Anna Downes: Safe ​Place – Törékeny biztonság

 



Kiadó: Maxim Könyvkiadó, 2023
Oldalszám: 384 oldal
Eredeti cím: The Safe Place
Fordította: Bozai Ágota
ISBN: 9789634995654


A könyvet ITT tudod megrendelni!

Fülszöveg:

Üdvözlünk a Paradicsomban… vajon képes leszel elhagyni?
Emily Proudman teljesen kétségbe van esve. Egyetlen szerencsétlen nap alatt elvesztette az ügynökét, a munkáját és a lakását.
Scott Dennynek, a sikeres és karizmatikus cégvezetőnek olyan problémája van, amelyet sem üzleti érzékével, sem hatalmas vagyonával nem tud megoldani. Aztán találkozik Emilyvel, és ez mindent megváltoztat.
Mert Emily tökéletes.
Scott nyári munkát ajánl Emilynek házvezetőnőként az elszigetelt, de lélegzetelállítóan gyönyörű franciaországi birtokán. A bájos feleség, Nina és a különc kislánya, Aurelia valósággal elbűvölik Emilyt, aki fejest ugrik ebbe a békésnek tűnő, napsütötte oázisba, ahol napi munkájának elvégzése után borozgathat és napozhat a medence partján.
De Emily hamar rádöbben, hogy Scott és Nina veszélyes titkokat rejteget, és ha nem tesz úgy, mintha mit sem sejtene, és nem játssza el az együttműködő szerepét, a következmények halálosak lehetnek.

Véleményem:

Az utóbbi időkben több jó tapasztalatom is volt a Maxim Könyvkiadó Pulse Válogatás sorozatával, így egyből felcsillant a szemem, amikor megláttam Anna Downes Safe ​Place – Törékeny biztonság című regényének borítóját. A fülszöveg alapján reméltem, hogy egy feszült és fordulatokban gazdag thrillerben lesz részem, ami majd ébren tart esténként, és tulajdonképpen nem is kellett csalódnom. Azt ugyan nem állíthatom, hogy mind a tíz körmömet lerágtam, vagy hogy ne lettek volna a történetben olyan részek, amiket én máshogy oldottam volna meg, könnyed szórakoztató kategóriában szerintem teljesen korrektnek mondható ez a regény. 


A történet elején megismerhetjük Emilyt, akinél szerencsétlenebb, elkeseredettebb főhőssel ritkán volt eddig dolgom. Bár a lány színészi ambíciókat dédelget és meghallgatásról meghallgatásra jár, egyelőre senki sem fedezte fel, csak jelentéktelen szerepeket kapott eddig. Mivel álmai hivatásából nem tud megélni, egy irodában vállal munkát, ahonnan egy nap azonban a sokadik késése és megbízhatatlansága miatt kirúgják. Ha ez nem lenne elég, az albérletéből is ki kell költöznie, ráadásul az ügynöke is felbontja vele a szerződést, és esélytelen, hogy egyhamar másikat találjon. Emily egyedül a szüleihez fordulhatna segítségért, de már tőlük is annyit kért és annyiszor okozott nekik csalódást, hogy ez sem tekinthető igazán opciónak. Ebben a kilátástalan helyzetben szinte álomszerűnek tűnik, amikor felkeresi a cég főnöke, ahonnan éppen elbocsátották, és felajánl neki egy privát munkalehetőséget: Emilynek csupán annyi lenne a dolga, hogy a férfi vidéki házába utazik, hogy segítsen a feleségének a ház körüli teendőkben, mindezért cserébe pedig élvezheti a luxuskörülményeket és a csodás fizetést. Főhősünk természetesen nem tud nemet mondani, és elutazik Franciaországba Scott és családja birtokára.

Kezdetben, bár Emily aggódik leendő munkája miatt, és azért, hogy meg tud-e majd felelni az elvárásoknak, mégis jól alakulnak a dolgok. Scott felesége, Nina kedvesen fogadja a lányt, és a furcsa és szigorú szabályai ellenére úgy tűnik, ők ketten jó párost fognak alkotni. Nina terve, hogy teljes egészében felújítsa a vidéki birtokot, viszont sok idejét felemészti, hogy lányukról, Aureliáról gondoskodjon, akiről nem derül ki pontosan, milyen egészségügyi vagy mentális problémája van, csak annyi, hogy nagyon különösen viselkedik. Emily, aki meglehetősen naiv természet, eleinte nem akad fent a furcsaságokon - például azon, hogy Scott alig jár haza a családjához, Aurelia dühkitörésein vagy Nina hirtelen hangulatingadozásain -, viszont ahogy telik az idő, egyre inkább úgy érzi, hogy a család titkol valamit, és a felszín mögött komoly problémáik lehetnek. A kérdés csak az, mennyire akarjon belefolyni ezekbe, vagy esetleg nem lenne-e bölcsebb még addig elmennie, amíg megteheti...

A regény alapötlete nekem kifejezetten tetszett. Szeretem, ha egy kicsit klausztrofóbiás egy történet abból a szempontból, hogy egy behatárolható, viszonylag szűk helyszínen játszódik, ilyenkor szerintem a feszültség sokkal erősebb tud lenni. Itt ugyebár a legtöbb izgalmat az adja, hogy sokáig nem lehet tudni, mi fog kisülni a történésekből, Emilyvel együtt csak azt érezzük, hogy valami nagyon nem stimmel. Számomra szinte minden szereplő karaktere hátborzongató volt, nem tudtam elképzelni, mit titkol Scott és a felesége, és végig lógott a levegőben, hogy előbb-utóbb valamiféle tragédiába fog torkollni a sok felgyülemlett feszültség, ennek az egésznek a dinamikája, adagolása szerintem jól sikerült. Kedveltem Emily karakterét is, mert amellett, hogy mennyire esetlen, kétségbeesett és tehetetlen hős volt az elején, szép lassan megtanult kiállni magáért, felelősséget vállalni az életéért és meghozni bizonyos döntéseket. A végkifejlet nem volt annyira váratlan a számomra, ugyanakkor voltak olyan mozzanatai a cselekménynek, amik megleptek. 

Mostanában divatos a hasonló regényekre a női pszichothriller jelzőt használni, amivel kapcsolatban nem tudom biztosan, mit érzek (már eleve azzal a metódussal kapcsolatban, hogy valamit nőinek titulálnak amiatt, hogy jellemzően női főhősök vannak benne és a literszám dőlő vér helyett inkább a pszichés aspektus kerül a középpontba), mindenesetre, ha ezt a könyvet ebbe a kategóriába kellene sorolni, akkor a műfajon belül szerintem szépen teljesített. Nem akarta megváltani a világot vagy olyasmit mutatni, amit még sehol sem olvashattunk, de jó néhány órányi borzongást és szórakozást nyújtott, olvasmányos szöveggel és kerek, lezárt történettel. Nekem ez egy tipikus "nyaralós" olvasmány volt, ami tökéletes arra, hogy kicsit kilépjek a valóságból és a lélek sötétebb vizeire evezzek. Ha valaki hasonló paraméterekkel keresgél, szerintem nem fog csalódni a Safe Place-ben. 

Értékelésem: 5/4
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki a véresebb thrillerek helyett inkább a lassan kibontakozó, titkokkal teli történeteket kedveli. 


A kötetet köszönöm szépen a Maxim Könyvkiadónak!

Megjegyzések