Falaink (értékelés és nyereményjáték)



Mi történik, ha az apa elhagyja feleségét és gyermekét - csak mert a gyermek másként viselkedik, vagy fejlődik, mint a többiek? Légrádi Gergely egy anya és egy kisfiú belső monológján keresztül mutatja be, milyen visszavárni valakit, aki soha nem tér haza, milyen büntetést kapni, mikor semmi rosszat nem követtünk el. Tartsatok a Blogturné Klub három bloggerével, s ismerjétek meg a szerző rövid, ám annál mélyebb kisregényét. A turné végén pedig meg is nyerhetitek a könyv egy példányát.





Kiadó: Kalligram Kiadó, 2024
Oldalszám: 216 oldal
ISBN: 9789634684503


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Csöpp… csöpp… csöpp… Tőmondatok. Csepegnek belém, mint az infúzió. Lassan, minden porcikámat, gondolatomat betöltve, olykor fájdalmasan. Anya-fia párbeszéde csak sejtve, de nem értve egymást. Szavak nélkül. Monológok dialógja.
A végén, amikor a tű már nincs a bőröm alatt, akkor elhiszem, el tudom, el akarom hinni, hogy most már jobb lesz, hogy van gyógyulás. Feloldozás. Felismerés. Döntés.
És a szavak is előtörnek…
(Für Anikó)

Légrádi Gergely könyve korunk egyre növekvő létérzéseinek, a szeretetéhségnek és magányosság érzetének megérintő, erős és fájdalmas krónikája.
(Radnóti Zsuzsa)


Véleményem:

Sajnos sokkal ritkábban olvasok kortárs, magyar szépirodalmat, mint szeretnék, éppen ezért nagyon örültem a lehetőségnek, hogy blogturnéra indíthattuk Légrádi Gergely Falaink című kisregényét. Bár eleinte nem tudtam sokat arról, pontosan milyen élményben lesz részem, valahogy éreztem, hogy ez a kötet és én egymásra fogunk találni, és nem is kellett csalódnom. A benne megjelenő témák és érzések kifejezetten közel állnak hozzám, a szerzőnek pedig sikerült nagyon személyes és hiteles képet festenie a különböző emberi sorsokról. 


A Falaink című könyv tulajdonképpen egy anya és fia belső monológja, melyben váltott szemszögből olvashatjuk kettejük gondolatait. Hamar kiderül, hogy egy csonka családról van szó, az apa már egy ideje elhagyta feleségét és fiát, legjobb tudomásunk szerint azért, mert nem tudta kezelni a fiú betegségét. Ez a betegség egyébként sokáig nem kristályosodik ki pontosan, sőt, tulajdonképpen az is megkérdőjeleződik bennünk egy idő után, hogy tényleges betegségről van-e szó, vagy csak egy nagyon súlyos meg nem értettségről. Ahogy egyre jobban megismerjük anyát és fiát, fokozatosan lesz egyre látványosabb az is, hogy bár együtt élnek, mégis hatalmas a távolság kettejük között. A harmadik szereplő, az apa maga is főszereplő, mert bár nem szerepel a könyvben, jelenléte - vagy inkább hiánya- mégis folyamatos és meghatározó. Az ő hiánya az, ami összeköti hőseinket, akik a maguk kis szigetéről,- vagy ha tetszik, a maguk falaik közül- próbálnak megküzdeni külön-külön ezzel a veszteséggel, ahelyett, hogy közösen, egymást segítve próbálnák ugyanezt. 

Nagyon érdekes megoldás a szereplők névtelensége, számomra ez is csak azt erősítette, hogy szólhatna ez a történet bármelyikünkről, hiszen minden ember küszködik valamilyen problémával, azok is, akikkel nap, mint nap találkozunk és akik fölött olyan könnyedén ítélkezünk. Az anyából kezdetben annyit látunk, hogy borzasztó nehezen éli meg, hogy egyedül kell nevelnie problémás és beteg kisfiát, úgy, hogy közben a munkában is helyt kell állnia. Szép fokozatosan aztán kibontakozik a teljes kép, ami alapján megértjük, hogy a sérülései, sérelmei sokkal régebbre nyúlnak vissza a jelennél, és talán éppen azért nem tud kapcsolódni gyermekéhez, mert ezeket a sérelmeket sosem dolgozta fel igazán. Aztán ott van a kiskamasz kisfiú, aki akármennyire igyekszik, sosem tud megfelelni senkinek. Az iskolában problémás gyerekként tartják számon, folyamatosan büntetésben van, ráadásul egy rejtélyes fájdalom is meghatározza az életét, ami időről időre felbukkan. Minden vágya, hogy egyszer hazajöjjön az apukája, de ahogy telik az idő, egyre inkább úgy érzi, az is az ő hibája, hogy ez nem történik meg. A történetben fokozatosan nő a feszültség, az olvasó érzi, hogy előbb-utóbb ki kell robbannia az igazságnak, hiszen nem tarthat örökké ez a társas magány és egy olyan lehetséges jövő illúziója, amiben valójában egyik főszereplő sem hisz a szíve mélyén. 

Nem is tudom, melyik karakter volt érdekesebb a számomra. Az anya figurájával életkoromból adódóan jobban tudtam azonosulni, átéreztem, milyen nehéz lehet egyedül cipelni a terheket, pláne úgy, hogy a külvilág folyamatosan ítélkezik felette, ugyanakkor fontos, hogy az ő jelleme sem fekete vagy fehér. Tulajdonképpen nagyon sok hibát követ el és alapvetően rossz stratégiát választ a problémák kezelésére, ugyanakkor látjuk, hogy ő maga is mennyire sérült, és segítségre lenne szüksége. A kisfiút nagyon sajnáltam amiatt, hogy senkitől sem kap valódi odafigyelést és megértést, fejlesztőpedagógusként sajnos túlságosan is ismerős volt a környezet reakciója a furcsaságaival kapcsolatban, és nagyon fájt, hogy senki sem akart a viselkedése mögé látni. Sajátos kis világában néha megható, néha fájó volt elmerülni, ugyanakkor nagyon szerettem volna benyúlni a könyv lapjai közé és megvigasztalni. 

Szerintem nagy dolog, amikor ilyen vékony kis könyvbe ennyire mély tartalmat sikerül belevinni, és itt most pontosan ez történt. Fontos kérdések és gondolatok fogalmazódnak meg családról, anyaságról, veszteségről, betegségről, de leginkább talán arról, mennyire erős lehet a magány, ha nem tudjuk, kivel és hogyan oszthatnánk meg a fájdalmunkat. A rövid terjedelem ellenére érdemes lassabban haladni az olvasással, egyrészt azért, mert tényleg nem csak a felszínt kapargatjuk, másrészt, mert érzelmi szempontból nem feltétlenül könnyed olvasmány. Nagyon örülök, hogy megismerkedhettem az íróval, akinek nem csupán a stílusa jó, de a mondanivalója is nagyon fontos, így biztos vagyok benne, hogy a jövőben a többi kötetére is sort fogok keríteni. 

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom?  Mindenkinek, aki szereti a mélyebb, elgondolkodtató történeteket különböző emberi sorsokról.

Nyereményjáték:

A Falaink című könyv kapcsán szeretnénk felhívni a figyelmeteket a szerző további könyveire is, így játékunkban Légrádi Gergely műveinek eredünk nyomába. Minden állomáson találtok egy-egy idézetet a szerző valamely könyvéből, a feladatotok pedig, hogy a Rafflecopter megfelelő sorába beírjátok a kötet címét.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:

“Amióta elköltöztem otthonról, jóval kevesebbet olvasok. Ez a máshol megnyert szabadság ára. Meg aztán, hiányzik valaki mellőlem, olvasás közben.”

 

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
04.19. Könyv és más
04.22. Spirit Bliss Sárga könyves út

Megjegyzések