Sémakémia - Miért éppen vele? Miért éppen így? Párválasztásunk és párkapcsolataink rejtett dinamikái (értékelés és nyereményjáték)



Talán többeknek ismerős a helyzet, amikor olyasvalakivel alakítunk ki szerelmi kapcsolatot, aki képes érzelmileg úgy bántani minket, ahogyan azt gyerekkorunkban a számunkra fontos személyek, leginkább a szüleink tették. A pszichológusok ezt a jelenséget nevezik sémakémiának. A mostani turnénk során egy kicsit körbejárjuk ezt a témát, hogy könnyebben felismerjük a jeleket. Ismerjétek meg bloggereinkkel együtt Szabó-Bartha Anett Sémakémia című önismereti könyvét, és nyerjétek meg a Kulcslyuk Kiadó által felajánlott példányt!



Kiadó: Kulcslyuk Kiadó, 2024
Oldalszám: 438 oldal
ISBN: 9786156471420


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Miért ​mindig a hasonló férfiak/nők vonzanak (pedig már sokszor megjártam ezzel a típussal)?
Miért nem tudom biztonságban érezni magam egy párkapcsolatban?
Miért szorongok mindig, hogy nem szeretnek eléggé, megcsalnak, elhagynak?
Miért menekülök az intimitás vagy az elköteleződés elől?Miért érzek kényszert, hogy több vasat is tartsak a tűzben?
Miért vetem alá magam a partnerem akaratának, ha ez dühít és keserűvé tesz?
Miért vagyok vele sokszor olyan elutasító, undok vagy zsarnokoskodó, miközben tényleg szeretem?
Miért van az, hogy az eszemmel sokszor tudom, mit kellene tennem, de képtelen vagyok meglépni?
Miért megyek bele mindig ugyanazokba a konfliktusokba, amikor már sokszor megtapasztaltam, hogy sehova sem vezetnek?

A fenti kérdések némelyike talán már bennünk is megfogalmazódott a saját párkapcsolati működésünkre vonatkozóan. Érzéseink és cselekedeteink néha ugyanolyan rejtélyt jelenthetnek számunkra, mint egy másik ember belső világa és reakciói. Hiszen sokszor akkor is ugyanazokat a mintázatokat ismételjük a párkapcsolatainkban, amikor azok fájdalmasak, és már sejtjük, hogy valószínűleg ismét kudarchoz vezetnek. Logikus volna, hogy változtassunk, valami belső kényszer mégis mindig ugyanarra az útra terel minket. Mi lehet ennek az oka? A kérdést másképp érdemes feltenni: a működésmódunknak és a visszatérő problémáinknak ugyanis nem okuk van, hanem történetük. Ha segíteni akarunk magunkon, először is ezt a történetet kell megértenünk.

Gyerekként kiszolgáltatottak vagyunk, és még jóval kevesebbet tudunk a világról, mint a felnőttek, de valahogy értelmeznünk kell a minket érő élményeket, és megbirkóznunk azokkal. Kicsiként tesszük ezt úgy, ahogy képesek vagyunk rá. A baj az, hogy a későbbiekben is automatikusan azokhoz a stratégiákhoz nyúlunk, amelyek hajdan sikeresnek bizonyultak. Ám ami adott körülmények között, gyerekként még segített nekünk, az más körülmények között, felnőttként már nem biztos, hogy hasznos lesz. Sőt, a múltunk így képes rátelepedni a jelen életünkre, és irányít minket anélkül, hogy észrevennénk. Amíg mindezt nem fedjük fel, és nem nyúlunk tudatosan más megoldásokhoz, addig működésünket egy olyan automatizmus vezérli, amely folyton ugyanazokat a csalódást és fájdalmat okozó élményeket ismételteti meg velünk.

E könyvben párválasztásunk és párkapcsolati működésünk rejtett mozgatórugóival ismerkedhetünk meg, melyek segítenek megérteni, mit miért érzünk, gondolunk és teszünk. A klinikai szakpszichológus, pár- és családterapeuta szerző elsősorban sémaelméleti megközelítésben, valamint a rendszerszemlélet és számos egyéb irányzat felé kitekintve segít ránézni arra, hogy múltbeli élményeink miként érhetők tetten vonzalmainkban, párkapcsolati játszmáinkban és konfliktusainkban, döntéseinkben és megoldásainkban. Hogy az összefüggésrendszer még világosabb legyen, a könyvben három férfi és három nő párkapcsolati történetén keresztül tanulmányozhatjuk a sémakémia működését.


Véleményem:

A sok regény és fantasztikus történet között időről időre szeretek beiktatni valamilyen szakkönyvet, ezek közül is elsőbbséget élveznek általában a pszichológiai témájú kötetek. A Kulcslyuk Kiadó kínálatából mindig szívesen választok, mert az utóbbi években úgy tapasztaltam, igényes, közérthető és izgalmas kiadványokat jelentetnek meg igen változatos témákban. Szabó-Bartha Anett Sémakémia című kötete egyből felkeltette az érdeklődésemet, ugyanis a fülszöveg alapján úgy tűnt, egy igen részletes és alapos könyvet olvashatok majd azokról a sémákról és rejtett mechanizmusokról, amik meghatározzák a párkapcsolatokban való működésünket. Nem is csalódtam, rég olvastam olyan szakkönyvet, ami a bonyolultabb pszichológiai összefüggéseket és elméleteket is ennyire emészthető módon tálalta volna, amellett, hogy egy percig sem vált felületessé. 


A könyv előszavában röviden olvashatunk arról, pontosan mire is számíthat, aki fellapozza ezt a kötetet. Ezután mindjárt rá is térünk az első nagyobb témakörre, ami az úgynevezett párkapcsolati vakfoltjainkat járja körbe, azon belül is azokat a maladaptív sémákat, melyek gyermekkorunk meghatározó kapcsolatainak hatásaira jöttek létre. Ahogy a neve is mutatja, itt olyan sémákról van szó, melyek rövid távon talán hatásosak lehetnek például egy helyzet elkerülésével, hosszú távon azonban nem hoznak magukkal sikeres problémamegoldást. A fejezet nagyon részletesen tárgyalja ezeket a sémákat, külön csoportosítva azokat aszerint, hogy milyen mozgatórugó, érzelem vagy mechanizmus köré épülnek. Így könnyen érthetővé válik, miért esünk újra és újra ugyanazokba a csapdákba, vagy miért választunk újra olyan helyzeteket, amikben egyszer (vagy többször) már megégettük magunkat. 

A kötetben további változatos témákról is olvashatunk, például arról, hogy vajon mennyire szabad valójában a választásunk akkor, amikor társat keresünk magunk mellé, milyen konfliktusok és játszmák jelenhetnek meg egy kapcsolatban, milyen aspektusai vannak a hűtlenségnek, vagy milyen gondolatok, mechanizmusok állhatnak a döntés mögött, hogy véget vessünk egy rosszul működő kapcsolatnak. Bár a témák nagyon széleskörűen érintik az életünk különböző területeit, a fókusz mindvégig ugyanaz marad, vagyis az, hogy milyen működés, gondolatmenet, "ördögi kör" mögött milyen sémák állnak. Olyan szempontból nincs új a nap alatt, hogy a tudatosabb olvasó eddig is tisztában volt vele, hogy a korai kapcsolatai mennyire meghatározók lesznek későbbi életében (csak a legfontosabbat említve, a gyermek-szülő kapcsolat lesz később minden másfajta kapcsolat prototípusa is), viszont egész más ezeket az összefüggéseket ennyire összeszedetten látni, úgy, hogy az ok-okozati viszonyok végig teljesen világosak. 

Én nagyon szeretem, amikor egy pszichológiai könyvben nem csupán elméleteket olvashatok, hanem valamiféle gyakorlati muníciót is kapok, amit a saját életemben hasznosíthatok. Bevallom, alapvetően nem tekintek úgy magamra, mint akinek gondja lenne a párkapcsolatával, de sokszor kaptam már magam azon, hogy bizonyos szituációk indokolatlan mértékű vagy természetű érzelmet váltanak ki belőlem, ugyanígy tudom, hogy vannak számomra olyan "vörös posztók", amik ki tudnak váltani gyerekesebb, nem túl konstruktív reakciókat. A kötetben sokszor olvashatunk olyan segítő kérdéseket, amik mentén ellenőrizhetjük saját működésünket, vagy amik által mélyebb önismeretre tehetünk szeret, illetve több fejezetben találunk egyéb, gyakorlatban hasznosítható tippeket és trükköket a tudatosabb mindennapokhoz. 

Nagyon tetszett, hogy egy fejezet erejéig az írónő foglalkozik a 21. század sajátosságaival, annak párkapcsolatainkra és minden egyéb emberi kapcsolatunkra gyakorolt hatásaival. A mai világban, amikor az internet vagy a közösségi média ennyire meghatározó, és amikor folyamatosan torz információkat kapunk arról, milyennek kellene lennünk vagy hogyan lehetnénk boldogok, fontos ezeket tudatosítani, hogy ne akarjunk irracionális elvárásoknak megfelelni. Összességében a Sémakémia egy rendkívül alapos kötet, az általa választott témát sokoldalúan járja körbe, hogy a végén ne pusztán felületes tudása legyen az olvasónak, hanem egy komplex képe, ami alapján fejlődhet az önismerete. Nem mondom, hogy egyhuzamban végigolvasni könnyed olvasmány, de a szöveg egyébként végig nagyon érthető, és a megértést segítik a különböző esetleírások, konkrét példák is. Nagyon örülök, hogy elolvashattam, és a jövőben biztos, hogy fogok mást is olvasni Szabó-Bartha Anettől. 

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szeretne többet megtudni rejtett mechanizmusairól, sémáiról annak érdekében, hogy boldogabb kapcsolatai és jobb konfliktus-kezelő módszerei legyenek. 

Nyereményjáték:

Mostani nyereményjátékunkban a Kulcslyuk Kiadó további izgalmas pszichológiai kötetei után nyomozunk. Minden állomáson találtok egy-egy idézetet, a ti feladatotok pedig, hogy a könyv címét beírjátok a rafflecopter-doboz megfelelő helyére!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
"A szavak kilőtt nyilak, sebeznek, a szavak, mint színes takaró betakarnak , vagy elfednek, a szavak kapcsolnak és rendeznek, áldanak, mert a szavaknak hatalmuk és erejük van, a szavak mérgeznek, a szavak gyógyítanak."

 


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
04.08. Könyv és más 
04.10. KönyvParfé
04.12. Szembetűnő

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések