A ​Nap őrzője (értékelés és nyereményjáték)

 

Maja Lunde gyönyörű, új kötetében egy olyan világba kalauzol bennünket, ahol az emberek örök félhomályban élnek, már régóta nélkülözniük kell a Nap ragyogó fényét. Főhősünk, a tizenéves Lilja fullasztónak érzi ezt a mozdulatlanságot, de minden megváltozik, amikor egy titos ösvényre bukkan. Tartsatok velünk A ​Nap őrzője blogturnéra, ismerjétek meg a Lisa Aisato által illusztrált, kívül-belül csodaszép kötetet, és nyerjétek meg a Cser Kiadó által felajánlott példányt! 



Kiadó: Cser Kiadó, 2022
Oldalszám: 200 oldal
Eredeti cím: Solvokteren
Fordította: Patat Bence
Illusztrálta: Lisa Aisato
ISBN: 9789632786919


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Lilja a gyermekkor és a kamaszkor határán nagy változásokon megy keresztül, de körülötte a természet olyan eseménytelen, mint mindig. A lány csak halványan emlékszik a ragyogó Napra, az általa ismert világ esőtől nehéz és sötét. A vizes földben semmi sem nő, az örök félhomályban egyetlen növény sem érzi jól magát.

Lilja árva, a nagyapjával él, aki zöldségekkel látja el a falut. A nagypapa egy nap otthon felejti az uzsonnáját, és amikor Lilja utánaszalad az üvegházhoz, észrevesz valamit, ami mindent megváltoztat.

Titkos ösvényt pillant meg, amely az erdőbe vezet, ahová gyerekek nem mehetnek. A kíváncsi Lilja azonban a többi gyerekkel ellentétben elfojtja a félelmét, és egyedül elindul az ösvényen. Odabent, a sötét fatörzsek között egy másik, virágzó világot fedez fel, ahol hatalmas kaland vár rá. Szembe kell néznie legnagyobb félelmével, ugyanakkor szeretetet és boldogságot is talál ott – és nem utolsósorban a tavasz reményét.

A norvég Maja Lunde–Lisa Aisato szerzőpáros magyarul is nagy sikert aratott Hónővér c. könyve után az A Nap őrzője is csodálatos mese gyerekeknek és felnőtteknek.


Véleményem:

Maja Lunde norvég írónővel a Kékség című regényével kezdődött az ismeretségem, ami nem csak a gyönyörű írásmódja miatt fogott meg, hanem azért is, mert fontos környezeti, globális problémákat helyezett a középpontba. Bár már régóta szemezek a Hónővér című, Lisa Aisato által illusztrált, lenyűgözőnek tűnő kötettel, egyelőre valahogy nem találtam azt az igazán különleges és ünnepi alkalmat, amit megfelelőnek éreztem volna az elkezdésére. Most, hogy nemrég megjelent A Nap őrzője, úgy gondoltam, nem várok tovább, hogy még jobban megismerjem az írónőt, és a blogturnénak köszönhetően lehetőségem volt elolvasni a könyvet. Nehéz szavakba önteni, amikor ilyen magas minőségben találkozik egy történet összes összetevője: a fontos és aktuális mondanivaló, a csodaszépen megírt szöveg és a lapokról egyenesen kilépő, varázslatos illusztráció. Mégis megpróbálom valahogy megfogni, mitől olyan nagyszerű ez a könyv ifjabb és idősebb olvasók számára egyaránt. 


Lilja tinédzser lány, akit kiskora óta egyedül nevel a nagypapája. A világ, amiben élnek, szürke, komor és változatlan. A Nap régóta nem süt, eltűnt azután, hogy Lilja elvesztette a többi családtagját. A kíváncsi kislány egy ideje figyeli, hogy vajon nagypapája hogyan látja el zöldségekkel és gyümölcsökkel a falu lakóit, hiszen a kietlen vidéken semmi sem marad meg, az éltető Nap sugarai nélkül nem tud burjánzani a természet. Egyik felfedezőútja során rejtélyes ösvényt talál az erdőben, és megtudja, miféle titoknak köszönhetően képesek mégis a növények növekedni, ahogy azt is, hogy él a közelben egy lélek, akit a Nap őrzőjének mondanak, és akinek köze van a kialakult állapotokhoz. Miután megismerkedik egy múlt nélküli, különös fiúval és közösen beleavatkoznak a dolgok addigi rendjébe, minden eddiginél nagyobb veszélybe kerül a falu és az egész környező világ. A kérdés, hogy Liljának sikerül-e helyrehoznia a dolgokat, és ráébreszteni másokat arra, hogy mennyire fontos az elengedés és a szívünk megnyitása. 


A cselekményről nem mondanék több konkrétumot, mivel bőven tartalmaz váratlan fordulatokat és izgalmakat, de a lényegét tekintve ez egy részben metaforikus, részben konkrét történet, ami nagyon sok témát magába foglal. Szerepet kap benne az elveszett gyermekkor és a veszteség, a család és az összetartozás ereje, a frissen kibontakozó ártatlan szerelem és barátság, és még ennél is fajsúlyosabb témák. Maja Lundéról eddig is tudtam, hogy borzasztó fontos számára a természet és bolygónk sorsa, ha nem is direkt módon, de ebben a történetben is markánsan rávilágít, mennyire ki vagyunk szolgáltatva bizonyos erőknek, és mennyire fontos, hogy megbecsüljük a környezetünkben lévő élőlényeket. Persze, A Nap őrzője tulajdonképpen egy mese, de a szó legösszetettebb, legtartalmasabb értelmében, hiszen nem csupán hat az érzelmeinkre, hanem nagyon fontos dolgokat is tanít Lilja történetén keresztül. És ha már Lilja, a személyében egy igazán különleges kis főhőst ismerhettem meg, aki különleges érzékenységgel és bölcsességgel szemléli a dolgokat, képes őszintén és ártatlanul rácsodálkozni a világra. Úgy érzem, ez a fajta látásmód lenne az, ami minket, felnőtt embereket is hozzásegítene egy sokkal boldogabb és nyugodtabb élethez.

A kötetben legalább olyan hangsúlyos az illusztráció, mint a szöveg. Elég sok kiváló illusztrátorhoz volt már szerencsém, de az, amit Lisa Aisato képes művelni a lapokkal, az valami egészen hihetetlen. Alakjai szinte lesétálnak az oldalakról, az érzelmek legapróbb rezdüléseit is képes megjeleníteni, csak úgy, mint illatokat, ízeket, hangokat és fényeket. Valahogy pont emiatt sokkal több volt az élmény egy egyszerű olvasásnál és képnézegetésnél, ott voltam Liljával, éreztem a bőrömön a nyirkos szürkeséget és perzselő napmeleget egyaránt, az én számban is szétrobbant az érett meggy íze, és én is éreztem Nagypapa borostájának szúrását az arcomon. Az egész történetet átjárja egyfajta melankolikus atmoszféra, fájdalmas szépség, ami engem sokszor emlékeztetett arra az élményre, amit Neil Gaiman bizonyos könyvei szoktak nyújtani. Azt egy kicsit nehéz megfognom, hány éves kortól ajánlanám leginkább ezt a könyvet. Kifejezetten gyerekkönyvnek nem mondanám, mert a tartalom és a mondanivaló mélyebb és összetettebb annál. Talán kiskamasz kortól lehet ideális, felső korhatár viszont tényleg nincsen, engem felnőttként teljesen rabul ejtett.


Nagyon boldog vagyok, hogy megismerhettem Lilja történetét, és most már tudom, hogy a Hónővért sem fogom sokáig halogatni. Olyan kötet ez, amit biztos, hogy többször elő fogok venni, ha valami igazán szívet melengetőre vágyom. Nagyon remélem, hogy ezzel még nem ért véget Maja Lunde és Lisa Aisato együttműködése, mert úgy érzem, az ő közös munkájuk gyümölcseit életem végéig tudnám olvasni. Remélem, ti is kedvet kaptatok A Nap őrzőjéhez, higgyétek el, nem fogtok csalódni! ;)

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szereti az igazán gyönyörű köteteket, a szépséges, keserédes történeteket és a lenyűgöző illusztrációkat. 

Nyereményjáték:

A Cser Kiadó kínálatában izgalmas és érdekes regényekkel találkozhatunk, mostani nyereményjátékunk is ezekhez kapcsolódik. Minden állomáson találtok egy-egy idézetet, a ti feladatotok pedig, hogy beírjátok a könyvek címét, amiből származnak, a rafflecopter-doboz megfelelő helyére.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:

“Mindig kimondtam, amit gondoltam, ami talán zavarta őket, de annyira sosem, hogy változtassak a viselkedésemen. És lehet, hogy nem is olyan könnyű változtatni rajta.”



a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
07.28. Könyv és más

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések