Móra Kiadó babakönyvek blogturné - Sophie zsiráf lapozói (értékelés és nyereményjáték)

 


Immár hagyománnyá vált, hogy év elején bemutatjuk nektek a Móra Kiadó babakönyves újdonságait. Ez alkalommal érzékszerv- és szókincsfejlesztő könyvekkel és interaktív lapozókkal is volt szerencsénk megismerkedni. Tartsatok velünk a blogturnén, és nyerjétek meg a Móra Kiadó által felajánlott Sophie zsiráf könyvcsomagot. 




Kiadó: Móra Könyvkiadó, 2023
Oldalszám: 10 oldal
ISBN: 9789636031107
Fordította: Ughy Szabina


A könyvet ITT tudod megrendelni!

    

Fülszöveg:

Ez a különleges, interaktív lapozókönyv sok közös élménnyel ajándékoz meg kicsiket és nagyokat egyaránt. A könyvből megtudhatjuk, miként taníthatjuk meg a kicsiknek játékos módon az alapvető étkezési illemszokásokat vagy hogy hogyan szerettessünk meg velük egy új, addig nem ismert ételt.
Emellett a könyv segít fejleszteni a szókincset, a kidomborodó formák fejlesztik a szenzoros képességeket, a praktikus tanácsok pedig jól hasznosíthatók a hétköznapok során.

Véleményem:

Nagyon szeretem a Móra Könyvkiadó babakönyveit, és mivel nemrég született meg az imádnivaló unokahúgom, az utóbbi időkben miatta is nyomon követem a friss megjelenéseket. A Móra Fun sorozat keretein belül megjelent Sophie-könyvek a legkisebb korosztályt célozzák meg, a kedves lapozók főhőse pedig egy kis zsiráf és barátai. A Sophie ​– Jó étvágyat! című kötetben az étkezés témakörét járhatjuk körül ezzel a jó minőségű, vastagabb kötettel.


A történet és a szövegezés nagyon egyszerű, inkább a képeken van a hangsúlyt. Megjelenik az ebédidő fogalma, az étkezés előtti kézmosás kellékei, a terített asztal, illetve különféle ételek is. A rajzok nem olyan erősen kidolgozottak, jellemző rájuk a nagyobb méret és egyértelmű forma, ami éppen megfelelő a babáknak, akik még csak most ismerkednek az őket körülvevő világ képeivel, fogalmaival. Nekem nagyon tetszett, hogy a képek kicsit kiemelkednek a síkból, így taktilisan is hatással vannak a babák érzékeire, jó érzés tapogatni az oldalakat. 

A lapok alján apró tippeket, tanácsokat is olvashatnak a szülők, például azzal kapcsolatban, hogy lehetőség szerint étkezzünk együtt a babákkal vagy mindig mossunk kezet étkezés előtt. Ennek szükségessége vitatható, hiszen azért ez a legtöbb szülő számára egyébként is alapvető, de én úgy vagyok vele, hogy ártani nem árt, és ha csak 1000-ből egy szülő emiatt lesz tudatosabb, akkor már megérte. 


Azt is jópofának tartom, hogy a lapozóban szereplő ételek egy része nem szokványos, megjelenik például az avokádó vagy az édesburgonya. Mivel a hagyományos termékekkel úgyis minden második mesében találkoznak a gyerekek, szerintem klassz, hogy itt kevéssé ismert, de nagyon egészséges dolgokat is láthatnak. Ugyanígy pozitívum, hogy a mesében megjelenik, hogy Sophie új ételeket kóstol meg, ez hasznos lehet, hiszen a picik gyakran bizalmatlanok az újdonságokkal - különösen a zöldségekkel szemben. Összességében aranyos kötetnek találtam, és szerintem teljesen megfelel az 1+-os besorolásnak.



Kiadó: Móra Könyvkiadó, 2023
Oldalszám: 10 oldal
ISBN: 9789636031114
Fordította: Ughy Szabina


A könyvet ITT tudod megrendelni!

    

Fülszöveg:

Ez a különleges, interaktív lapozókönyv sok közös élménnyel ajándékoz meg kicsiket és nagyokat egyaránt. A könyvből megismerhetjük a fontos esti rítusokat, megtudhatjuk, hogy miként segíthetjük elő a nyugodt éjszakai alvást. Emellett a könyv segít fejleszteni a szókincset, a kidomborodó formák fejlesztik a szenzoros képességeket, a praktikus tanácsok pedig jól hasznosíthatók a hétköznapok során.

Véleményem:

Sophie ​– Jó éjszakát! című kötetben ezúttal az esti rituálék és teendők állnak a középpontban, melyeken végigkísérhetjük a kis zsiráfot. Az első teendő, hogy Sophie elpakolja a játékait, majd következik a fürdés, a fogmosás, a pizsamába bújás és az alvás előtti esti mese. Egy baba vagy kisgyermek életében nagyon fontosak a kialakított rutinok és a rendszeresség, az pedig külön megerősíti ezeket, ha egy mesekönyvben is találkozik velük. 


Ahogy az előző kötetre, erre is jellemzőek a nagyobb, egyértelmű formák és az élénk színek, illetve a síkból kidomborodó képek. A lapozó ideális ahhoz, hogy a napi teendőkkel, esti készülődéssel kapcsolatos szókincset fejlesszük, ahogy arra is, hogy kellemesen ráhangolja a kicsiket az esti pihenésre. Sophie figurája nagyon aranyos, és aki otthonosan mozog a babajátékok világában, találkozhatott már vele különféle rágókákon és egyéb termékeken. 

Hangulatában és stílusában nagyon hasonló az előző kötethez, nekem ez talán amiatt jobban tetszett, hogy kicsit szebbek, harmonikusabbak voltak az illusztrációk. Látszik, hogy a könyvecske nem a világot akarja megváltani, egyszerűen egy kedves mese egy kedves figurával, a kötet minősége és a vastagabb lapok pedig abszolút alkalmassá teszi arra, hogy az apróbb kezek matassanak rajta. 



Kiadó: Móra Könyvkiadó, 2023
Oldalszám: 10 oldal
ISBN: 9789636031091
Fordította: Ughy Szabina


A könyvet ITT tudod megrendelni!

    
Fülszöveg:

Ez a különleges, interaktív lapozókönyv sok közös élménnyel ajándékoz meg kicsiket és nagyokat egyaránt. A könyv olvasása közben megismerkedhetünk a színek és a számok világával, miközben fejlesztjük a kicsik szókincsét is.

Véleményem:

A sorozat harmadik darabja a Sophie ​és barátai című kötet, ami talán jellegében is kicsit elüt a másik két lapozótól. Itt nem egy konkrét tevékenység áll a középpontban, mint az étkezés vagy az esti készülődés, hanem Sophie egy kalandja. A történetben a kis zsiráf meglátogatja a barátait, öt színpompás lufi társaságában. Igen ám, de a lufik sajnos elszállnak, a kis állatoknak pedig meg kell találniuk őket. Az egyszerű kis cselekmény elég sokrétűen fejleszti a kicsiket, hiszen Sophie-val együtt gondolkodhatnak és keresgélhetnek. 


A meséből játszva tanulhatnak a babák a színekről, a számokról, az állatokról, vagy éppen az ételekről. A könyv egyszerű kérdéseket tesz fel (pl. hány kék színű dolog szerepel a képen?), nyilván ezek egy részét egy egy-két éves gyerek még nem tudja megválaszolni, de szókincsét így is remekül fejleszthetjük, illetve számfogalmának kialakulását is segíthetjük. Nekem nagyon tetszettek a kötetben szereplő további állatok, aranyos hangulata van a mesének, az pedig külön izgalmas, hogy a lapok aszimmetrikus fülekkel rendelkeznek, így sokkal könnyebben tudják önállóan lapozni a picik. 


A három kötetet egyben szemlélve, szerintem ez egy hasznos és aranyos sorozat lehet a bölcsis-ovis korosztálynak,  a mesék sokrétűen fejlesztenek és nyugodt, békés hangulatot árasztanak. Különleges textúrájuk és kialakításuk által tudnak valami pluszt nyújtani a műfajban megjelent más könyvekhez képest, ezen felül el tudom képzelni, hogy sok gyereknek már az is élmény, hogy a  játékairól ismert Sophie-figurával találkozhat.



Nyereményjáték:

Játékunk során az állomásokon olyan híres karakterekkel találkozhattok, akikkel a Móra Kiadó kínálatában ismerkedhettek meg. A feladat az, hogy a Rafflecopter doboz megfelelő sorába beírjátok az adott blogon található szereplő nevét. Tartsatok velünk, és nyerjétek meg a Móra Kiadó által felajánlott Sophie zsiráf könyvcsomagot!
A feladat során segítséget nyújthat a Kiadó oldala: https://mora.hu
Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladvány:

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
02.01. - Könyv és más: Sophie - Jó éjszakát!, Sophie - Jó étvágyat!, Sophie és barátai
02.03. - Csak olvass!: Kalandok az erdőben, Apu és én, Málna, a kíváncsi bálna - Az ellentétpárok
02.05. Könyv és más: Kukucskálj, keresgélj! - Muú, Kukucskálj, keresgélj! - Erdő
02.07. Csak olvass!: Sophie - Jó éjszakát!, Sophie - Jó étvágyat!, Sophie és barátai
02.09. Veronika’ Reader Feeder: Kukucskálj, keresgélj! - Muú, Kukucskálj, keresgélj! - Erdő
02.11. Könyv és más: Kalandok az erdőben,  Apu és én, Málna, a kíváncsi bálna - Az ellentétpárok
02.13. - Veronika’ Reader Feeder: Sophie - Jó éjszakát!, Sophie - Jó étvágyat!, Sophie és barátai
02.16. - Csak olvass!: Kukucskálj, keresgélj! - Muú, Kukucskálj, keresgélj! - Erdő
02.17. - Veronika’ Reader Feeder: Kalandok az erdőben, Apu és én, Málna, a kíváncsi bálna - Az ellentétpárok, Bili-buli

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések