Móra Kiadó babakönyvek blogturné - Kalandok az erdőben, Apu és én, Málna, a kíváncsi bálna - Az ellentétpárok (értékelés és nyereményjáték)

 

Immár hagyománnyá vált, hogy év elején bemutatjuk nektek a Móra Kiadó babakönyves újdonságait. Ez alkalommal érzékszerv- és szókincsfejlesztő könyvekkel és interaktív lapozókkal is volt szerencsénk megismerkedni. Tartsatok velünk a blogturnén, és nyerjétek meg a Móra Kiadó által felajánlott Sophie zsiráf könyvcsomagot. 



Kiadó: Móra Könyvkiadó, 2022
Oldalszám: 10 oldal
ISBN: 9789634869399


A könyvet ITT tudod megrendelni!

    

Fülszöveg:

Tudod, hogy milyen állatok élnek az erdőben? És azt, hogy milyen érzés megérinteni őket? Simogasd meg az őzike bársonyos szőrét, vagy tapogasd meg a sünik szúrós tüskéit, hogy még inkább közelebb érezhesd magadhoz őket!

Véleményem:

A Móra Kiadó babakönyv kínálatából a soron következő, amit elolvastunk, a Kalandok ​az erdőben című simogatós lapozó. Azt már korábban is kifejtettem, hogy nagyon szeretem, ha valamit lehet birizgálni-fogdosni egy könyvben, de ami ennél fontosabb, hogy a kicsik számára is nagyon fejlesztő hatással bír az ilyesmi. Engem az erdei tematikával egyébként is meg lehet venni kilóra, de így, hogy még valami extrát is kapunk az olvasás közben, tökéletesen elégedett  vagyok. 


A lapozóban az erdei állatokkal ismerkedhetnek meg az ifjú olvasók, szerepel benne őzike, mókus, vaddisznó, medve, sündisznó és róka is. Minden bemutatott állathoz tartozik egy rövid versike, szerintem ezek is aranyosra sikeredtek. És ezután jön az igazi plusz, ugyanis minden oldalpáron van egy olyan állatka, amit meg is lehet simogatni. Külön pozitívum, hogy a készítők ügyeltek rá, hogy minden esetben teljesen másmilyen textúrákat alkalmazzanak, az őzike bársonyos szőre, a mókus selymes farka vagy a sünik kicsit érdesebb tüskéi mind-mind más élményt nyújtanak, ezáltal nagyon jól fejlesztik a babák taktilis érzékelését. 


Azt is kiemelném, hogy nem csupán a simogatható képek, hanem összességében az illusztráció nagyon igényes, minden oldal aprólékosan kidolgozott, színes és harmonikus, ráadásul jól visszaadják az erdő hangulatát és sokféleségét (csak egy példa, az oldalakon legalább tucatnyi különböző, beazonosítható gomba szerepel). Nekem az egyik vesszőparipám a környezeti nevelés fontossága, így mindig örülök, amikor olyan, igényes gyerekkönyveket olvashatok, melyekben megjelenik a természet szeretete, mint érték. A kiadó ajánlása szerint elsősorban 4 éves kortól ajánlott, szerintem ezt kezelhetjük rugalmasabban is. Akár a kisebb gyerekek is örömmel simogathatják a képeket, miközben mesélünk nekik, nálunk pedig a hétévesnek is nagyon tetszett a mesekönyv. Jó szívvel ajánlom!




Kiadó: Móra Könyvkiadó, 2023
Oldalszám: 12 oldal
ISBN:  9789636030179
Fordította: Váry Orsolya


A könyvet ITT tudod megrendelni!

    

Fülszöveg:

Mozgasd az ujjbábot, és meséld el a tekergő oroszlánkölyök és apukája kalandjait – kicsiknek és nagyoknak is.

Véleményem:

A szülői kapcsolatokat bemutató gyerekkönyvek között még mindig magasan felülreprezentáltak az anya-gyermek témájú kötetek, de szerencsére az utóbbi években nagyobb szerepet kaptak az apukák is. Az 
Apu ​és én című, apró, de annál aranyosabb könyvecskében egy kisoroszlán és az apukája kalandjait követhetjük, de ez még nem minden, ugyanis az apa oroszlán egyszerre funkcionál ujjbánként is. 


Ez a mese 1 éves kortól ajánlott, tehát ténylegesen a legkisebb korosztályt célozza meg. Ez látszik abból is, hogy nagyon minimális a szöveg mennyisége, éppen csak annyi, ami elmeséli, mi mindent csinálnak együtt az oroszlánok. Nagyon szeretnek például bújócskázni, futni, fatörzsek felett ugrálni, fára mászni vagy méhecskéket számlálni. Az illusztráció egyszerű, de bájos, és nagyon ötletes, hogy a lapokon található apró lyukakon keresztül mindig felbukkan az apuka oroszlán feje, amivel az igazi apukák vagy a gyerekek kicsit bábozni is tudnak. 


Az Apu és én tehát az egyszerű, de nagyszerű kategóriába esik az én szememben. Egy jó ötlet szép és kedves kivitelezéssel párosul, a mesének köszönhetően az apukák is megélhetnek intimebb, bensőségesebb pillanatokat a babákkal, ráadásul az oroszlán nagyon jól szimbolizálja az apai erőt és biztonságot. A kötet kis méretének köszönhetően a babák is könnyen kézbe tudják fogni, így tényleg remek választás ennek a korosztálynak. 




Kiadó: Móra Könyvkiadó, 2022
Oldalszám: 8 oldal
ISBN: 9789634868828
Illusztrálta: Verónica Casas


A könyvet ITT tudod megrendelni!

    
Fülszöveg:

Ez a könyv az ellentétekre tanítja a kicsiket. A mindennapi történésekben előforduló ellentétpárok fejlesztik a gyermekek szókincsét, és jó kiindulópontot adnak ahhoz, hogy elkezdjünk velük beszélgetni arról, mi történt velük a nap folyamán.

Véleményem:

A babakönyves blogturné utolsó darabjaként egy olyan lapozót szeretnék bemutatni, amibe első pillantásra beleszerettem. Ez nem más, mint a 
Málna, a kíváncsi bálna - Az ellentétpárok című pancsolókönyv, és a hozzá tartozó kiegészítők.


Akár a fürdőkádba, akár a strandra remek választás lehet a piciknek a vízálló könyv, ahol az oldalak sem elázni, sem elszakadni nem tudnak. Ebben a kötetben megismerhetjük Málnát, aki a tengerben él, a rövidke meséken keresztül a kicsik pedig játszva ismerkedhetnek a fontosabb ellentétpárokkal. Ezeket a ellentétpárokat különféle halakon keresztül mutatja meg a szerző, van köztük kicsi és nagy, sötét és világos, boldog és szomorú. A szöveg itt is elég kevés, jól illeszkedik a korosztályhoz, ugyanakkor a színes képekben nagyon jól el lehet veszni, sokféle mókás és különleges halat vehetünk szemügyre.


Ahogy az eddigi kötetek esetében is, itt is van némi extra, méghozzá mindjárt kettő is. Az egyik, hogy az ellentétpárokat megkapjuk 6 db szivacsfigurán is, ezeket is be lehet tenni a vízbe és játszani velük. Jó fejlesztő játék lehet, ha a könyvben látott halakat össze kell párosítani a szivacson látottakkal, ilyenkor újra el lehet ismételni az ellentétpárokat is, hogy minél jobban rögzüljenek. A hab a tortán pedig maga Málna, akit gumifiguraként is megkapunk a lapozó mellé, és akivel szintén remekül lehet a vízben játszani. 


Összességében nagyon szerettem ezt a lapozót, és kémeim jelentése szerint tesóm kislánya is imád együtt pancsolni Málnával. :) Ez egy igazán színes, vidám és sokoldalú könyv-játék, amit akár már az egészen kicsi gyerekeknek is bátran ajándékozhatunk. Titkon remélem, hátha a jövőben jelenik meg több folytatása is (közben felfedeztem, hogy kiskacsás verzió is van belőle!), jó lenne, ha Málna mellett más állatokat is össze lehetne gyűjteni. :)



Nyereményjáték:

Játékunk során az állomásokon olyan híres karakterekkel találkozhattok, akikkel a Móra Kiadó kínálatában ismerkedhettek meg. A feladat az, hogy a Rafflecopter doboz megfelelő sorába beírjátok az adott blogon található szereplő nevét. Tartsatok velünk, és nyerjétek meg a Móra Kiadó által felajánlott Sophie zsiráf könyvcsomagot!
A feladat során segítséget nyújthat a Kiadó oldala: https://mora.hu
Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladvány:



a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
02.11. Könyv és más: Kalandok az erdőben,  Apu és én, Málna, a kíváncsi bálna - Az ellentétpárok
02.13. - Veronika’ Reader Feeder: Sophie - Jó éjszakát!, Sophie - Jó étvágyat!, Sophie és barátai
02.16. - Csak olvass!: Kukucskálj, keresgélj! - Muú, Kukucskálj, keresgélj! - Erdő
02.17. - Veronika’ Reader Feeder: Kalandok az erdőben, Apu és én, Málna, a kíváncsi bálna - Az ellentétpárok, Bili-buli

Megjegyzések