Móra Kiadó babakönyvek blogturné - Kukucskálj, keresgélj! (értékelés és nyereményjáték)

 

Immár hagyománnyá vált, hogy év elején bemutatjuk nektek a Móra Kiadó babakönyves újdonságait. Ez alkalommal érzékszerv- és szókincsfejlesztő könyvekkel és interaktív lapozókkal is volt szerencsénk megismerkedni. Tartsatok velünk a blogturnén, és nyerjétek meg a Móra Kiadó által felajánlott Sophie zsiráf könyvcsomagot. 




Kiadó: Móra Könyvkiadó, 2023
Oldalszám: 12 oldal
ISBN: 9789636031787
Fordította: Szarvas Szilvia


A könyvet ITT tudod megrendelni!

    

Fülszöveg:

Lesd meg az erdei állatokat a 12 kihajtható fül alatt!
Ismerd meg az erdő állatait! Meglepő felfedezések várnak rád! Vastag, könnyen kihajtható fülek
Felfedezőkönyv a legkisebbeknek
• Készségfejlesztés
• Szövegértés- és szókincsfejlesztés
• A felfedezés öröme

Véleményem:


Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én egész egyszerűen nem tudok túl öreg lenni ahhoz, hogy ne imádjam az olyan gyerekkönyveket, amikben valamilyen tapogatható-nyitogatható-birizgálható elem van. De ha tőlem el is tekintünk - hiszen lássuk be, nem én vagyok az elsődleges célközönség -, akkor is belátható, hogy a legkisebb korosztály számára tökéletesek az olyan kötetek, lapozók, melyek a látáson kívül valamilyen más érzékszervükre is hatással vannak, erre pedig ideálisak lehetnek a hajtogatható fülekkel, ablakocskákkal ellátott darabok. Mivel nagyon szeretem az állatokat, kíváncsian vártam a Móra Fun sorozaton belül megjelent Kukucskálj, keresgélj! lapozókat, melyek közül az első az erdőbe kalauzol bennünket. 


Az első dolog, ami szembeötlő ennél a könyvecskénél, hogy nagyon masszív és igényes. A vastag lapoknak és füleknek köszönhetően bízvást gondolhatjuk, hogy bírja majd a strapát az apróbb kezekben, emellett pedig nagyon vidám színvilágú, rögtön a borítón elképesztően helyes állatokkal. Gyanítom, hogy az eredeti könyv amerikai lehet, legalábbis a lapozóban fellelhető állatok és élőhelyek főleg Észak-Amerikához köthetők, de ez egyáltalán nem gond, hiszen számos érdekes állatot ismerhetnek meg belőle a gyerekek. A fő koncepció, hogy különböző életmód vagy élőhely szerint ismerhetjük meg az erdők lakóit, például olyan állatokat, akik nappal alszanak, üreget vájnak a földbe, kedvelik a vízpartot, vagy éppen fent élnek a lombkorona szinten. Szeretem, ha egy gyerekkönyvben nem csak a legismertebb, tipikus élőlények jelennek meg, szerencsére itt is találkoztam különlegesebb fajokkal is, például tarajos süllel, vörös hiúzzal, vagy éppen pisztránggal. Minden ilyen oldalpáron többféle élőlényt láthatunk, melyek neve és egy rövid kis szöveg is szerepel a lapozóban, de az igazi extra még csak ezen felül következik. 


Az oldalpár másik oldalán ugyanis különböző füleket, ablakokat találunk, melyek alatt további érdekes állatok bújnak meg. A gyönyörűen megrajzolt képek mellett nekem az is nagyon tetszett, hogy egy-két érdekes, talán a felnőttek számára is kevéssé ismert információt olvashatunk. Ennek köszönhetően a szülők is élvezhetik a közös lapozgatást és olvasást, a gyerekek pedig minden oldalon felfedezhetnek valamilyen titkot, eldugott élőlényt. Igaz, a 12 oldal nem egy hosszú terjedelem, de én nagyon tartalmasnak éreztem ezt a lapozót, a műfajon belül szerintem kifejezetten igényes, szép és informatív. Az elsődleges korosztályt 2 év felett határozta meg a kiadó, amit teljesen reálisnak gondolok, ugyanakkor szerintem a nagyobbacska, akár 6-7 éves tesók is örömmel fogják forgatni a nyitható füleknek és izgalmas állatoknak köszönhetően. 



Kiadó: Móra Könyvkiadó, 2023
Oldalszám: 12 oldal
ISBN: 9789636031770
Fordította: Szarvas Szilvia


A könyvet ITT tudod megrendelni!

    

Fülszöveg:

Lesd meg a tanyasi állatokat a 12 kihajtható fül alatt!
Ismerd meg a tanyasi állatokat! Meglepő felfedezések várnak rád! Vastag, könnyen kihajtható fülek
Felfedezőkönyv a legkisebbeknek
• Készségfejlesztés
• Szövegértés- és szókincsfejlesztés
• A felfedezés öröme

Véleményem:

A második lapozó, amit ebből a sorozatból olvastam, a Kukucskálj, keresgélj! - Muú címet viseli, és az erdei állatok után a tanyák világába kalauzol bennünket. Azt gondolom, ez a téma legalább olyan fontos, hiszen a mai gyerekek nagy százaléka városban él, és újdonság lehet számukra, hogy vidéken vagy egy tanyán milyen jószágok élnek az emberrel, mire tartják őket és hogyan kell róluk gondoskodni. Nos, ebből a lapozóból minden, fent felsorolt fontosabb kérdésre választ kaphatunk!


A kötet hozza az előzőben megszokott színvonalat, nagyon igényesen kialakított, gazdagon és szépen illusztrált lapozó, amit öröm kézbe venni. Legelőször egy réten tekinthetünk körbe, ahol több állattal is találkozunk, például bikával, tehénnel és borjúval (nem is olyan mellékes apróság, hogy így a gyerekek mindjárt azt is megtanulhatják, melyik állatfaj hím és nőstény egyedeit hogyan nevezzük hivatalosan). Bekukkanthatunk ezután az istállóba, majd körülnézhetünk a konyhakertben is. Itt nem csupán a kertben termesztett zöldségek egy részét ismerhetik meg a kicsik, hanem olyan rovarokat és egyéb apró állatokat, akik gyakori vendégek otthonainkban. Külön megvizsgálhatjuk, hol élnek a tyúkok, és milyen helyen szeretnek dagonyázni a malacok. 


Ahogy már a másik lapozónál is tapasztalhattam, ebbe a kötetbe sem csupán a legismertebb fajok kerültek be. Akad itt poszáta, poszméh és láma is, így a könyv tökéletesen alkalmas a szókincsbővítésre és új ismeretek átadására. A kihajtható fülek itt talán még izgalmasabbak, sok esetben ezek egy-egy ajtót jelentenek, amit kinyitva új helyszínre kukkanthatunk be, szerintem ez nagyon izgalmassá és látványossá teszi a könyvet, tényleg nem túlzok, amikor azt mondom, hogy én is örömmel lapozgattam. 


Összességében, a két lapozót egyben szemlélve úgy gondolom, hogy a Kukucskálj, keresgélj! könyvek abszolút a minőséget képviselik a babakönyvek műfaján belül, mind kivitelezésben, mind tartalmilag igényesek és színvonalasak. Nagyon jó szívvel ajánlom őket mindenkinek, aki szeretne állatos tematikában könyvet választani bölcsis vagy ovis gyermekének, ritka, hogy a szórakoztató és fejlesztő funkció ilyen szépen összhangra talál egy lapozóban. 




Nyereményjáték:

Játékunk során az állomásokon olyan híres karakterekkel találkozhattok, akikkel a Móra Kiadó kínálatában ismerkedhettek meg. A feladat az, hogy a Rafflecopter doboz megfelelő sorába beírjátok az adott blogon található szereplő nevét. Tartsatok velünk, és nyerjétek meg a Móra Kiadó által felajánlott Sophie zsiráf könyvcsomagot!
A feladat során segítséget nyújthat a Kiadó oldala: https://mora.hu
Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladvány:


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
02.05. Könyv és más: Kukucskálj, keresgélj! - Muú, Kukucskálj, keresgélj! - Erdő
02.07. Csak olvass!: Sophie - Jó éjszakát!, Sophie - Jó étvágyat!, Sophie és barátai
02.09. Veronika’ Reader Feeder: Kukucskálj, keresgélj! - Muú, Kukucskálj, keresgélj! - Erdő
02.11. Könyv és más: Kalandok az erdőben,  Apu és én, Málna, a kíváncsi bálna - Az ellentétpárok
02.13. - Veronika’ Reader Feeder: Sophie - Jó éjszakát!, Sophie - Jó étvágyat!, Sophie és barátai
02.16. - Csak olvass!: Kukucskálj, keresgélj! - Muú, Kukucskálj, keresgélj! - Erdő
02.17. - Veronika’ Reader Feeder: Kalandok az erdőben, Apu és én, Málna, a kíváncsi bálna - Az ellentétpárok, Bili-buli

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések