ismerd meg Vámpyr Vilmát, az elbűvölő vámpírlányt a sötét, borongós Noktürniából! Vilma és barátai nagy kalandra vállalkoznak. Elindulnak, hogy kiszabadítsák Napsugár királynét. A Napvilág Birodalmában azonban minden szivárvány mögül rémisztő angyalcicók és egyszarvúak leselkednek. Ki segíthet Vilmáéknak? Sikerül-e vajon leleplezniük a gonosztevőt, aki már az otthonukat is fenyegeti? Ne hagyd ki Vámpyr Vilma többi vérfagyasztó kalandját se!

Véleményem:

Az idei év egyik nagy kedvence volt számomra gyermek- és ifjúsági irodalom kategórián belül Laura Ellen Anderson regénye, a  Vámpyr ​Vilma és a barbárbál (értékelésem ITT). A vidám, humoros, szeretnivaló szereplők hamar belopták magukat a szívembe, és már akkor örömmel láttam, hogy nem kell majd sokat várni a folytatásra. A Móra Könyvkiadó gondozásában meg is jelent a sorozat következő kötete, a Vámpyr ​Vilma és az Úrikornisok, melyben pontosan onnan folytatódnak Vilma és barátai kalandjai, ahol az előző rész végén abbamaradtak. Újra egy nagy fantáziával megálmodott, könnyed és humoros történetet olvashattam, ami csak még jobban megerősítette bennem, hogy Laura Ellen Anderson nevére érdemes odafigyelni íróként és illusztrátorként egyaránt.


Az előző kötetben megismerhettük a kedves és jószívű vámpírlányt, Vilmát, aki barátaival, Monával és Rémeóval együtt egy fontos rejtély nyomába eredt. Megtudták, hogy a Napvilág Birodalma egyáltalán nem olyan szörnyű hely, ahogyan az iskolában tanították nekik, sőt azt is, hogy újdonsült, eleinte kicsit undok, majd jó útra tért barátjuk, Mandaré, valójában félig tündér. Ebben a részben elhatározzák, hogy megkeresik a kisfiú anyukáját, Napsugarat, aki évekkel ezelőtt eltűnt, és ezért hajlandóak elhagyni Noktürnia biztonságos vidékét, hogy fejest ugorjanak egy roppant csillámos-unikornisos-tündéres kalandba. Rögtön az elején nagyon szórakoztatónak találtam, ahogy a sötétség kis teremtményei mindenféle jelmezt magukra öltenek, hogy beleolvadjanak a napvilági környezetbe, különösen az unikornissá lényegült jetilány, Mona volt nagyon mókás. Miután barátaink több kalandot és akadályt maguk mögött tudnak, szép lassan kiderítik, hogy mi áll a két világ évszázados ellenségeskedése mögött, és azt is, hogy ebben milyen szerepet játszanak az Úrikornisok. Közben persze annyi kalamajkába keverednek, amennyibe csak bírnak, de ismét bebizonyosodik, hogy a barátok segítségével minden nehézség legyőzhető (meg persze az se baj, ha van egy szuper házitököd).


Azt hiszem, azt szeretem a legjobban Vámpyr Vilma történeteiben, hogy finoman, gyerekeknek szóló nyelven, de mégis foglalkoznak rengeteg fontos kérdéssel. Legyen szó az előítéletekről, a másik nép kirekesztéséről vagy a belső értékek fontosságáról a külsőkkel szemben, ezek a témák mind remekül illusztrálhatók Anderson karaktereivel és a regények cselekményével. Egyszerű, de nagyszerű ötlet, hogy ezek a mesék a sötétség teremtményeinek szemszögéből lettek megírva, tehát itt alapvetően nem a szörnyek, jetik vagy vámpírok lesznek a félelem forrásai, sőt, ők maguk is rettegnek a tündérektől, unikornisoktól és egyéb lényektől a történet elején. Az, hogy az írónő ad egy ilyen nézőpontot, szerintem sokféle értékes beszélgetés kiindulópontja lehet, és segít abban, hogy a gyerekek talán kicsit kevésbé legyenek előítéletesek egymással és nyitottabbak legyenek a világra. 
 
Az írónő saját illusztrációiért továbbra is teljesen odavagyok, szerintem remekül eltalálta a karaktereket és az apró részleteket. A szöveg és a képek aránya éppen megfelelő, igazából szinte minden oldalon van valami néznivaló, de azért maga a regény is elég tartalmas és hosszú ahhoz, hogy a felsős korosztályt és az idősebbeket lekösse. Igazi őszi olvasmány ez, amivel nagyszerűen be lehet kuckózni a gyertyafényes szobába, és aminek köszönhetően mi is újra gyereknek érezhetjük magunkat. Nagyon várom, hogy magyarul is megjelenjen az eddigi 7 rész mindegyike (különösen, amióta tudom, hogy az egyikben cicakornisok lesznek:)), mert ezt a sorozatot biztosan a polcomon szeretném tudni teljes egészében. 

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Felső tagozattól felfelé mindenkinek, főleg azoknak, akik szeretik a halloween-i hangulatot, az imádnivaló szörnyeket és a mókás illusztrációkat.

Nyereményjáték:

Vilma új kalandjai során a napvilág számos ijesztő teremtményével találkozik, például katicabogarakkal, tündérekkel és persze unikornisokkal. Ezért aztán mostani játékunkban unikornisokról szóló mesekönyveket gyűjtöttünk össze, a ti feladatotok pedig az lesz, hogy a borítók részletei alapján kitaláljátok, hogy melyik könyvre gondoltunk. Ezután már csak annyi a dolgotok, hogy helyes megfejtést beírjátok a Rafflecopter doboz megfelelő sorába!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
[Blogturné Klub]
09. 12. Utószó
09. 14. Veronika’s Reader Feeder
09. 16. Spirit Bliss Sárga könyves út
09. 18. Hagyjatok! Olvasok!
09. 20. Könyv és más

Megjegyzések