Fehér ​Mancs, a jegesmedveherceg (értékelés és nyereményjáték)



Maja Lunde rajongói most egy teljesen más műfajban ismerhetik meg az írónőt! A Cser Kiadó ugyanis elhozta nekünk a Fehér ​Mancs, a jegesmedveherceg című képregényt, mely egy gyönyörű norvég mesét dolgoz fel. Tartsatok velünk a blogturné négy állomásán keresztül, ismerjétek meg ezt a különleges történetet, és nyerjétek meg a Kiadó által felajánlott példányt!



Kiadó: Cser Kiadó, 2024
Oldalszám: 224 oldal
Eredeti cím: Kvitebjørn
Fordította: Patat Bence
Illusztrálta: Hans Jørgen Sandnes
ISBN: 9789632787510 


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Ebben a könyvben a nálunk is nagyon népszerű Maja Lunde az egyik legszebb norvég mesét, a Fehér Mancs, Valemon királyt teremtette újra képregény formájában, a neves norvég illusztrátor, Hans Jørgen Sandnes csodálatos rajzaival.

A kalandvágyó Liv szokás szerint elszökött a tanyáról, hogy kihúzza magát a munka alól, és kis barátaival, az erdei állatokkal töltse az időt. Hirtelen megzörrennek a bokrok, és ágak reccsennek. Mielőtt Liv bármit tehetne, hatalmas, fehér medve terem előtte.

Eközben a távolban egy boldogtalan királynő az egyre jobban sorvadozó birodalmán uralkodik. Elátkozta Fehér Mancsot és a természetet. Amikor Liv találkozik a medvével, a gonoszság már nem jár messze, és a lánynak kemény küzdelmet kell folytatnia Fehér Mancs, a szeretet és a világ megmentéséért.

MINDEN KALANDKEDVELŐ OLVASÓNAK, 5-TŐL 100 ÉVES KORIG!


Véleményem:

Elképesztően izgatott lettem, amikor megláttam, hogy új Maja Lunde kötet fog érkezni a Cser Kiadóhoz, ráadásul a korábban megismert történetekkel szemben ezúttal egy képregény. Kedvelem ezt a műfajt, hát még az írónőt, így egyetlen percig sem volt kérdés, hogy el szeretném olvasni a Fehér ​Mancs, a jegesmedveherceget. Az első ámulat akkor ért, amikor ténylegesen a kezembe foghattam ezt a gyönyörű, minőségi kötetet, a második pedig, amikor egy ültő helyemben végig is olvastam a történetet. A mesék nagyon közel állnak a szívemhez, most pedig úgy éreztem, hogy egyenesen fejest ugrok egybe, a képi világnak és a filmszerű kockáknak köszönhetően kicsit olyan volt, mintha én is ott lettem volna Livvel és Fehér Manccsal.


Maja Lunde egy ismert norvég mesét, a Fehér Mancs, Valemon királyt dolgozta fel ebben a kötetben. Aki valamennyire járatos a skandináv mesék világában, sejtheti, hogy a műfajon belül azért elő fognak kerülni nehezebb, mélyebb témák is, hogy egy szépséges, kissé keserédes élményt nyújtsanak. Már a történet kezdetén kicsit komorabb vizekre evezünk. Megismerjük a királynői birodalmat, ahol Eira hercegnő él szüleivel, akik igyekeznek mindent megadni az ifjú trónörökös számára, amit csak szeretne. Ez vezet később a tragédiához is: a kis hercegnő szülei vadászatra indulnak, és megígérik lányuknak, hogy elhozzák nekik a legszebb prémet. Csakhogy a vadászat nagyon rosszul végződik, Eira pedig árván marad. A fájdalom hatására rideg, sötét szívű uralkodó válik belőle, aki továbbra is mindent magának akar, amit csak megkíván. Viszont amit a legjobban szeretne, Valemon herceget, nem kaphatja meg, mert a fiú nem viszonyozza érzéseit. Bosszúból Eira megátkozza a herceget, miután jegesmedveként kell élnie magányosan a vadonban. 


Ezután a sötét felvezető után megismerjük főszereplőnket, Livet, aki nagypapájával és testvéreivel szerényen él a birodalomban. Jó pár éve egyre rosszabb a termés, mindenkinek kínkeserves munka árán sikerül csak megteremtenie a betevőt, és ezt Liv is tudja, ugyanakkor a szíve egészen másfelé húzza. A szeleburdi lány imád a természetben lenni, együtt lenni barátaival, az erdei állatokkal, és minden egyes nap képes rácsodálkozni az élet csodájára, ugyanakkor a gyakorlatias feladatokban sorra kudarcot vall, és legtöbbször elrontja a dolgokat. Épp egy ilyen malőr után találkozik össze a félelmetes jegesmedvével, Fehér manccsal, hogy aztán vele tartson abban a reményben, hogy így családjának is segíteni tud. Liv és Fehér Mancs hamar megkedvelik egymást, ugyanakkor kérdés, hogy vajon a lány meddig tud gátat szabni a kíváncsiságának, ugyanis ha a dolgok rosszra fordulnak, lehet, hogy egy még súlyosabb átok fog lesújtani mindannyiukra...

A cselekményről ennél többet nem is árulnék el, arra azonban számíthattok, hogy tartogat még egy-két fordulatot a történet. Amiről viszont érdemes beszélni, hogy milyen értékeket képvisel ez a könyv és kinek ajánlanám jó szívvel. Nekem nagyon tetszett, hogy nem egy hagyományos, kicsit egyszerű-cuki meséről van szó, hanem olyanról, amiben komorabb témák, komplexebb érzések is előtérbe kerülnek. Liv karakterével az első percben tudtam azonosulni, különösen azzal a gyermeki csodálattal, amivel az őt körülvevő világra képes tekinteni. De ugyanígy kiemelném Eira királynő figuráját is, aki szintén nem egy hagyományos főgonosz, hanem ennél összetettebb lélek, aki maga is hordoz sebeket. És persze ott volt Fehér Mancs is, aki abszolút belopta magát a szívembe, hiába, a jegesmedvék valahogy mindig levesznek a lábamról. :) 


Avval kapcsolatban kicsit bizonytalan vagyok, hány éves kortól ajánlanám ezt a képregényt. Szerintem a kor mellett legalább olyan fontos, hogy az adott gyerkőc milyen lelkülettel rendelkezik. A Kiadó 5 éves kortól ajánlja, én a mi nyolcévesünkkel még nem mertem elolvasni, mert tudom, hogy a szomorúbb részek még esetleg megviselnék. De ettől függetlenül ez tényleg egy izgalmas, látványos és mélyebb mondanivalót is tartalmazó mese, például azzal kapcsolatban, mik az igazán fontos dolgok az életben, vagy hogy mi lesz a következménye annak, ha valaki mindent megkap, amit csak szeretne. Hans Jørgen Sandnes illusztrációi nekem nagyon tetszenek, kicsit rajzfilmes a stílusuk, de minden oldal csodálatosan színes, eleven és gyönyörű. Patat Bence fordításainál pedig most már evidenciának veszem, hogy minőségiek lesznek, de ettől függetlenül kiemelném, a szöveg szerintem végig egyszerre szép és a kisebb korosztály számára is feldolgozható. Ha tehát valaki szeretne jobban megismerni egy különleges norvég mesét egy csodás köteten keresztül, szerintem ne habozzon, engem felnőttként is teljesen magába szippantott.

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szereti a keserédesebb meséket és a szépen megrajzolt képregényeket. 

Nyereményjáték:

Mostani nyereményjátékunkban Maja Lunde további kötetei után nyomozunk. Minden állomáson találtok egy-egy idézetet, a ti feladatotok pedig, hogy a könyv címét beírjátok a rafflecopter-doboz megfelelő helyére!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
"Az idő néha lassan halad,olyan lomhán, mint a karaván a mély hóban, máskor pedig olyan gyorsan, mint egy menekülő vadló."
a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
04.29. Könyv és más 
05.01. Spirit Bliss Sárga könyves út
05.03. Csak olvass!
05.05. Utószó

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések