A ​kámforrá vált párizsi örökös- Orczy Mimi kalandjai 2. (értékelés és nyereményjáték)



Orczy Mimi karaktere sokunk szívébe belopta magát. Szerencsére nem kellett sokat várnunk a folytatásra, amelyben a fiatal lány kalandjai tovább folytatódnak. A helyszín ezúttal Párizs és más francia nagyvárosok, a tét pedig tovább emelkedik, hiszen nem csupán egy értékes műkincs tűnik el, hanem egy ember is köddé válik. 
Tartsatok velünk, fedezzük fel együtt a könyv tartogatta meglepetéseket, merüljünk el együtt a kalandokban és ha nektek kedvez a szerencse, akkor tiétek lehet a kiadó által felajánlott nyereménykönyv. 



Kiadó: Manó Könyvek, 2024
Oldalszám: 288 oldal
ISBN: 9789635844678


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Báró Orczy Mimi útja ezúttal Londonból Párizsba vezet, de nem a fényes sugárutak, a népszerű színházak vagy a legutolsó francia divat hozza lázba: a fiatal lány két mindenre elszánt bűnöző nyomába ered, és nem is sejti, hogy hamarosan egy újabb kacifántos ügy kulcsszereplője lesz. Valahol Párizsban eltűnik egy értékes műkincs, közben egy ember köddé válik, ezzel együtt pedig felbukkan egy titokzatos figura, aki sok borsot tör még Mimi és a francia rendőrség orra alá. De mitől lesz igazán értékes egy „tojás”, milyen viszontagságokkal kell szembenéznie annak, aki automobilon akarja keresztülszelni Franciaországot, és mire számíthat egy lány, aki a 19. század végén dacolni mer minden szabállyal és előírással?
A kámforrá vált párizsi örökös főhősét, a kalandvágyó, talpraesett Mimit valóságos személy inspirálta, aki nem más, mint a világ egyik legolvasottabb magyar származású szerzője, A Vörös Pimpernel írója, Orczy Emma.


Véleményem:

Tavaly nyáron az egyik kedves ifjúsági olvasmányom volt Ruff Orsolya A ​londoni gyémántrablás című, sorozatindító kötete (értékelésem ITT), melyben a valós személy által inspirált Orczy Mimi kalandjait követhettük nyomon. Engem nagyon meggyőzött az izgalmas időutazás és nyomozás, nem beszélve a könyvbe rejtett, apró kis extrákról, melyek segítették a nagyobb elmélyülést az adott történelmi korban, így nem volt kérdés számomra, hogy szeretném majd a folytatást is elolvasni. Erre végre meg is lett a lehetőség, ugyanis a Manó Könyvek gondozásában megjelent A ​kámforrá vált párizsi örökös című, második kötet. 


Bár az első rész eseményei viszonylag kereken le lettek zárva, azért épp elég elvarratlan szál akadt, legfontosabbként az, hogy a címben is szereplő gyémántrablás elkövetői elmenekültek a felelősségre vonás elől. Mimit és hű társát, Ankát persze nem kell félteni, ugyanis a fejükbe veszik, hogy nem hagyják annyiban a dolgot, és valahogy kézre kerítik a bűnözőket. London után ebben a kötetben Párizsba utazunk a lányokkal Mimi papájának bemutatója apropóján, ahol nem kell sokat várnunk arra, hogy újra belebonyolódjanak némi kalamajkába. Régi barátjuk, Alexander egy gyártulajdonos fiával éppen arra készül, hogy részt vegyen az első autómobil-versenyen, az ifjú örökös azonban eltűnik, így Alexander Mimi segítségét kéri a nyomozásban. Ezzel párhuzamosan Franciaországban is lába kél egy igen értékes műtárgynak, nevezetesen a Nürnbergi tojásnak, és ha még ez sem lenne elég, az eltűnt örökösök sora is egyre bővül. Fiatal barátainknak újfent kacifántos és többszörösen összetett ügyet kell kibogozniuk, ráadásul most a tét is sokkal nagyobb, mint az előző részben. Na de ennél többet nem is árulnék el, hiszen akkor oda lenne a meglepetés varázsa. 

Bár a folytatásoknál mindig szoktam kicsit izgulni, mennyire lesz nehéz újra felvenni a fonalat, ennél a regénynél egy percig sem éreztem, hogy kiesett volna az az egy év. Mimi karakterét nagyon megkedveltem, az Orczy Emma által inspirált fiatal lány elevenségével, éles eszével és határozott nézeteivel emlékezetes főhőssé vált, és nagyon kíváncsi voltam, hogy a második részben sikerül-e kicsit tovább mélyíteni a figuráját, illetve összességében emelni a tétet az előzményekhez képest. Én úgy éreztem, hogy erre a kérdésre határozott igen a válasz, mert míg az első kötet esetében voltak olyan részek, amik kicsit nehezebben csúsztak, most végig kiegyensúlyozottan izgalmasnak és mozgalmasnak tűnt a cselekmény. A történet több szálon fut, ráadásul ezek között a szálak között olyanok is vannak, amik kezdetben homályosak az olvasónak, viszont szép lassan kibontakoznak az összefüggések, hogy minden összeállhasson egy kerek egésszé. 


Nagyon szeretem, ahogy az írónő el tud repíteni egy teljesen más helyre és időbe, ezúttal a 19. század végi Franciaország elevenedik meg előttünk. Ennek a korszaknak az egyik sajátossága, hogy a technológiában komoly fejlődés ment végbe, ebben a történetben ezt főként a különféle közlekedési eszközök felvonultatásán érezhetjük. Legyen szó kerékpárról, hőlégballonról vagy autóról, Mimi bátran felpattan bármelyikre, ha ez kell ahhoz, hogy a rejtély nyomába eredjen és segítsen a barátainak. Mimi karakterén kívül nagyon közel került hozzám ebben a részben Barrett nyomozó is, aki tehetséges detektívként maga is a bűnözők és az eltűnt tojás nyomába ered, ugyanakkor nem rest elismerni, ha fiatal barátai még nála is jobb munkát végeznek. 

Határozottan úgy éreztem, hogy ez a rész az elsőnél is erősebbre sikeredett, én legalábbis végig nagyon élveztem és izgatottan vártam a fejleményeket. Kicsit bizonytalan vagyok, hány éves kortól ajánlanám jó szívvel, mert azért voltak benne sötétebb jelenetek is, de szerintem 12 éves kortól már biztosan jó választás lehet kalandvágyó fiataloknak. Mimi karaktere pedig nagyon jó példa lehet az ifjúság számára, mert ha néha kicsit önfejű és makacs is, határozottan kiáll az elvei mellett, és egy percig sem kell félteni, ha esetleg valamilyen nehézséggel szembesül. Márpedig abból akad jó néhány a történetben, ráadásul most sem kapunk teljes lezárást. A harmadik kötetben Budapestre érkezünk majd, és remélhetjük, hogy Miminek és barátainak végre sikerül minden érintettet leleplezni, aki az előző két történetben részt vett a bűncselekményekben. Végezetül meg kell említenem, hogy ez a kötet is csodaszépre sikeredett, számos tartalmas extrával (pl. kiejtési segédlet, szószedet, és egy apró meglepetés a könyv hátuljában), alig várom, hogy végre a teljes sorozat a polcomon díszelegjen. 

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szereti az izgalmas, nyomozós ifjúsági történeteket és a múltba tett kiruccanásokat.

Nyereményjáték:

Ha figyelmesen barangoltok a Líra oldalán, akkor találhattok egy beleolvasót a regényhez. Ebben a játékban most nincs más dolgotok, mint figyelmesen elolvasni a kiadó által feltöltött fájlt és válaszolni a feltett kérdésekre, a megoldást pedig beírni a Rafflecopter megfelelő sorába. 
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
Hogy hívták azt a nővért a zárdában,  aki nádpálcájával, a legváratlanabb pillanatokban suhintott le?

 

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
04.10.: Csak olvass!
04.12.: Könyv és más
04.15.: Szembetűnő

Megjegyzések