Dereng ​a világ (értékelés és nyereményjáték)

 

Werner Herzog, a híres filmrendező első regényében egy olyan igaz történetet dolgoz fel, mely a II. világháború idején indul, s közel harminc éven át zajlik. A szerző olyan világba kalauzolja olvasóit, melyet néha még felfogni is nehéz, nem ám valóban átélni minden részletét. Tarts három bloggerünkkel, hogy megismerhesd ezt a felejthetetlen történetet, s ha szerencsés vagy, tiéd lehet a kiadó által felajánlott példány.



Kiadó: 21. Század Kiadó, 2022
Oldalszám: 112 oldal
ISBN: 9789635682607
Eredeti cím: Das Dämmern der Welt
Fordította: Szijj Ferenc


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

A ​díjak sokaságával kitüntetett filmes, Werner Herzog első regényében egy japán katona, név szerint Hiroo Onoda rendkívüli történetét beszéli el, aki a második világháború lezárulása után még huszonkilenc évig védett egy trópusi szigetet. Herzogot 1997-ben Tokióba hívták, hogy rendezzen meg egy operát. Vendéglátói azt kérdezték tőle, kivel szeretne megismerkedni. Hiroo Onodával, felelte Herzog gondolkodás nélkül. Onoda nem értesült arról, hogy a harcok véget értek, és kitartott a szigeten. Herzog és Onoda egyből megbarátkoztak egymással, és órákon át beszélgettek a történtekről. A Dereng a világ Onoda hosszú háborúját örökíti meg. Elképzeli a katona abszurd, mégis eposzi nagyságrendű küzdelmét – Herzog hipnotikus stílusú szövege álmokat, dokumentarizmust és költészetet sző egybe. Nyelvezete és megoldásai azonnal ismerősek lesznek azoknak, akik filmjeit kedvelik. Modernkori robinzonád ez a regény, egy teljesen egyedülálló alkotás, amelynek végső témája, hogy miként adhatunk értelmet életünknek, és találhatunk valódi életcélokra.


Véleményem:

Biztos sokak számára emlékezetes a Kincs, ami nincs című film kicsit komikus karaktere, Kamasuka, akinek nem volt tudomása arról, hogy már véget ért a háború és nem kell tovább harcolni. Később, már felnőtt koromban megtudtam, hogy a különc japán harcos alakját egy nagyon is valós személy ihlette, egész pontosan Onoda Hiroo japán katonáé, aki a második világháború után még huszonkilenc évig rejtőzött a Fülöp-szigeteken egy dzsungelben, mert nem tudta, vagy inkább nem hitte el, hogy vége a harcoknak. Werner Herzogot megihlette a történet, és sok filmes munkája után a Dereng a világ című kisregényben írta meg Onoda nem mindennapi történetét.



Bár eddig egyáltalán nem ismertem Herzog munkásságát, és tulajdonképpen a háborús történetek egy része sem áll közel hozzám, mégis nagyon kíváncsi voltam erre a könyvre, annyira szokatlan és extrém az az igaz történet, amit elmesél. Az elbeszélés kereteként szolgál az az 1974-es esemény, amikor egy Szuzuki Norio nevű egyetemista megkeresi Onodát, és végre meggyőzi arról, hogy a háborúnak valóban vége van és megadhatja magát. A köztes fejezetekben pedig röviden végigkövethetjük a közel harminc évet, amíg a japán katona eleinte sok társával, később maroknyi másik harcossal, végül egymaga igyekszik fenntartani az ellenállást Lubang szigetén.

A rövid terjedelem alapján sejthető, hogy ez nem egy minden részletre kiterjedő, komplex elbeszélés, sokkal inkább pillanatok, hangulatok, álmok, illúziók és félelmek összessége. Az ember eleinte bele sem gondol, mégis milyen érzés lehet évtizedekig bujkálni a dzsungelben, ami amellett, hogy fizikailag is emberfeletti teljesítmény, mentálisan is igen csak próbára tesz bárkit. Onodát könnyű lenne annyival leírni, hogy bolond volt, és valóban, egy idő után elég irracionális gondolatai voltak, de mindez érthető, hiszen folyamatosan helyre kellett tennie magában azt a rendszert és valóságot, ami szerint a háború még nem ért véget, és amiben annak, hogy ő, akár egyedül is védi a szigetet, van bármiféle értelme és célja. Mindehhez vegyük hozzá, hogy akkoriban nem állt rendelkezésre az a modern technológia, mint napjainkban, így egy bujkáló katona számára például csak olyan jelenségek szolgálhattak információul, hogy honnan és milyen gyakorisággal szállnak fel repülők, vagy mit hall éppen egy elcsípett rádióadásban.

Nem állítom, hogy ebből a rövid regényből tökéletesen meg lehet érteni, mi játszódhatott le Onodában a huszonkilenc év alatt, de úgy érzem, nem is ez volt a cél, inkább hogy szempontokat adjon az olvasónak és kicsit belehelyezkedhessünk egy ilyen, egyébként igen extrém helyzetbe. Nagyon jól átjön a történetből, hogy Onoda számára az egész identitását jelentette a sziget megtartása, tudata és élete értelme egészen leszűkült arra az egyetlen célra, hogy segítse a császári sereget, ha majd visszatér a háború során. Borzalmas trauma lehetett számára, amikor 1974-ben kiderült, hogy kvázi az egész elmúlt harminc éve értelmetlen volt, és ahogy utóéletéről olvasunk az interneten, láthatjuk, hogy nem is találta meg végül a helyét a modern, demokratikusabb Japánban (bár számomra kifejezetten megnyugtató információ volt, hogy később visszatért ide, és gyerekeknek szervezett túlélő nyári táborokat).

Összességében ez egy rövid, de annál tartalmasabb történet, amiben kibontakozik előttünk egy nagyon más világ és értékrend, illetve egy különleges személy alakja, aki egészen extrém körülmények között élt túl hosszú időn keresztül. A elbeszélés végig nagyon képszerű, sok ponton hat az érzékszerveinkre, talán ebből látszik a leginkább Herzog filmes múltja. Örülök, hogy elolvashattam ezt a könyvet, és ha nem is fogom soha igazán megérteni a háború lélektanát és a katonákban lejátszódó lelki folyamatokat, azért az biztos, hogy a Dereng a világ sok plusz szempontot ad ebben a folyamatban.

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki kedveli az igaz történeteket és az extrém túléléssel kapcsolatos könyveket.

Nyereményjáték:

Mivel történetünk főhőse egy japán katona a II. világháború idejéről, ezért mostani játékunkban olyan kérdésekre kell felelned, amik ebben az időszakban érintették Japánt. Feladatod nem lesz más, mint helyesen megválaszolni a blogbejegyzésekben található kérdést, és beírni a Rafflecopter megfelelő sorába.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
Mivel vették rá Japánt a kapitulációra?
a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
02.11. - Utószó
02.14. - Könyv és más

Megjegyzések