Ez van (értékelés és nyereményjáték)

 

A Jaffa Kiadó jelentette meg Debbie Harry, a legendás Blondie együttes énekesének önéletrajzi kötetét Ez van címmel. A szerző őszintén, sztárallűrök nélkül tárja az olvasók elé karrierjének emlékezetes állomásait, a 70-es évek New Yorkjának klubjaiból indulva a világsikerig. Ha szívesen olvasnád a képekkel gazdagon illusztrált kiadványt, kövesd az állomásokat és a játék megfejtéséért cserébe megnyerheted a könyvet a kiadó felajánlásában.




Kiadó: Jaffa Kiadó, 2022
Oldalszám: 360 oldal
ISBN: 9789634756552
Eredeti cím: Face it
Fordította: Pritz Péter


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Bátor, ​gyönyörű és punk Az Ez van az őszinte, lélekkel teli történetmesélés és a lenyűgöző látványvilág keveréke. Soha nem látott fényképekkel, egyedi illusztrációkkal és rajongók által készített művészeti installációkkal tarkítva tárja elénk egy lázadó sokszínű portréját. A ragyogásban, mocsokban és dicsőségben gazdag részletekkel teli könyv újrateremti az 1970-es évek New Yorkjának belvárosát, ahol a Blondie a Ramones-zal, a Televisionnel, a Talking Heads-zel, Iggy Poppal és David Bowie-val szerepelt együtt. Végigjárhatjuk Debbie-vel az utat a kereskedelmi sikerektől a heroinfüggőségig, partnere, Chris Stein súlyos betegségétől a szívszorító csődön és a Blondie felbomlásán át a több mint harminc filmet magába foglaló, sokrétű színészi karrierjéig, a lenyűgöző szólókarrierig és a zenekar diadalmas visszatéréséig, valamint a környezetvédelem és az LMBTQ-jogok melletti fáradhatatlan kiállásáig. Az Ez van mozivászonra kívánkozó történet egy nőről, aki saját útját választotta, és mércét állított a nyomdokaiba lépő művésznemzedék számára. A könyv mámorító keveréke a szórakoztató, sokkoló, megindító, humoros és revelatív részleteknek, amelyeket tovább színesít jó néhány különleges személyiség beszámolója, akikkel Debbie az évek során együttműködött – Andy Warholtól Jean-Michel Basquiaton át David Cronenbergig és John Watersig. Debbie Harry zenész, színész, aktivista, a New York-i menőség megtestesítője. A Blondie frontembereként zenésztársaival olyan új hangzást alakított ki, amely egyesítette a rock, a punk, a disco, a reggae és a hiphop világát, megalkotva minden idők legkedveltebb popdalait. Múzsaként az elmúlt négy évtized legmerészebb művészeivel dolgozott együtt. Kultúránkra gyakorolt hatásának mértéke csak ahhoz mérhető, amilyen elszántan óvta a nyilvánosságtól magánéletét – egészen mostanáig.

Véleményem:

Elég mókásan indult az ismeretségem ezzel a könyvvel. Azt tudtam, hogy Debbie Harry a híres Blondie zenekar énekesnője, de ahogy eltöprengtem rajta, arra jutottam, hogy nem is ismerem egy számukat sem. Aztán jött a keresés a neten, hallgattam a nótákat...és jöttek a felismerések. Jé, de hiszen én ezt is ismerem, meg ezt is, csak fogalmam sem volt, hogy a Blondie számai. Felmerülhet a kérdés, hogy ha nem rajongó voltam, miért akartam elolvasni az Ez van című kötetet. Egyrészt kedvelem az életrajzi regényeket, különösen azokat, amik egy zenei korszakot, életérzést, vagy fontosabb történelmi eseményeket járnak körül, másrészt ez a könyv nagyon impozánsnak tűnt igényes kivitelezésével és gazdag illusztrációival.


Amikor kézbe vettem a kötetet, élőben is rácsodálkozhattam, milyen szépen szerkesztett és minőségi az egész, a szöveget olvasva pedig egyből belecsaphattam Debbie visszaemlékezéseibe. Gyakorlatilag a nulláról kezdi élete történetének elmesélését, kezdve azzal, milyen körülmények között fogant meg, hogyan fogadták örökbe szülei, és milyen környezetben cseperedett fel. Hamar kiderült, hogy van affinitása a kreatív tevékenységek és a művészet iránt, az pedig külön tetszett, hogy az összefüggéseket is engedte látni, hogy szerinte mely körülmények, gyerekkori élmények tették lehetővé, hogy azzá az emberré váljon, aki lett belőle. Az ifjúkori évek után rátérünk az első szárnypróbálgatásokra, amikor is Debbie egyedül elköltözik New Yorkba és próbálja beteljesíteni az álmait, megtalálni a helyét a világban, és persze betörni a zenei életbe. Főként ez az a folyamat, ami egész részletesen és élményszerűen tárul elénk a könyvből.

A zenerajongók számára igazi aranybánya ez a visszaemlékezés, hiszen a Blondie zenekar megalakulásáról, működéséről, újraalakulásáról szóló elbeszélések közben hiteles képet kapunk a 70-es évek New York-járól, azokról az ikonikus nevekről, akikkel az együttes kapcsolatban állt, és egyáltalán az egész korszakot átjáró szellemiségről, életérzésről. Igazság szerint pont a részletessége volt az, ami engem néha kicsit kizökkentett olvasás közben: iszonyú mennyiségű információ, nevek, helyszínek, események kapnak szerepet a kötetben, amit nekem nehéz volt egyszerre befogadni, de ha valaki egyébként is járatos a témában, biztosan könnyebben átrágja magát ezeken a részleteken.


Tetszett, hogy a művészlét és a hírnév nagyon sok oldalról kerül bemutatásra Debbie visszaemlékezéseiben. Az önmegvalósítás, csillogás és siker mellett ott volt a folyamatos bizonytalanság, sokszor az anyagi problémák is, ha éppen olyan emberekkel került a zenekar kapcsolatba, akik át akarták verni őket vagy nem megfelelően kezelték a pénzüket, és persze a rengeteg munka, ami sokszor felőrli az embert. A korszak és a szubkultúra természetes része volt a kábítószerek fogyasztása, Debbie kendőzetlenül ír az ezzel kapcsolatos tapasztalatairól, ahogy arról is, hogy nőként sokszor került nehéz vagy egyenesen hátrányos helyzetbe - holott azt gondoltam volna, hogy a punk- vagy rockzene világa kicsit liberálisabb volt ennél már akkoriban is. Tanulságos volt ezekről a küzdelmekről olvasni, ahogy arról is, hogy akkoriban milyen tényezők mentén válhatott valaki igazán sikeres és elismert zenésszé. Ahogy említettem, a könyvben rengeteg illusztrált oldal található, például fényképek, és - ami nekem nagyon tetszett-, rajongók által készített rajzok, festmények is.

Nem mondom, hogy minden apró részletében tökéletesen lekötött és beszippantott a könyv, de nagyon érdekesnek tartottam, és biztos vagyok benne, hogy ha valaki még kifejezetten szereti is a Blondie-t, akkor kihagyhatatlan olvasmány. Ami leginkább megfogott, az Debbie elemző és értő visszaemlékezése, amiben nem csupán halmozza a néha különös, néha megbotránkoztató vagy éppen vicces emlékeket, hanem folyamatosan reflektál is saját magára vagy a korszak/stílus sajátosságaira. A zenei karrierje mellett kitekintést kaphattam az élete egyéb mozzanataira, például a filmes munkáira, de ugyanígy öröm volt olvasni, amikor számomra híres és elismert emberekről osztott meg sztorikat. Ha nem is könnyed, de informatív, tartalmas és izgalmas kötet lett, nem bánom, hogy átrágtam magam rajta - és ezentúl tuti, hogy több Blondie-t fogok hallgatni. :)

Értékelésem: 5/4
Kinek ajánlom? Minden zenerajongónak, illetve azoknak is, akiket érdekel a 70-es évek bohémebb New York-ja.

Nyereményjáték:

A Blondie együttes albumaival játszunk! Mi megadjuk a megjelenés évét és a lemez címének kezdőbetűjét, ezek alapján írjátok be a rafflecopter doboz megfelelő sorába a megfejtést, az album címét. 
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:

1999 N____________




a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

Megjegyzések