A Duna kincsei (értékelés és nyereményjáték)

Tittel Kinga először a Mesélő Budapest című kötettel lopta be magát az olvasók szívébe, majd elindította Mesélő Zsebkönyvek-sorozatát, melynek darabjai a főváros egy-egy kiemelt területével vagy témájával foglalkoznak. A sorozat másodikként megjelent kötete, A Duna kincsei segít abban, hogy jobban megismerjük hazánk legjelentősebb folyóját és a hozzá kapcsolódó történeteket, érdekességeket. Tartsatok bloggereinkkel az öt állomáson át, és játsszatok a Kolibri Kiadó által felajánlott nyereménypéldányért!



Kiadó: Kolibri, 2020

Oldalszám: 196 oldal
ISBN: 9789634375470

Illusztrálta: Garaczi Glória


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Tudtad, hogy akár hajóval is közlekedhetnénk a 4-6-os villamos vonalán? Szerinted hol mérik meg a Duna vízszintjét? Milyen kincsek találhatók a Duna mélyén? Mit nevezünk Budapest kacsájának? És tudtad, a város tengeri kikötő?

Ha szeretnél többet is megtudni a Dunáról, ha érdekel a magyarországi hajózás története, vagy az elfeledett dunai szakmák, illetve minden, ami Európa leghosszabb folyójával kapcsolatos, ez a könyv épp Neked szól!

A Mesélő Budapest zsebkönyv-sorozatának második része csodálatos körutazásra invitál: megmártózhatunk a régmúlt Duna-fürdőkben, kileshetjük a dunai aranyászok titkát, végül megpihenhetünk egy Buchwald-székben a csodálatos szőke – ám Strauss óta kék – Duna partján, hogy előkapjuk a zsebünkből A Duna kincseit, és onnan folytassuk egyedülálló felfedezőutunkat!

Véleményem:

Tittel Kinga nevére már akkor felfigyeltem, amikor az első kötete, a Mesélő Budapest megjelent (értékelés ITT). Bár egész életemben Budapesten éltem, mégis rengeteg újdonságot és apró érdekességet megtudtam a kötetből, ráadásul a képekkel gazdagon illusztrált, igényes kivitelezésű könyvet bármikor jó fellapozgatni, akár otthon, akár utazás közben. A pozitív benyomásaim tovább folytatódtak, amikor megjelent a kisebb, kompaktabb Mesélő Zsebkönyvek-sorozat első kötete, a Várnegyed titkai (értékelésem ITT). Ez a könnyen zsebre vágható kis könyv több egy egyszerű útikönyvnél, hiszen a konkrét nevezetességek, útvonalak mellett rengeteg apró információt, érdekességet tartalmaz, amit még azok sem biztos, hogy tudnak, akik egyébként a környéken élnek és jól ismerik a fővárost. Nem volt tehát kérdés, hogy a nemrég megjelent következő zsebkönyvet, a Duna kincseit is megszerezzem, és jobban megismerkedjek fővárosunk ikonikus folyójával.


Nekem nagyon tetszett, hogy a szerző most nem egy városrészt választott témájául, hanem a Dunát, ami Budapesten számos kerületet érint, és meghatározó szerepet töltött be a főváros történetében. A nagyobb fejezetekben olvashatunk a folyó szabályozásáról és az árvízvédelemről, a fontosabb kikötőkről és rakpartokról, a Buda és Pest között átívelő csodás hidakról, szigetekről, öblökről, a Dunához kapcsolódó mesterségekről, vagy akár különleges eseményekről, amik a folyónál történtek. Tittel Kinga nagyon alapos munkát végzett a tartalom összeállításánál, mind időben, mind térben jó mélyre ásott, hogy igazán átfogó képet nyújtson a témáról, anélkül, hogy a szöveg egy pillanatra is szárazzá vagy unalmassá válna. Én például nem gondoltam volna, hogy különösebben lázba fog hozni mondjuk a hajózás története (sosem voltam egy kifejezett hajóbolond), de ebben a könyvben nagyon sok érdekességet megtudhattam, például azt, hogy milyenek voltak a 20. században népszerű "kofajáratok", vagy, hogy milyen rejtélyes körülmények között süllyedt el az első dunai gőzhajó, a Carolina. 

Személy szerint a kedvenc fejezetem az Elfelejtett szakmák a Dunán címet viseli, amelyben olyan mesterségekről, foglalkozásokról olvashatunk, melyek kifejezetten a folyóhoz kötődnek és mára nagyrészt eltűntek. Ilyenek voltak például a jegesek, akik az 1800-as években sokszor komoly kockázatot vállalva fűrészeltek le tömböket a Duna jegéről, hogy ellássák a gazdagabb családokat vagy éppen a helyi mészárszékeket. Nagyon érdekes volt számomra az aranyászok szakmája is, különösen az a tény, hogy még ma is vannak, akik aranymosással foglalkoznak a Dunánál, annak ellenére, hogy nagyon sok energia-befektetéssel csak igen kevés hasznosítható aranyat lehet kinyerni a vízből. 


Az egyik legterjedelmesebb fejezet a dunai hidakkal foglalkozik, ami nem is csoda, hiszen ezek az építmények funkcionálisan és szimbolikusan is meghatározók a folyó és a főváros történetében. A Lánchíd építéséről már tanulhattam korábban a történelemórák keretein belül, viszont ebben a kötetben a többi híd keletkezési körülményeit is megismerhetjük, a már megszokott érdekességekkel, kis színes információkkal kiegészítve. Természetesen a hidakhoz kapcsolódó fontosabb fogalmakkal is találkozunk itt, mint például a hídvám vagy a hídmester, és még azt is megtudhatjuk, melyik hídon találhatunk egy teljesen véletlenül odakerült camera obscura-t. :)

Érdekes volt szembesülni azzal, hogy annak ellenére, hogy budapesti voltam és vagyok, rengeteg helyen nem jártam még, például a Dunán található szigetek nagy részén. Sosem voltam még például az egyre népszerűbb Lupa-szigeten, a Szerelem-szigeten vagy a Háros-szigeten, pedig ez utóbbi még kifejezetten közel is van a gyerekkori lakhelyemhez. Az az igazság, hogy érdemes lenne egyszer módszeresen újra megismerni és felfedezni a fővárost, ehhez pedig nagyszerű útitárs Tittel Kinga összes eddig megjelent kötete. 
A könyv végén most is találunk egy Keresd meg! fejezetet, amiben a szerző játékra invitál minket: különböző képeket találunk szobrokról, épületekről, nevezetességekről, és ha kalandos kedvünkben vagyunk, megkereshetjük őket városszerte. Még egy dolgot kiemelnék, ami nagyon tetszett, méghozzá azt, hogy a kötet tele van régi, korabeli fényképekkel, melyek segítenek abban, hogy jobban oda tudjuk képzelni magunkat a több évtizeddel ezelőtti Duna környékére. Nagyon remélem, hogy ebben a sorozatban még sok további kötet fog megjelenni, mert biztos, hogy mind a saját szabadidőmben, mind a pedagógiai munkám során gyakran fogom forgatni.

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Összességében én nagyon jó szívvel ajánlom ezt a könyvet - és az írónő többi kötetét is - mindenkinek, aki szereti az izgalmasabb helytörténeti kiadványokat, vagy aki szeretne egy némiképp rendhagyó, az olvasó aktivitását is igénylő útikönyvvel barangolni a fővárosban, akár képzeletben, akár fizikailag. 

Nyereményjáték:

Mostani nyereményjátékunkban olyan versek nyomába eredünk, melyekben központi szerepet tölt be a Duna. Minden állomáson találtok egy részletet, a ti feladatotok pedig, hogy a költő nevét  beírjátok a rafflecopter doboz megfelelő helyére.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:

“Nyolcvanöt éve lehetett egy téli napon. Nagyapám Pest legszélére vezetett s megmutatta a jégmezőt a Korzó néven nevezett helyről. “Az ott túlnan Buda,” szólt, “és lábunk előtt a nagy folyó. Úgy hívják, hogy Duna.” Megnéztem jól, de víz helyett nem láttam, csak havat s jeget. “Miért” kérdeztem akkor én “járnak havon az emberek, mikor amott a láncos út bizton visz át a jég felett? Mind megbolondultak talán?” “Nem kell hídpénzt fizetniök,” felelte erre nagyapám.”

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
Blogturné Klub
09.13. Spirit Bliss Sárga könyves út
09.15. Zakkant olvas
09.17. Readinspo
09.19. Könyv és más
09.21. Veronika's Reader Feeder

Megjegyzések