Heartstopper ​– Fülig beléd zúgtam 5. (értékelés és nyereményjáték)



Hosszú idő után 2024-ben végre kezünkbe vehetjük a Heartstopper sorozat következő kötetét, melyben Nick és Charlie életük nagy döntéseit készülnek meghozni. 
Tarts bloggereinkkel, ha szeretnél már a megjelenés előtt betekintést kapni az új részbe, és ha velünk játszol, esélyed lehet megnyerni a kiadó által felajánlott példányt!


Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó, 2022
Oldalszám: 336 oldal
ISBN: 9789635977994
Eredeti cím: Heartstopper 5. 
Fordította: Riesenberger Mónika 
Illusztrálta: Alice Oseman


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Nick és Charlie szerelmesek

EGYETEMI TÚRATERV

Írta: Tara, Elle és Nick :)

De most hogyan tovább?


Véleményem:

Jó sok idő telt el, mióta a Heartstopper 4. részét olvashattunk, és igaz ugyan, hogy azóta több kiegészítő regény jelent meg Alice Osemantól, nekem még mindig a képregények a szívem csücskei. Ahogy eddig, egy kis félsz most is volt bennem, hogy vajon még mindig tud-e újat mutatni az írónő és van-e még elég potenciál Nick és Charlie történetében, de mindenkit megnyugtathatok, ebben a kötetben sem fogunk majd unatkozni, ráadásul több igen fontos téma is előkerül. 

A történet fonalát ott vesszük fel nagyjából, ahol az előző kötet véget ért. Nick naplójából megtudhatjuk, hogy Charlie már sokkal jobban érzi magát, visszatért a suliba és az edzésekre is, Nick pedig már egyre több ember előtt vállalja fel a szerelmüket, beleértve az apukáját is. A két fiú kapcsolata stabilabb, mint valaha, amire szükség is lesz a jövőben, ha megfelelően akarják támogatni egymást életük fontos döntéseiben. Ebben a kötetben két fontos témát jár körül a szerző. Az egyik, hogy Nick utolsó éves, így aktuálissá válik számára az egyetemi felvételi, Tarával és Elle-lel fel is kerekednek, hogy belevágjanak egy egyetemi körútba. A másik pedig, hogy a két srác kapcsolata egyre mélyebbé válik, és szeretnének a testiség terén is szintet lépni, persze ehhez rengeteg bizonytalanság és kérdés társul mindkettejük részéről. 


Bár Nick elhatározta, hogy a Kenti Egyetemet fogja első helyen megjelölni, hogy Charlie közelében maradhasson, az egyetemi túra során egyre inkább felnyílik a szeme, mennyi lehetőség áll még előtte, amikre korábban nem is gondolt. Tetszett, hogy kicsit jobban fúkuszba kerültek most az ő érzései, és a sok bizonytalanság azzal kapcsolatban, mihez is szeretne majd kezdeni az életével. A kötetben fontos kérdés lesz, hogy vajon elég erős-e a kapcsolatuk ahhoz, hogy az ő álmai is teret nyerjenek, és tudják-e támogatni egymást akkor is, ha ez esetleg azzal jár, hogy fizikailag távol kerülnek egymástól. Szerintem ez egy fontos és aktuális téma, nem csak abban az esetben, ha valaki hasonló szituációban van éppen, hanem bármikor, amikor egy fiatalnak azt kell mérlegelnie, hogyan egyeztesse össze a terveit és céljait a párkapcsolatával, pláne abban az érzékeny életszakaszban, amikor döntések ezreinek súlya tornyosul fölénk. 

Nagyon helyes volt szerintem, ahogy Nick és Charlie igyekezett elmélyíteni a kapcsolatát, ráadásul ennek ábrázolása is nagyon szépre sikeredett. Azt gondolom, hogy ez nemtől és szexuális irányultságtól függetlenül egy nagyon fontos téma, a kötet pedig igen erősen állást foglal amellett, hogy a legfontosabb egymás tisztelete, az őszinte kommunikáció és az, hogy ne a külső elvárásoknak akarjunk megfelelni, csak azzal kalkuláljunk, hogy a kapcsolatban a két félnek mi a jó. Nick és Charlie kapcsolatán kívül egyébként kicsit jobban bepillanthatunk most Tori életébe és vívódásaiba is, tetszett az a jelenet, amikor megosztotta öccsével a Michaellel kapcsolatos kétségeit. 


Összességében nekem ez a rész is nagyon tetszett, főleg amiatt, hogy kicsit kitekinthettünk a mellékszereplőkre is. Eddig például nagyon zavart, ahogy Charlie szülei viselkednek (főleg, amiért annyira nehezen vették észre, hogy a gyereküknek segítségre van szüksége), ebben a részben viszont kicsit jobban megértjük például Charlie anyukájának a személyiségét. Nick továbbra is az abszolút kedvenc a számomra, olyan jó lenne, ha a világban több ilyen kedves, gondoskodó ember sétálna, mint amilyen ő. Az utószóban olvashatunk arról, hogy elvileg a következő, hatodik részben szeretné Oseman lezárni a történetet és elvarrni a szálakat, addig is szemezhetünk a Heartstopper világában megjelenő regények közül. Plusz apróság, de szerintem nagyon klassz, hogy a kötetben a szokásos extrákon kívül találunk egy idővonalat is, aminek a segítségével könnyedén átláthatjuk, hogy ezek hogyan helyezkednek el a képregények történeteihez képest. Én továbbra is csak ajánlani tudom az egész sorozatot, mert amellett, hogy borzasztó fontos témákkal foglalkozik, tényleg meg tudja szólítani a fiatalokat és arra biztatja őket, hogy törekedjenek az értékes, őszinte emberi kapcsolatokra. 

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Magát a sorozatot - az összefüggő részek miatt- mindenkinek, aki szeretne egy bájos, hiteles, őszinte és szívmelengető történetet olvasni barátságról, szerelemről, önelfogadásról.

Nyereményjáték:

Mivel ebben a részben nagy szerepet kap a továbbtanulás, és az egyetemválasztás, ezért játékunk során felsőoktatási intézményeket fogunk keresni. A feladatod annyi, hogy felismerd a képen látható iskolát, és megírd a Rafflecopter megfelelő sorába annak nevét.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
04.12. - Spirit Bliss
04.14. - Könyv és más
04.16. - Hagyjatok! Olvasok!
04.18. - Csak olvass!
04.20. - Utószó
04.22. - Dreamworld

Megjegyzések