Twin ​Crowns – Ikerkoronák (értékelés és nyereményjáték)



A Könyvmolyképző Kiadó gondozásában jelent meg Catherine Doyle és Katherine Webber közösen írt romantikus fantasy regénye, a Twin Crowns - Ikerkoronák. Légy részese te is Wren és Rose, a két hercegnő kalandjainak, és tudd meg, ki ül végül Eana trónjára! És ha velünk tartasz, követed az állomásokat, akkor lehetőséged nyílik megnyerni a kiadó által felajánlott könyvpéldányt is!




Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó, 2023
Oldalszám: 416 oldal
Eredeti cím: Twin Crowns
Fordította: Cseh Réka Zsuzsanna
ISBN: 9789635976737


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Két ​hercegnő. Egy trón. Mi baj lehet belőle?

Nagy tét forog kockán az ikerhercegnőkről szóló fantasy-romkomban. A lányokat születésükkor elválasztották egymástól – az egyiket koronahercegnőként nevelik, a másikat pedig még csecsemőként elrabolják.

Wren Greenrock mindig is tudta, hogy egy napon majd csellel fog trónra lépni. Születésétől fogva arra képezték ki, hogy visszatérjen a palotába, és megbosszulja szülei halálát, ezért
mindent megtesz, hogy királynő legyen, és megvédje a boszorkányok közösségét, ahol felnőtt. Vagyis megtenne, ha egy bizonyos katona vonzó külseje nem terelné el folyton a figyelmét, és ha a vakmerő varázslatai nem sodornák állandóan bajba…

Rose Valhart hercegnő tudja, hogy a hatalommal felelősség is jár – és nem hagyja, hogy olyan apróságok a kötelessége útjába álljanak, mint hogy a sivatagban ébred egy rendkívül szemtelen (és nagyon jóképű) bandita társaságában. A palotán kívüli élet azonban szebb és zabolátlanabb, mint azt valaha is képzelte volna, és még az is lehet, hogy a rettegett boszorkányok személyében megkapja azt a családot, amire mindig is vágyott.

Ám ahogy közeledik a koronázás napja, egy régi ellenségük azon munkálkodik, hogy egyik hercegnőnek se sikerüljön elérni a célját.

Vajon végül ki ragadja magához a hatalmat, és kinek a fejére kerül a korona?

Avass vele új kedvencet!


Véleményem:

Szeretem az olyan meséket, történeteket, melyek alapját valamilyen csere jelenti, akár amolyan Koldus és királyfi szinten, akár ennél valamivel összetettebb formában. Catherine Doyle és Katherine Webber Twin ​Crowns – Ikerkoronák című regénye a fülszöveg alapján olyan könyvnek tűnt, ami a könnyedebb, ifjúsági műfajt képviseli, ugyanakkor reméltem, hogy sok kalandot és varázslatot foglal majd magába. Szerencsére tökéletesen bejöttek a számításaim, ugyanis remekül szórakoztam ezen a köteten, annak pedig külön örültem, hogy ez egy olyan fantasy történet, amit felnőttként is lehet élvezni, de egy 13-14 éves fiatalnak is nyugodt szívvel a kezébe adnék. 


Eana földjén már réges rég a Valhartok uralkodnak, a jelenlegi trónörökös, Rose éppen arra vár, hogy tizennyolcadik életévét betöltve elfoglalja a trónt. Egész életében abban a tudatban nevelkedett, hogy szüleit a királyságot fenyegető boszorkányok ölték meg, így nem kérdés számára, hogy ha végre uralkodó lesz, ő maga is mindent megtegyen azért, hogy ezeket a veszélyes teremtményeket elűzze a birodalomból. A kissé naiv fiatal lánynak sejtelme sincs arról, hogy a történelem nem egészen úgy zajlott, mint ahogy neki tanították, nem tudja, hogy egykoron boszorkánykirálynők uralkodtak ezen a földön, arról pedig végképp fogalma sincs, hogy annak idején nem csupán ő, hanem egy másik csecsemő is megszületett, akit még a háború kirobbanása előtt elvittek magukkal a boszorkányok... Wren, aki teljesen más körülmények és értékek mentén nevelkedett, egész életében arra készült, hogy egy nap szerepet cseréljen húgával, és Eana királynőjeként végre visszaállítsa a boszorkányokat az őket megillető helyre a királyságon belül. Történetünk éppen azon a ponton kezdődik, amikor ezen terv első lépései beindulnak, Rose-t pedig az éj leple alatt elrabolja valaki, hogy a helyét Wren vegye át a palotában. 

Rose eleinte végtelenül dühös elrablójára, és minden lehetséges módon azt tervezi, hogyan szökhetne meg és térhetne vissza, még idejében a gevrai herceggel kötendő esküvőjére és saját koronázására. Mégis eljut végül Orthára, a boszorkányok lakta kietlen vidékre, ahol alapjaiban kérdőjeleződik meg benne minden, amit eddig a történelemről, vagy éppen saját családja történetéről tudott. Mindeközben Wren igyekszik nem leleplezni magát, de a terveit eléggé keresztülhúzza, amikor megtudja, hogy éppen egy esküvőre kellene készülnie, ráadásul úgy tűnik, ezzel egy olyan kétes szövetségbe igyekszik belekényszeríteni a húgát felnevelő királykéz, ami még nagyobb katasztrófához vezethet a boszorkányok számára. Jó darabig felváltva követhetjük a két főszereplő történetszálát, és természetesen egy ponton össze is forr a kettő. Ősi átkok, hataloméhes királyságok és évszázadok óta beivódott előítéletek közepette kell a két hercegnőnek felnőnie a feladathoz, hogy képesek legyenek olyan döntéseket hozni, melyekkel mindkettejük népét megvédelmezhetik. 

Nem gondoltam volna, hogy ennyire magával fog ragadni ez a történet, hiszen ha csak a konkrét cselekményét nézzük, nincs benne semmi eget rengetően eredeti. Mégis, a szerzőpárosnak sikerült olyan módon újraalkotni a jól ismert toposzt, hogy az egyszerre legyen a klasszikusokat megidéző, izgalmas mese, és a mai fiatalok számára és vonzó történet. Nekem kifejezetten tetszett, hogy Rose és Wren karaktere is kellően összetett volt. Mind a kettejüknek voltak jó tulajdonságai és olyan megmozdulásai is, amikkel halálosan idegesítettek, de éppen ettől voltak végül számomra hitelesek és szerethetők (az pedig csak hab a tortán, hogy mindkét lány esetében komoly jellemfejlődésről beszélhetünk). A regény abszolút ifjúsági, annak minden műfaji sajátosságával együtt, és szerettem, hogy ebben az esetben tényleg sikerült tartani a békebeli műfaji határokat (értve ezalatt, hogy mind az erőszakos jelenetek, mind a romantika azon a tartományon belül mozgott, ami még teljesen oké a tizenéves olvasók számára). 

A regény cselekménye szerintem izgalmas és jól felépített, kíváncsi voltam, végül milyen forgatókönyv igazolódik be, mert bár a fontosabb fordulatok borítékolhatók voltak, azért a részletek tekintetében így is meg tudott lepni a könyv. A romantika pont olyan mennyiségű volt, amit egy kalandos regényben jól viselek, ráadásul ebben a  könyvben sokkal fontosabb szerepe volt a családnak, a testvéri kapcsolatnak, illetve a múlt megismerésének. A könyv egy háromrészes sorozat nyitókötete, így nem meglepő módon olyan befejezést kapunk, ami azonnal folytatásért kiált, mert bár bizonyos dolgok megnyugtató lezárást kaptak, egy sor új problémával kell hőseinknek szembenéznie. Én nagyon remélem, hogy nem kell majd sokat várni erre a bizonyos folytatásra, ugyanis Rose és Wren is belopta magát a szívembe, és nagyon kíváncsi vagyok, hogy alakul majd a sorsuk.  

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szereti az ikreket a történetekben, vagy csak szeretne belevaló hercegnőkről olvasni egy kalandos, varázslatos regényben. 

Nyereményjáték:

A történet főszereplője egy ikerpár: Wren és Rose. Ezért a nyereményjáték során nincs más dolgotok, mint kitalálni, hogy melyik könyvből való az idézet, amiben szintén megjelenik fő- vagy mellékszereplőként egy-egy ikerpár. A megoldást pedig írjátok be a Rafflecopter megfelelő sorába!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
"Az anyának – bármilyen is a gondja – elsősorban az a kötelessége, hogy gyermekét ne engedje túl korán kiűzetni a gyermekség paradicsomából."

 


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
04.03. Kitablar
04.07. Könyv és más
04.09. Dreamworld
04.12. Csak olvass! - extra
04.15. Hagyjatok! Olvasok!
04.17. Csak olvass!

Megjegyzések