Írók és szerelmek (értékelés és nyereményjáték)

 


Újabb szépséges KULT kötet jelent meg a 21. Század Kiadónál, ráadásul páratlan, élfestett kiadásban. Tartsatok bloggereinkkel, hogy megtudjátok, mit gondolnak erről a New York Times bestsellerről – nem mellesleg egy szerencsés játékos megkaparinthatja a kiadó által felajánlott nyereménypéldányt is!



Kiadó: XXI. Század Kiadó, 2022
Oldalszám: 288 oldal
ISBN: 9789635682768
Eredeti cím: Writers & Lovers
Fordította: Nemes Anna


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Casey hatalmas szerelmi csalódás után tér vissza Massachusettsbe. Nemrég vesztette el édesanyját, döbbenetes sokk-ként éri a fájdalom, magányos, pincérnőként dolgozik egy harvardi elitétteremben, és egy nyirkos szobát bérel. Harmincegy évesen élete egyetlen értelmét a kreativitás jelenti, már hat éve dolgozik a regényén. Úgy érzi, az útkeresés éveinek már le kellett volna telniük, vele ellentétben kortársai már felnőttek, tudják, mit akarnak. Egyik este megismerkedik egy jóképű, kedves fiúval, név szerint Silasszal. Aztán pár héttel később megjelenik az étteremben Oscar, akinek két kisfia van. Oscar idősebb, a feleségét gyászolja, de a pályája már sínen van. Casey hirtelen egy szerelmi háromszög küszöbén találja magát, és tisztában van vele: ez a két nagyon különböző kapcsolat két tökéletesen eltérő jövő ígéretét hordozza.

Véleményem:

Az elsődleges motivációm Lily King Írók és szerelmek című regényének elolvasásában viszonylag prózai volt. Imádom a 21. Század Kiadó KULT-könyvek sorozatát, nem csupán amiatt, hogy mesésen mutatnak a polcomon, hanem azért is, mert mindig kiváló és érdekes történeteket szoktam kapni tőlük. Bár a címkeként feltüntetett chick lit nem kimondottan a zsánerem, reméltem, hogy ez a regény is rendelkezik majd olyan mélyebb tartalommal, ami miatt érdemesnek tartották, hogy bekerüljön ebbe a sorozatba.


A történet főhőse a harmincas évei elején járó Casey, aki sok szempontból krízis-közeli állapotba, de legalábbis fontosabb mérföldkövekhez érkezett az életét tekintve. Nemrég elveszítette édesanyját, amit még nem igazán tudott feldolgozni, hat éve dolgozik első regényén, ami csak nem akar összeállni, hatalmas adósságokat halmozott fel, amiket éppen hogy törleszteni tud pincérnői fizetéséből, ráadásul egy szerelmi csalódáson is túl van. Idáig még nem lenne annyira egyedi a sztori, bár tény, hogy egy ilyen élethelyzettel szerintem rengeteg olvasó tud azonosulni, aki úgy érzi, elért egy olyan kort vagy pontot, amikor már illene felmutatnia dolgokat, mégsem tud megfelelni a társadalmi elvárásoknak. Nos, Casey is valami hasonlót él át, barátnői már sorra férjhez mentek és eltűntek az életéből, ő pedig úgy érzi, csak sodródik, pedig arra vágyna, hogy megéljen és létrehozzon valami nagyszerűt.

A történet romantikus aspektusa hamar aktivizálódik, hiszen főhősünk nem csak egy, hanem mindjárt két férfival ismerkedik meg. Egyikük a vele egykorú Silas, akit szintén érdekel az írás és akivel úgy érzi, pezseg köztük a levegő, a másik a negyvenes író, Oscar, aki felesége elvesztése után egyedül neveli két fiát, és teljes erőbedobással veti bele magát a lánnyal való kapcsolatba. Casey, miközben saját érzelmei között őrlődik, folyamatosan idézi fel a múltja olyan momentumait - főleg a családjával való ellentmondásos kapcsolatát -, amik elvezettek a jelen állapothoz, közben pedig fizikailag is egyre súlyosabb tünetekkel éli meg a szorongását, amit az vált ki, hogy nem érzi teljesen a helyén magát. Szépen lassan persze minden letisztázódik előbb-utóbb, ahogy egy könnyedebb regénytől várja az ember, a kérdés csupán az egy ilyen történetnél, hogy a megélt út és a folyamat mennyire hitelesen kidolgozott, mennyire tudjuk átélni Casey személyes drámáját és újjászületését.

Bevallom, nekem ezzel kapcsolatban ellentmondásos érzéseim vannak. Azzal semmi problémám nem lett volna, hogy a cselekmény "csak" ennyi, hiszen általában legalább annyira érdekelnek a lélektani folyamatok és belső utazások, mint az akciódús jelenetek és váratlan fordulatok. Inkább az volt a baj, hogy kicsit kevésnek éreztem azt, amit Casey-ből láthattam, bár sok szempontból tudtam vele szimpatizálni és megértettem a szenvedései egy részét, valahogy mégis távoli maradt a számomra, problémái egy része pedig súlytalan. Ugyanezt tapasztaltam a kapcsolataiban is, Oscar karakterét érdekesnek találtam, viszont Silas-szal én egyáltalán nem éreztem köztük a kémiát. A szerelmi háromszögek nekem akkor igazán érdekesek, ha tényleg átérződik a dilemma és a választás nehézsége, nekem inkább az volt az érzésem, hogy itt igazából senkit sem kellene választani, hiszen Casey-nek elsősorban saját magával van dolga, nem másokkal.

Attól függetlenül, hogy bennem maradt hiányérzet rendesen, nem mondom, hogy nem voltak a regénynek értékei. A fogalmazásmód, az elbeszélés stílusa nekem bejött, az is, hogy kifejezetten reális és sokak által megélt problémákra és élethelyzetekre világít rá, egyszerűen csak lehetett volna bátrabb, merészebb, mélyebb az egész, legalábbis ami a lélek mélységeit illeti. Ugyanakkor azt sem mondhatom, hogy egy könnyed, szórakoztató regénynél ez nem gond, hiszen a könnyednél azért sokkal komolyabb témákat hozott be. Sok szempontból elgondolkodtatott azért és vitt magával a lendület, de úgy érzem, ez most nem igazán az én történetem volt - attól viszont nem zárkózom el, hogy a jövőben újrapróbálkozzak Lily Kinggel, hátha addigra jobban megtalálja a hangját vagy legalábbis számomra jobban hallhatóvá válik. Azt viszont muszáj még a végén kiemelnem, hogy ez a kötet is álomszépre sikeredett, az élfestés pedig egészen különleges darabjává teszi a gyűjteményemnek.

Értékelésem: 5/3,5
Kinek ajánlom? Azoknak az olvasóknak, akik egy kicsit mélyebb, elgondolkodtatóbb romantikus történetet olvasnának, ahol azért mégsem a romantikán van a fő hangsúly, inkább önmagunk megtalálásán.

Nyereményjáték:

Mostani játékunkat a KULT-könyvek köré építjük. Minden állomáson találtok egy-egy idézetet valamely KULT-könyvből, a ti dolgotok pedig az, hogy beírjátok az adott könyv címét a Rafflecopter megfelelő dobozába.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:

„Szembe kell nézned a félelmeiddel. Különben elveszted a csatát, mielőtt elkezdődött volna.”




a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
02. 17. – Fanni’s Library
02. 20. – Könyv és más
02. 22. – Dreamworld

Megjegyzések