Loki 3. - Egy ​világuralomra törő isten naplója (értékelés és nyereményjáték)

 

Tartsatok velünk az Egy világuralomra törő isten naplója blogturnén, ahol  folytatódnak a kamasztestbe zárt Loki és fivére, Thor kalandjai. Lokinak még mindig sok jót kéne tennie ahhoz, hogy igazán megjavultnak nyilvánítsák, s folyton kísértésbe esik, hogy vajon megéri-e a helyes úton járni. Tarstatok bloggereinkkel, a turnén mely során Louie Stowell gazdagon illusztrált kötetéből egy példányt meg is nyerhettek a Manó Könyvek kiadónak köszönhetően!




Kiadó: Manó Könyvek, 2024
Oldalszám: 288 oldal
Eredeti cím: Loki: A Bad God's Guide to Ruling the World
Fordította: Iglódi Brúnó Boldizsár
Illusztrálta: Louie Stowell
ISBN: 9789635844715


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Amikor Heimdall és Hyrrokkin magukra hagyják „gyerekeiket”, hogy elmehessenek nyaralni, Odin elküldi hozzájuk Baldurt – Thor féltestvérét –, hogy felügyelje őket. Baldur az az isten, akit azért teremtettek, hogy Lokit rossz fényben tüntesse fel.
Miközben Baldur és Thor közelebb kerülnek egymáshoz, Loki próbálkozásai, hogy elhitesse mindenkivel, hogy megjavult, egyre elkeseredettebbnek tűnnek. Miután a főgonosz szerepét kapja az iskolai darabban, elgondolkodik: van-e egyáltalán értelme jónak lenni, ha már mindenki olyan biztos abban, hogy ő nem tud változni.
Aztán egyszer csak talál egy elég… szokatlan gyűrűt a jelmezek és kellékek között. Egy gyűrűt, ami amellett, hogy gyanúsan hasonlít Andvari elátkozott gyűrűjére, még ígéreteket is tesz Lokinak, cserébe, ha ő megvalósítja a legmélyebb, legsötétebb vágyait…


Véleményem:

Nagyon megszerettem az elmúlt évben Louie Stowell ifjúsági könyvsorozatát, mely humoros és gyerekek számára is élvezetes módon meséli el Loki földi pályafutásának kalandjait, miután Odin megbünteti a csínyei miatt, és egy kisfiú testében Midgardra küldi (az első és második részről írt értékeléseket ITT és ITT olvashatjátok). A skandináv mitológia egyébként is közel áll hozzám, és a felnőtteknek íródott, komolyabb lélegzetvételű darabok után kifejezetten üdítő volt egy vicces, könnyen emészthető történetet olvasni ebben a témában. Nagyon vártam már, hogy folytatódjon a sorozat, az Egy ​világuralomra törő isten naplója pedig szerencsére újfent megadta azt az élményt, ami miatt beleszerettem ezekbe a könyvekbe. 


Aki követte az első két rész eseményeit, tudja, hogy Lokinak addig kell a földön élnie kisfiú-testben, amíg nem szerez annyi erénypontot, hogy végre visszatérhessen az istenek közé. Látszat-családjához tartozik Heimdall, Hyrrokkin, és persze Thor is, akikkel nem mindig zökkenőmentes a kapcsolata, ennek mozzanatait pedig meg is örökíti varázserejű naplójában, melynek oldalait mi is lapozgathatjuk. Bár főhősünk az előző két részben sokat fejlődött és úgy tűnik, talán nem teljesen reménytelen a helyzete, azért természetesen ebben a kötetben is számíthatunk némi kalamajkára és arra, hogy Lokinak örökösen ingadoznia kell a jó és rossz döntések között. 

Ebben a részben az iskolában, ahová Thor és Loki is jár, egy színdarabot fognak előadni, kedvenc bajkeverőnk pedig a fejébe is veszi, hogy neki kell kapnia az erényes főhős szerepét. További esemény, hogy a "családhoz" látogatóba érkezik Thor bátyja, Balder, hogy az álszülők nyugodtan elmehessenek egy kis vakációra. Loki komplexusai nem nagyon csökkentek, továbbra is állandóan dolgozik benne az azzal kapcsolatos sértettség, hogy a világ még nem áll készen tökéletességére, ebből pedig számos vicces vagy éppen abszurd jelenet következik. A dolgok pedig kicsit meg is bonyolódnak, amikor Loki egy titokzatos gyűrűt talál, ami mintha végre hozzásegítené ahhoz, hogy a jól megérdemelt népszerűségben fürdőzhessen. De vajon mi fog ebből kisülni és hogy fog mindez hatni az erénypontokra? Kiderül, ha elolvassátok a könyvet!


Ezúttal is remekül szórakoztam a történeten, különösen Loki drámai szenvedésein és azon, ahogy mindig próbálja megtalálni a kiskapukat. Az örökös csínyei ellenére egyre szerethetőbb figura, akivel a gyerekek is könnyen tudnak azonosulni (hiszen mindenki megélte már, hogy hiába bizonyítana, valahogy sehogy sem sikerülnek a dolgok). Nagyon szeretem még Heimdall és Hyrrokkin karakterét, iszonyú cuki, ahogy a maguk esetlen módján egyre inkább emberibbé válnak, és igyekeznek tényleg jó szülők módjára viselkedni. A korábban megismert Valerie is fontos szerepet kap a történetben, hiszen legfőként ő az, aki tükröt tud tartani Lokinak, és aki a rossz tulajdonságai ellenére is elfogadja őt olyannak, amilyen. 

A szerző saját illusztrációi most is remekül színesítik a szöveget, de amiket igazán imádok, azok a naplóban olvasható definíciók, nagyon mókás az istenek görbe tükrén keresztül látni az emberi szokásokat. A cselekmény pörgős és legtöbbször humoros, így biztos, hogy azok a gyerkőcök is élvezni fogják, akik egyébként nem kimondottan szeretnek olvasni. És ami számomra a legfontosabb, hogy felnőtt fejjel is tökéletesen be tudott rántani a történet, megunhatatlanul képes voltam drukkolni Lokinak azért, hogy a jó oldala győzedelmeskedjen a kétes helyzetekben és dilemmákban, és persze jókat derültem, amikor ez mégsem sikerült és a napló megdorgálta. Már csak az a kérdésem, mikor érkezik a következő rész? :)

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom?  Olyan kiskamaszoknak (és persze idősebbeknek), akik szeretik a humort és a kalandot, és szívesen olvasnának egy isten megpróbáltatásairól. 

Nyereményjáték:

Nem csak Loki vezet naplót, ami teli van rajzokkal, hanem ez egy igen népszerű műfaj az ifjúsági regények között. Bloggereinkbnél egy-egy ilyen rajzos naplóregény fülszövegét találjátok. A Rafflecopter dobozába Írjátok be a könyvsorozatok szerzőjének nevét.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:

“Gyereknek lenni tényleg gáz. Senki nem tudhatja ezt jobban Greg Heffleynél, hiszen a felső tagozatban rohad, ahol méreten aluli nebáncsvirágok teremnek az olyan izompacsirták között, akik már rég borotválkoznak.”

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
04.18 - Könyv és más
04.20 - Olvasónapló

Megjegyzések