Egy ​büntibe küldött isten naplója - Loki 1. (értékelés és nyereményjáték)

 


Tartsatok velünk az Egy büntibe küldött isten naplója blogturnén, ahol a főszereplőnk a kamasztestbe zárt Loki, akit Odin a fivérével, Thorral együtt a Földre küldött. Az istennek egy hónapja van, hogy megmutassa, hogy képes megjavulni, és minden gondolatát kénytelen egy visszabeszélő naplóba lejegyezni, hogy ezt bizonyítsa. Louie Stowell gazdagon illusztrált kötetéből egy példányt meg is nyerhettek a turné végén a Manó Könyvek kiadónak köszönhetően!



Kiadó: Manó Könyvek, 2023
Oldalszám: 238 oldal
Fordította: Iglódi Brúnó Boldizsár
ISBN: 9789635842940


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Én, Loki a trükkök és hazugságok istene BÜNTETÉSben vagyok. Odin a Földre száműzött, méghozzá egy tizenegy éves fiú testében. Ahhoz, hogy hazatérhessek, vannak feltételei:
1. JÓTETTEKET KELL VÉGHEZ VINNEM (uncsi)
2. ISKOLÁBA KELL JÁRNOM (kegyetlen)
3. EL KELL VISELNEM THORT (gázos…)

És mindezt még ebbe a naplóba le is kell jegyeznem…
Kívánj szerencsét! Vagy ne… Valójában úgysem érdekel a halandók véleménye…

Véleményem:

Az északi mitológia kifejezetten közel áll a szívemhez, legyen szó bármilyen feldolgozásról. Nagyon kedvelem Lokit, a ravasz bajkeverőt, így nem is volt kérdés, hogy elolvassak egy olyan ifjúsági könyvet, ami az ő kalandjait helyezi a középpontba. Louie Stowell Egy ​büntibe küldött isten naplója című kötete szerethető, vicces és ötletes, egy olyan ifjúsági regény, ami kellően modern és friss amellett, hogy indirekt módon még némi mitológiai műveltséget is képes átadni a fiatal olvasóknak. 


Ahogy fellapozzuk a könyvet, hamar láthatjuk, hogy formailag sajátos darabról van szó. A kötet tulajdonképpen Loki, a bajkeverő isten naplója, aki már annyi borsot tört az asgardiak orra alá, hogy Odin eldönti, megleckézteti őt. Csak egyféleképpen kerülheti el, hogy az örökkévalóságig egy börtönben sínylődjön, miközben egy kígyó mérge csöpög a fejére, úgy, ha a Földre látogat, és emberi testbe zárva igyekszik jó pontokat szerezni, és jóvá tenni a bűneit. Mindehhez társakat is kap, Heimdall, Hyrrokkin és Thor személyében, akik a szüleinek, illetve testvérének álcázva magukat gondoskodnak arról, hogy normális család látszatát keltsék - ami ugyancsak nehéz, ugyanis Lokival az élet minden, csak nem normális. 

Thor és Loki kiskamasz testükben eleinte nehezen találják a helyüket, és ráadásként az emberek iskolájával is meg kell birkózniuk. Loki eleinte nem nagyon változtat szokásos viselkedésén, így nem is igazán sikerül barátokat szereznie, kivéve egy lányt, Valerie-t, aki eleinte kémkedik a gyanúsan viselkedő srácok után, majd egyre közelebb kerül Lokihoz. Sajnos azonban főhősünk, bármennyire igyekszik (vagy pontosabb lenne úgy fogalmazni, hogy úgy tesz, mintha igyekezne), csak újabb büntipontokat szerez, és szinte lehetetlennek tűnik, hogy a megadott határidőn belül megmeneküljön az örökkévaló kínzástól. Persze, ahogy egy jó ifjúsági regény esetében, itt is számíthatunk még számtalan kalandra és fordulatra, amik rendesen megcsavarják az eseményeket, így talán nincs még minden veszve. 


Bevallom, én nagyszerűen szórakoztam ezen a köteten. Az egyetlen apróság, ami lehetett volna jobb is, az illusztráció, de ez teljesen szubjektív dolog, tőlem egyszerűen csak távol állt kicsit a szerző rajzainak stílusa. Na de innentől kezdve csak a pozitívumok következnek, hiszen van belőlük jó sok. Először is, nagyon tetszett, hogy a könyv belecsempészett a történetbe egy csomó ismeretanyagot az északi mitológiáról és az istenekről. Másodszor ott volt a fontos mondanivaló, ami remekül átjött Loki karakterén keresztül. A figuráját az első perctől könnyű volt szeretni, ugyanakkor nagy utat kellett bejárnia ahhoz, hogy tényleges fejlődésről beszélhessünk az esetében. A történetben szerepet kap a másoknak való segítségnyújtás, a barátság és az önzetlenség, de nem szájbarágós, inkább mókás és szórakoztató módon. Rengeteg a humor a sztoriban, kezdve azzal, hogy a napló néha válaszolgat és beszólogat Lokinak, egészen odáig, ahogy ő és "szülei" is kezdenek egyre emberibbé válni. Jól fel volt építve földi tartózkodásuk íve, ahogy a főszereplő jellemfejlődése is. A szöveg viszonylag szellős, ráadásul sokszor van kiegészítve képregényes elemekkel, így olyan gyerekeket is elcsábíthatunk vele, akik nem szoktak sokat olvasni. A stílus pedig szerintem abszolút illeszkedik a kiskamasz korosztályhoz, a megjelenített problémákkal és a poénokkal együtt.

Muszáj megemlítenem ezen a ponton a fordítót, Iglódi Brúnó Boldizsárt, aki nyolcadikos tanulóként fordította le a kötetet. És az a helyzet, hogy piszkosul jó munkát végzett szerintem, mert bár nem olvastam az eredetit, a sok humor, szóvicc és kifejezés nagyszerűen sikerült magyar nyelven. Összességében remek kikapcsolódást nyújtott, még úgy is, hogy az elsődleges célközönségnél lényegesen idősebb vagyok. A könyv végén kiderült, hogy hamarosan érkezik a folytatás is, nagyon remélem, hogy a Manó Könyvek azt is elhozza nekünk, én biztos, hogy vevő leszek rá!

Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom?  Olyan kiskamaszoknak (és persze idősebbeknek), akik szeretik a humort és a kalandot, és szívesen olvasnának egy isten megpróbáltatásairól. 

Nyereményjáték:

Loki mondhatni az első számú kedvenc rosszfiúnk, és ennek köszönhetően elég gyakran fel-felbukkan a különféle könyvekben. Minden állomáson találtok egy-egy idézetet, és ki kell találnotok, mely könyvből származnak, hol találkozhattok az adott Lokival! (A megoldás a könyvek címe!)
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:

“Loki mélyen belenyúlt a batyujába… …és elővett egy M20-as vállról indítható rakétavetőt.”

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
28 - Könyv és más
30 - Olvasónapló
2 - Sorok között
3 - Hagyjatok! Olvasok!
4 - Spirit Bliss Sárga könyves út

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések