The ​World Between Blinks – A pislantások közötti világ (értékelés és nyereményjáték)

 

A Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent Amie Kaufman és Ryan Graudin közös regénye, A pislantások közötti világ. Ennek örömére a Blogturné Klub bloggerei bemutatják a két unokatestvér, Marisol és Jake hihetetlen kalandokkal és élményekkel teli utazását egy olyan varázslatos világban, ami az elveszett dolgoknak, lényeknek, embereknek ad otthont. Kövessétek a turnét, és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott nyereménykönyv egy példányát.



Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó, 2022
Oldalszám: 280 oldal
ISBN: 9789635974504
Eredeti cím: The World Between Blinks
Fordította: Papolczy Péter


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Hova ​kerül mindaz, ami eltűnik ebből a világból? A fél pár zoknik, az elsüllyedt városok, a kihalt őshüllők? Marisol és Jake vonzza a kalandokat. Ezt néhai nagymamájuknak köszönhetik, a legendás utazónak és kincsvadásznak. Amikor Nana halála után a kiterjedt család még egyszer összegyűlik a nagymama tengerparti otthonában, a két unokatestvér belevág egy rendkívüli utazásba. Egy térkép alapján, amit a házban találnak, titokban kihajóznak egy közeli világítótoronyhoz – és egy másik világban találják magukat. A Pislantások közötti világ varázslatos hely, itt lyukad ki minden, ami a mi világunkban elveszik. Jake és Marisol lépten-nyomon olyan emberekbe és tárgyakba botlik, akikről és amikről a történészek nem tudják, hova tűntek. Mint például Amelia Earhart pilóta vagy az elsüllyedt Atlantisz. De a férfi, aki a hazatérésük kulcsa lehetne, nem akarja, hogy megtalálják őt, és ha a gyerekek nem kerítik kézre gyorsan, örökre az elveszettek világában ragadhatnak. Vessz el te is e csodás világban!


Véleményem:

Kíváncsian vártam a Könyvmolyképző Kiadó ifjúsági újdonságát, Amie Kaufman és Ryan Graduin A pislantások közötti világ című sorozatindító kötetét. Már a borító is eléggé levett a lábamról, de leginkább a fülszöveg és a téma eredetisége volt, ami meggyőzött arról, hogy mindenképpen elolvassam. A történet egy tökéletes middle grade, szerintem 10-12 éves kortól bátran adhatjuk a fiatalok kezébe, de a színes ötletek és a pörgős cselekmény miatt az idősebb olvasók is megtalálhatják benne a számításaikat. 


A regény főhőse két unokatestvér, Marisol és Jake, akik népes családjukkal éppen abba a tengerparti házba érkeznek, ahol elhunyt nagymamájuk lakott, és ami mindig is kalandokkal teli csodahely volt a számukra. Szüleik sajnos úgy döntenek, hogy eladják a házat, így kis hőseink igyekeznek a maguk módján búcsút venni szeretett Nanájuktól: amikor Marisol furcsa térképet talál az egyik kép hátuljában, Jake-kel együtt felkerekednek és elindulnak a világítótoronyhoz, hátha nagymamájuk hagyott hátra számukra valamiféle emléket vagy kincset. A világítótorony felé vezető rövid csónakút egyre veszélyesebbé válik, végül a gyerekek épp csak megússzák a kalandot ép bőrrel, amikor azonban át akarnak lépni a térképen megjelölt ajtón, egy másik világba érkeznek. Némi tájékozódás után megtudják, hogy ez a pislantások közötti világ, ami párhuzamosan létezik a sajátjuk mellett, és ahová azok a dolgok, emberek vagy helyszínek kerülnek, amik valamilyen módon elvesztek. 

Jake és Marisol hamar megtudja, hogy ezt a világot a Kurátorok irányítják szigorú szabályok alapján, és ha nem kapnak tőlük gyorsan segítséget, akkor lehet, hogy már sosem térhetnek haza, vagy éppen nem fognak emlékezni arra, kik voltak korábban. Némi kalamajka és átverés után nehéz helyzetbe kerülnek, ugyanis csak akkor kapják meg a szükséges segítséget a Kurátoroktól, ha megtalálnak egy szélhámost, és megakadályozzák abban, hogy végleg tönkretegye a két világot elválasztó kényes egyensúlyt. Hőseinket nagyon szorítja az idő, ráadásul egy teljesen idegen és szokatlan világban kell helytállniuk, ami izgalmakat és veszélyeket egyaránt tartogat a számukra. 

Szerintem zseniális az az ötlet, ami mentén a szerzők megalkották a pislantások közötti világot. Igaz, kicsit hasonló elemekkel már találkozhattunk Rowling A karácsonyi malacában, ahol az eltűnt vagy elfelejtett dolgok az Elveszettek Birodalmába kerültek. Itt egy kicsit másról van szó, a pislantások közötti világba átkerülhet bármi és bárki, aki egy bizonyos időpillanatban elveszett volt, és magához vonzotta az Ismeretlent. Nagyon tetszett, hogy az ifjúsági műfaj ellenére nem lett ez a magyarázat leegyszerűsítve vagy lebutítva, hanem egész komplex kis háttere van annak, hogyan népesült be ez a világ. Nagyon szórakoztató volt sorra találkozni azokkal a személyekkel, helyszínekkel vagy állatokkal, amik a mi világunkban eltűntek, a megalodontól elkezdve Amelia Mary Earharton át Atlantiszig rengeteg érdekes elem felbukkan a történetben. Szívmelengető volt az a gondolat is, hogy a kihalás szélén álló állatokból mindig beszippant néhányat a pislantások közötti világ, így mentve meg őket a végleges eltűnéstől, és így nyerve nekünk egy nagyon aranyos erszényes tigris szereplőt. 

Marisol és Jake karaktere egyaránt tetszett. Ritka, hogy egy történetben unokatestvérek a hősök, az pedig plusz pozitívum volt számomra, hogy elég másféle természettel és temperamentummal rendelkeztek. Nagymamájukat mindketten rajongásig szerették és örökölték kalandvágyát is, de ezen kívül teljesen máshogy reagálnak bizonyos helyzetekre. A cselekmény a kicsit döcögősebb indulás után nagyon hamar beindul, látványos, érdekes és izgalmas kalandokat élhetünk át a gyerekekkel együtt. Amilyen jó a téma, szerintem ki lehetett volna dolgozni egy hosszabb, komolyabb regénnyé is, de egyáltalán nem bánom, hogy megmaradt vérbeli ifjúsági kötetnek, mert ez tényleg olyan történet, amit jó szívvel adnék bármelyik felsős gyerkőc kezébe. Bár a történet így is kerek egész volt, azt már tudhatjuk, hogy előbb-utóbb érkezik a folytatás is, kíváncsian várom, mit tudnak kihozni még a szerzők ebből a csodás alapötletből. 

Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szeretne egy ötletes, szórakoztató middle grade regényt olvasni egy csodás és izgalmas világról.

Nyereményjáték:

A Pislantások közötti világ egy varázslatos hely, ott lyukad ki minden, ami a mi világunkban elveszik. Mostani játékunk során pedig mi másé is lehetne a főszerep, mint a történetben fontos szereppel bíró elveszettek megtalálásáé? Minden állomáson olvashattok egy hosszabb-rövidebb leírást a keresendő személyről, lényről, helyről vagy épületről, nektek pedig nincs más dolgotok, mint kitalálni, kire-mire gondoltunk és beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:

Az egyik legismertebb dinoszaurusz a populáris kultúrában. Két lábon járó húsevő volt, masszív koponyával, melyet hosszú, nehéz farka tartott egyensúlyban. Hátsó lábai aránylag nagyok és izmosak, a mellsők kicsik, de méretükhöz képest szokatlanul erősek voltak, a két ujj mellett lehetséges, hogy egy elcsökevényesedett harmadikkal is rendelkeztek. Az egyik legnagyobb valaha élt szárazföldi húsevőként tartják számon. 



a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

Megjegyzések