Vaslánc - Az utolsó órák 2. (értékelés és nyereményjáték)

 


A Könyvmolyképző Kiadó jelentette meg Az utolsó órák sorozat második részét Cassandra Clare tollából: Vaslánc címmel. A rajongók és persze bloggereink is alig várták már, hogy újra elmerülhessenek az Árnyvadász Univerzumban, a kedvenceinknek sikerül-e kézre keríteni a pengés gyilkost Londonban, és vajon a szerelmi szálak miként bonyolódnak tovább. Kövesd az állomásokat  és a játék megfejtéséért cserébe esélyed lesz megnyerni a könyvet a kiadó felajánlásában. 



Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó, 2021
Oldalszám: 624 oldal
ISBN: 9789633737842
Eredeti cím: Chain of Iron 
Fordította: Sándor Alexandra Valéria 
Illusztrálta: Kathleen Jennings


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Az ​árnyvadászoknak el kell kapniuk egy gyilkost az Edward korabeli Londonban.

Cordelia Carstairsnek mintha mindene meglenne, amire valaha is vágyott. Hamarosan feleségül megy James Herondale-hez, a fiúhoz, akibe kislánykora óta szerelmes. Új élete van Londonban a legjobb barátnőjével, Lucie Herondale-lel és James elbűvölő társaival, a Vidám Zsiványokkal. Nemsokára visszatér hozzá az imádott apja. És ő a Cortana, az ősi kard kiválasztottja.

Az igazság viszont sokkal kegyetlenebb. James és Cordelia házassága egy hazugság, Cordelia hírnevének megmentéséért kerül rá sor. James a rejtélyes Grace Blackthornba szerelmes, akinek bátyja, Jesse évekkel ezelőtt meghalt egy tragikus balesetben. A Cortana égeti Cordelia kezét, amikor hozzáér, az apja pedig megkeseredett és dühös. És egy sorozatgyilkos kezdi tizedelni London árnyvadászait, aki a sötétség leple alatt öl, hogy aztán nyomtalanul eltűnjön.

A Vidám Zsiványokkal együtt Cordeliának, Jamesnek és Lucie-nek a pengés gyilkos nyomába kell erednie a város legveszélyesebb utcáin. Mindeközben mindannyiuknak megvan a saját súlyos titka.

Cassandra Clare, a világszerte rajongásnak örvendő, New York Times és USA Today bestsellerszerző új árnyvadászregénye. A kirobbanóan sikeres ARANYLÁNC izgalmas és romantikus folytatása.

Véleményem:

Bár az utóbbi években sokkal óvatosabban vágok bele komplexebb sorozatokba (leginkább amiatt, mert két rész között rengeteg apró részletet elfelejtek sajnos a cselekményből), azért vannak olyan darabok, amikre képtelen lennék nemet mondani. Ilyennek számít bármi, ami Cassandra Clare Árnyvadász-univerzumában játszódik, főleg azután, hogy új sorozatának, Az utolsó óráknak a nyitókötete olyan erősre sikeredett. Igaz, valamelyest izgultam, hogy a második rész kicsit ellaposodik majd, de szerencsére teljesen alaptalan volt a félelmem - őszintén azt gondolom, hogy ez volt az eddigi legjobb könyv, amit az írónőtől olvastam. 


Persze most is szükségem volt néhány oldalra, mire visszazökkentem az események láncolatába és a szereplők gazdag hálózatába, de meglepően hamar sikerült, utána pedig teljesen beszippantott a világ és egy percig sem eresztett. A értékelésben minimálisan előfordul majd cselekményleírás, így aki nem olvasta az előző részt, annak spoileres lehet. A történet ott folytatódik nagyjából, ahol az Aranylánc véget ért. Cordelia és James az esküvőjükre készülnek, és bár közeli barátaik tudják, hogy mindez csak látszat és a fiatalok megállapodtak, hogy csak egy évre szól majd fogadalmuk, azért így is számíthatunk némi felhajtásra árnyvadász-módra. A regény első számú drámai szálát az adja, hogy Cordelia csak a felszínen köt látszat-házasságot, valóban szereti Jamest, azonban, mivel a fiú Grace Blackthornba szerelmes, igyekszik minél inkább elfojtani ezeket az érzéseket. Ettől függetlenül az ifjú pár, a Vidám Zsiványokkal és James húgával, Lucie-vel kiegészülve nagyszerű csapatot alkotnak, és igyekeznek minél jobban felkészülni a jövőbeli démoni támadásokra. 

Épp ezért váratlan fordulatot jelent, hogy London utcáin egy sorozatgyilkos kezdi szedni árnyvadász áldozatait. A gyilkosság módjában nincsen semmi démoni, így nagyon úgy fest, hogy egy másik árnyvadász vagy egy mondén a tettes. James sötét látomásai és anyai öröksége különös összeköttetésbe hozzák a gyilkosságokkal, a társaságnak pedig muszáj versenyt futnia az idővel, mielőtt még ők maguk is gyanúba keverednének, vagy még több ártatlannal végez a gyilkos. Mindeközben több szereplő is sötét titkot rejteget, Lucie például szeretné megtudni, pontosan mi történt Grace fivérével, Jesse-vel és segíteni neki, ehhez viszont lehet, hogy olyan küszöböket kell átlépnie, ahonnan nincs visszatérés. Néhány fejezet erejéig a múltba is bepillantást nyerhetünk, egész pontosan megismerhetjük Grace történetét, aminek köszönhetően, ha nem is fogunk szimpatizálni vele, de legalább jobban megértjük, mit miért csinál. 

Nos, amit most felvázoltam, gyenge árnyéka csak a tényleges cselekménynek. Clare megint elképesztő teljesítményt nyújtott azzal, hogy egy rendkívül összetett, szerteágazó és izgalmas regényt tett le az asztalra, amiben gyakorlatilag egy pillanatig sincs üresjárat, vagy unalmasabb részek. Én már a Pokoli szerkezeteket is nagyon szerettem, és most is élveztem, hogy az 1900-as évek Londonjában és árnyvadászai között barangolhatok, valahogy ez a téma nagyon jól passzol ehhez a korszakhoz. A izgalmas cselekményt nem lehet elégszer kihangsúlyozni, mégis most egészen más volt, ami magával ragadott, méghozzá a karakterek és a romantikus szálak - márpedig aki tudja, hogy viszonyulok sokszor a regények romantikus szálaihoz, tudja, hogy ez igen nagy szó. Cordelia személyében megtaláltam a tökéletes fantasy-hősnőt, akit már az első részben is kedveltem, de most olyan méltóságról, bátorságról és jóságról tett tanúbizonyságot, ami előtt megemelem a kalapom. Nagyon összetett karakter, igazi harcos, aki elszántan elkötelezte magát az árnyvadászok mellett, ugyanakkor legfőbb erősségét belül hordozza. Fájdalmas számára, hogy bár szereti Jamest, tudja, hogy a fiú szíve másért dobog, mégis méltósággal viseli a helyzetet, és hatalmas szeretettel fordul férje és annak családja, barátai felé. Vele szemben még mindig nagyszerű kontrasztot alkot Grace, akit elképesztően lehet utálni, mégis egyre jobban megértjük azt is, hogy ő mitől vált olyan rideggé és számítóvá. És persze rajtuk kívül még ott van rengeteg más szereplő, akik mind érdekesek és egyediek, legyen szó a Zsiványokról, vagy a szívemnek oly kedves Alastair-ről.

Nos, ha ilyen erősre sikeredett a második rész, akkor már el se tudom képzelni, mit tartogat számunkra az írónő a harmadikban. Váratlan fordulatokban és ütős befejezésben most sem volt hiány, de igen valószínűnek tartom, hogy Cassie még tovább fogja csűrni-csavarni a szálakat, és könnyen lehet, hogy a szívünket is összetöri. De ha így is lesz, nem fogom bánni, ritka az, amikor egy író életműve velem együtt "nő fel", én legalábbis úgy érzem, hogy Clare egyre erősebb abban, hogy karaktereit élővé varázsolja és történeteiben tökéletes aránnyal keverje az akciót, drámát, romantikát és a humort. Csak győzzük kivárni a Tövisláncot!

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Magát a sorozatot mindenkinek, aki legalább a Pokoli szerkezeteket olvasta, és szeretne egy szuperül kidolgozott, izgalmas fantasy-történet részese lenni.

Nyereményjáték:

A játékunk során minden állomáson idézeteket olvashattok az első részből, a feladat kitalálni a szereplőt, akitől az idézet elhangzik. A rafflecopter doboz megfelelő sorába írd be a karakter nevét. 
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
"Te lehetővé tetted, hogy olyasmi legyek, ami még soha, még akkor sem, amikor éltem. Árnyvadász. Megengedted, hogy a részese legyek annak, amit csinálsz. Sohasem hittem volna, hogy valaha is esélyt kapok arra, hogy olyasvalamit tegyek, amin bármi is múlik. "
a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
02.12 Könyv és más
02.14 Hagyjatok! Olvasok!

Megjegyzések