Botcsinálta ​boszi (értékelés és nyereményjáték)

 


Jill Murphy sorozatának első részének 1974-es megjelenése óta világszerte több mint ötmillió példány kelt el. A Móra Kiadó jóvoltából a magyar olvasók is megismerkedhetnek Mildreddel és bepillantást nyerhetnek a Boszorkányakadémia világába. Tartsatok velünk, ismerjétek meg ezt a kedves boszorkányos történetet, ha pedig nektek kedvez a szerencse nyerhettek is egy példányt a kötetből. 



Kiadó: Móra Könyvkiadó, 2022
Oldalszám: 80 oldal
ISBN: 9789635990337
Fordította: Sárpátki Ádám
Illusztrálta: Chaaya Prabhat


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Seprűn lovagolni nem is olyan könnyű! Szerényi Mildred a legrosszabb diák Kotkot kisasszony boszorkányakadémiáján. A varázslatai rendre félresikerülnek, de valahogy mindig megússza, hogy kicsapják. Egy nap azonban Ethel, a tanárok kedvence úgy felmérgesíti, hogy meggondolatlanul őt is elvarázsolja, s ezzel halálos ellenséget szerez magának…


Véleményem:

Annak ellenére, hogy Jill Murphy klasszikus ifjúsági regénye külföldön nagy népszerűségnek örvend és valószínűleg komolyan inspirálta a Harry Potter - könyveket is, én korábban nem hallottam róla, csak a Móra Könyvkiadó magyar kiadásának köszönhetően került a látóterembe. Mivel a boszorkányos sztorikat kifejezetten kedvelem, gondoltam, nagy baj nem lehet, ha próbát teszek vele, és szerencsére nagyon pozitívak lettek a benyomásaim. A Botcsinálta Boszi egy kedves, ötletes, fantáziadús történet, kellően rövid ahhoz, hogy akár a kisebb, 8-9 éves gyerkőcök is élvezzék, de nekünk, felnőtteknek sem unalmas.


Szerényi Mildred jó néhány társával együtt Kotkot kisasszony boszorkányakadémiáján tanul, hogy szorgalmas munkával és kitartással évek múlva átvehesse boszorkánydiplomáját. A probléma csupán annyi, hogy bár főhősünk kedves, jóindulatú kislány, sajnos eléggé ügyetlen és balszerencsés, szinte nem telik el úgy nap az iskolában, hogy valamit ne rontana el vagy ne szidnák le valami miatt. Szerencsére legjobb barátja, Maud, hűségesen kitart mellette, a történet elején éppen izgatottan készülnek arra, hogy megkapják első kismacskájukat, akinek majd megtaníthatják a seprűn lovaglást. Néhány kisebb epizód után elérkezünk a történet főbb kulcsmozzanatához, a hagyományos halloween-i ünnepséghez, amikor a boszorkánytanoncok különleges műsort adnak elő. Bár Mildred nagyon igyekszik, hogy végre ne baltázzon el semmit, egyik rosszindulatú iskolatársának köszönhetően itt is bajba keveredik, és kérdésessé válik, hogy egyáltalán az akadémia tanulója maradhat-e.

Ennél többet nem árulnék el a konkrét cselekményről, legyen elég annyi, hogy a történet végig tökéletesen megfelel a gyermekkönyv kategóriájának, a Harry Potterrel szemben ez azért egy lényegesen egyszerűbb és békésebb mese, ahol nem kell őrületes fordulatokra számítanunk. Én most a sorozat első részében még úgy éreztem, a szerző nem durrogtatott el minden petárdát, inkább azon volt a hangsúly, hogy megismerjük a főbb karaktereket, az iskola működését, illetve néhányat a potenciális "rosszfiúk" közül.

Nem véletlen, hogy sokak szerint inspirálta ez a történet Rowlingot. Maga a boszorkányképző iskola, a tanult tantárgyak vagy a környezet sok hasonlóságot mutat, de műfaji szempontból egészen más a két történet. A Botcsinálta Boszi inkább bevezető regény lehet a későbbi fantasy-k világába, és tényleg nyugodtan adhatjuk kisebb gyerekek kezébe is, nincsenek benne őrült nagy fordulatok vagy csavarok, viszont fontos üzenetek és tanulságok igen. Mildred karakterével könnyű azonosulni, nagyon szerethető kislány, ugyanakkor sokat küzd azzal, hogy bármennyire igyekszik, nem tud megfelelni az elvárásoknak. Szerencsére a történetben lesz lehetősége arra, hogy bizonyítson önmagának és másoknak is, és megmutassa, nem is olyan botcsinálta, mint azt sokan gondolják róla.

Összességében ígéretes kezdetnek mondanám a könyvet, úgy érzem, valami plusz még hiányzik, de mivel sorozatról beszélünk, könnyen elképzelhető, hogy a folytatásban megkapom mindezt. A szerző saját illusztrációi nagyon szépen kidolgozottak, jó volt nézegetni a képeket a történet mellett. A szöveg nagy betűkkel van nyomtatva, viszonylag szellős, így kezdő olvasók is bátran próbálkozhatnak vele, ha pedig valakinek felkelti az érdeklődését, a könyvből készült sorozatot is megnézheti a Netflixen. Ami pedig szuper hír, hogy már elő is rendelhetjük a folytatást (link ITT), én biztos, hogy arra is be fogok nevezni!

Értékelésem: 5/4
Kinek ajánlom? 8 éves kortól, elsősorban olyan gyerekeknek, akik békésebb, aranyos boszorkányos történetet szeretnének olvasni.

Nyereményjáték:

Jill Murphy regénye egy boszorkányakadémián játszódik, így ebben a játékban olyan idézeteket találhattok minden bejegyzés végén, melyekben megjelenik a boszorkányság valamilyen módon. Nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni a regény íróját és címét.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:

“Talán mindannyiunkban rejtőzik valamennyi különcség, hóbort, amit megpróbálunk elrejteni; amit sehogyan sem tudnánk megmagyarázni; amire vágyunk; ami elől menekülünk.”

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
02.02.: Csak olvass!
02.04.: Könyv és más
02.06.: Veronika's Reader Feeder

Megjegyzések