Siló (értékelés és nyereményjáték)

 



Tarts velünk Hugh Howey Silójába, a helyre, ahol ezrek élnek a föld alatt egy maguk gyártotta börtönben. A külvilágról és a múltról szóló történetek legendaszámba mennek, hiszen csak az arra ítéltek jutnak ki a felszínre, ahol a mérgező levegő hamar megöli őket.
A hat állomásos turné végén egy szerencsés olvasónk megnyerheti ezt a megdöbbentő disztópiát a Könyvmolyképző kiadónak hála! 



Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó, 2023
Oldalszám: 576 oldal
Eredeti cím: Wool Omnibus 
Fordította: Rákócza Richárd, Kádár Pál
ISBN: 9789635975747


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Ha ​az élet üres, inkább semmilyen se legyen?

A Siló a túlélésért küzdő emberiség története.

Kegyetlenné és mérgezővé vált a kinti világ. Látni nem sokat lehet belőle. Beszélni róla pedig egyenesen tilos. Az emberiség maradványa egy föld alatti silóban él.

De mindig vannak olyanok, akik remélnek és álmodnak. Ők azok, akik veszélyesek, a lakók, akik másokat is megfertőznek az optimizmusukkal. Egyszerű büntetés vár rájuk.
Éppen azt kapják, amit akarnak: kimehetnek a silóból.

Miután az előző seriff egy borzalmas rituálé keretében elhagyja a silót, Juliette, a mélyben dolgozó gépész egyik pillanatról a másikra, teljesen megmagyarázhatatlanul a törvény fejeként találja magát. Újdonsült hatalmának birtokában, a régi hagyományokat a legkevésbé sem tisztelve Juliette egy sötét összeesküvés részleteit fedi fel.

Ha követi a nyomokat, akkor talán felfedheti az igazságot… vagy az utolsó élő embert is elpusztítja.

Valódi mestermű, felejthetetlen és megkapó történet, a televíziós sorozat regényalapja.

Fedezd fel a mélységeit!


Véleményem:

Hugh Howey Siló című sorozatával (hiszen annak idején még külön kis könyvecskékben jelent meg a történet) már a megjelenés után is szemeztem, de valahogy mindig annyi volt az olvasnivaló, hogy nem jutottam el odáig, hogy beszerezzem. Épp emiatt kicsit sorsszerűnek éreztem, hogy a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában tavaly egy kötetben jelent meg újra mind az öt rész, arra gondoltam, végre eljött az én időm, hogy megismerkedjek ezzel a sokak által dicsért disztópiával. Bevallom, az olvasás elején először kicsit megijedtem, valahogy sokkal lassabban rázódtam bele, mint gondoltam volna, viszont, miután ráhangolódtam a stílusára, már nagyon gyorsan fogytak a fejezetek. 


Az alternatív világ, amiben a regény cselekménye játszódik, nincs megnevezve tér és idő viszonylatában. Annyit tudunk, hogy a Föld valamilyen oknál fogva élhetetlenné vált, a levegő tele van mérges gázokkal, az emberiség maradéka pedig egy silónak nevezett építményben rendezkedett be, és sajátos törvények és szabályok szerint él. Érződik, hogy a szerző eredetileg nem egybefüggő regényben gondolkodott, ugyanis az öt nagyobb tartalmi egység viszonylag élesen elkülönül egymástól, bár összefüggenek és folytatólagosak, mégis mind külön kis történet.

Az első ilyen nagyobb fejezetben megismerkedünk Holstonnal, aki a seriff pozícióját tölti be a silóban. Sokat nem tudunk meg a múltjáról, mi ott kapcsolódunk be a történtekbe, hogy a férfi kijelenti, ki akar menni. Márpedig ez a kijelentés felér egy halálos ítélettel, még gondolni is tilos arra, hogy valaki egyszer elhagyja a biztos menedéket. Aki mégis megteszi, azt felkészítik utolsó útjára és az úgynevezett takarításra, ahonnan még soha senki nem tért vissza. A visszaemlékezésekből megtudjuk, hogy annak idején Holston felesége is kiment, abban a szent meggyőződésben, hogy nem az van odakint, amit hosszú idők óta állítanak a vezetők - csakhogy elmesélni senki sem tudja, mit tapasztalt, emiatt is izgalmas, hogy elkísérhetjük a férfit erre az útra.

A következő fejezetekben jobban megismerhetjük a siló felépítését, hierarchiáját és működését. Jahns polgármesterrel útra kelünk a 144 emeletnyi mélységbe, hogy megismerjük a gépészek között dolgozó Jules-t, aki alkalmas jelölt lehet a seriff pozíciójára. Ahogy haladunk a siló gyomrába, egyszerre ámulatba ejtő, hogyan alakították ki az emberek a maguk olajozott kis gépezetét, és egyszerre végtelenül nyomasztó ez a fullasztó bezártság. A fizikai környezet után bepillantást nyerhetünk a hatalmi harcokba és intrikákba, látjuk, hogy az IT részleg vezetőjének más elképzelései vannak, mint a polgármesternek, és azt is, hogy ez az ellentét súlyos helyzetekben csúcsosodik ki. Jules-nak nem csupán a pozíciója, de az élete is veszélybe kerül, különösen akkor, ha Holston nyomdokában lépkedve ő is ragaszkodik ahhoz, hogy többet tudjon meg az igazságról és a kinti világról.

A cselekményről ennél többet nem mondanék, de szerencsére, ahogy haladunk előre, azért egyre jobban beindulnak az események. Az elején nehezen rázódtam bele, és igazából nem a stílus vagy a lassú építkezés miatt. Nekem inkább az okozott nehézséget, hogy keveset tudtam meg a világ felépítéséről, és persze, egy összeesküvés vagy titok esetében az nem is baj, ha nem tudok meg mindent hamar (sőt, akár a kötet végére sem). Azt viszont hiányoltam, hogy a siló napi szintű működését megértsem szociálpszichológiai szempontból, hogy lássam, miért működik az adott társadalmi berendezkedés, mitől van hatalma bizonyos személyeknek, mi a narratíva, ami alapján irányítják a tömegeket. Nem mondom, hogy emiatt rossz lett volna - sőt, a hangulata és a filozófiai vonatkozások nagyon tetszettek -, csak így kicsit távolabb maradtam a történtektől, mint szerettem volna. Az mindenesetre biztos, hogy ezek után a Műszak című kötetet is be fogom szerezni, főleg, mert az értékelések alapján ott több kérdésemre is választ fogok kapni, de amiatt is, mert a kisebb problémáim ellenére mégis van a történetnek egy olyan erős vonzása, ami miatt többet szeretnék belőle, akkor is, ha nem adja könnyen magát.

Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szereti a lassan építkező, erős atmoszférájú disztópiákat. 

Nyereményjáték:

A Könyvmolyképző kiadó honlapján találtok beleolvasót a Siló omnibusz kiadásához és minden állomáson egy idézetet belőle, amiről el kell döntenetek, hogy az olvasottak alapján az IGAZ VAGY HAMIS? 
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:

– Vegyük át a procedúrát még egyszer!
– Rendben – mondta Holston csendesen.
– Nézd el nekem! – mondta Nelson. – Megszokás szerint kell csinálnom. 
(Igaz vagy hamis?)


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
04/16 - Könyv és más
04/18 - KönyvParfé
04/22 - Hagyjatok! Olvasok!

Megjegyzések