Copperfield Dávid (értékelés

 

A Menő Könyvek nemrég gyönyörű kiadásban jelentette meg Charles Dickens jelentősen önéletrajzi ihletésű regényének egy részét, vagyis a Copperfield Dávidnak a gyermekéveivel és ifjúságával foglalkozó részét. A regény az angol író nyolcadik regénye, mely 1849-50-ben előbb folytatásokban, majd 1850-ben kötetben is megjelent. Az 1867-es kiadás előszavában ezt írta: "mint igen sok szerető szülőnek, van nekem is szívem legmélyében egy kedvenc gyermekem, és ez David Copperfield." Tarts bloggereinkkel a turnén, ismerjük meg Copperfield Dávid életét közösen és légy az a szerencsés olvasónk, aki a blogturné végén megnyeri a kötet legújabb kiadását!




Kiadó: Menő Könyvek, 2023
Oldalszám: 544 oldal
Eredeti cím: David Copperfield
Fordította: Ottlik Géza
ISBN: 9789635843572


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Copperfield Dávid kora gyermekévei békességben és boldogságban telnek. Bár édesapja nem érhette meg fia születését, édesanyja, Clara, és hűséges cselédjük, Pegotty szerető gondoskodással veszik körül. Mikor édesanyja feleségül megy a keményszívű Edward Murdsone-hoz, intézetbe küldik, majd anyja korai halála után Londonba kerül, hogy munkával keresse meg kenyerét. Jósorsa összehozza a kalandos életű, ám jólelkű Mr. Micawber-val és annak szerető feleségével. Csakhogy Mr. Micawber az adósok börtönébe kerül. A magára maradt Dávid nénjének, Betsey Trotwoodnak a házába menekül. Nénikéje jóvoltából megnyílik előtte a világ, és nélkülözésekkel teli élete ismét új fordulatot vesz.

A hányattatott sorsú angol ifjú mára klasszikus történetében a XIX. századi angol realista regényirodalom legjelentősebb alakja, Charles Dickens számos személyes történetet elevenített meg, megmutatva, milyen élmények járultak hozzá a leendő író fejlődéséhez.


Véleményem:

Charles Dickens azok közé az írók közé tartozik, akiktől kifejezetten szeretnék minél több regényt elolvasni életem során. Egyelőre inkább a gyűjtögetés fázisában vagyok (csak a Szép reményeket és a Karácsonyi éneket olvastam), sok magyarul megjelent művét sikerült már beszerezni az elmúlt években, többek között a Copperfield ​Dávidot is. Azonban amikor megláttam, hogy ez is érkezik a Menő Könyvek csodaszép Örök Kedvencek sorozatában, tudtam, hogy elvesztem, és nagyon szeretném ezt a különleges példányt. Ez a kötet Copperfield Dávid történetén belül a gyermek - és ifjúkori évekkel foglalkozik, de gondolom számíthatunk rá, hogy a jövőben esetleg érkezik majd a folytatás is a felnőttkori eseményekkel. 

   
Ahogy kicsit utánaolvastam, megtudtam, hogy Copperfield Dávid alakja Dickens legkedvesebb figurája volt, és bár a könyv nem tekinthető önéletrajznak, számos eleme ihletődött az író életéből. Kíváncsian vártam hát, hogy én is jobban megismerkedhessek vele. A történet egyes szám első személyben íródott, így mindjárt az elején sokkal személyesebbnek éreztem, ahogy Dávid elmeséli élete történetét. Születésekor édesapja már nem él, a fiúcska édesanyja és egy Pegotty nevű szolgáló társaságában cseperedik fel. Bár egy rövid epizód erejére felbukkan születésekor apai nagynénje,  Betsey Trotwood, de nem marad tovább, miután csalódottan konstatálja, hogy nem unokahúga, hanem unokaöccse született (bevallom, erre már felkaptam a fejemet, hiszen inkább a fordítottja szokott jellemző lenni, pláne korabeli regényeknél). Dávid életében először akkor áll be gyökeres változás, amikor édesanyja, a szelíd, de nagyon befolyásolható  Clara megismerkedik Edward Murdstone-nal, aki később feleségül is veszi a nőt. Murdstone a kezdetektől fogva rideg és kegyetlen a kisfiúval, és igyekszik anyját is meggyőzni arról, hogy Dávidot el kell távolítani otthonról, hogy valamilyen bentlakásos intézetben jó modort tanuljon és erősödjön a jelleme. Ez egy ominózus eset után be is következik, Dávid pedig magányosabb lesz, mint valaha. 

A regény ezután következő nagyobb egysége nem mondható felhőtlenül vidámnak, hiszen Dávidra több megpróbáltatás és tragédia is vár. Eleve nehezen illeszkedik be új iskolájába, a Salem-házba, ráadásul idő közben édesanyját és nemrég született kistestvérét is elveszíti. A kegyetlen Edward és nem kevéssé antipatikus nővére úgy dönt, hogy a fiúnak Londonba kell mennie, hogy a családi gyárban dolgozzon, nem törődve azzal, hogy Dávidtól mennyire távol áll az efféle munka. Amikor londoni pártfogója az adósok börtönébe kerül, Dávid megragadja a lehetőséget és elszökik, hogy végső elkeseredésében megkeresse nagynénjét és tőle kérjen segítséget. Szerencsére az asszony befogadja őt, és még a Murdstone-testvérekkel szemben is kiáll mellette. Az ezután következő részek némi megkönnyebbülést jelentenek, hiszen végre azt láthatjuk, hogyan bontakozik ki Dávid mind tanulmányaiban, mind emberi kapcsolataiban úgy, hogy végre nem kell állandó rettegésben élnie - bár a kalandoknak ezzel még koránt sincs vége. 

Nos, az első dolog, amit megállapítottam olvasás közben, hogy ez nem egy olyan regény, amiből pár oldalt elolvasok a buszmegállóban. Muszáj rászánni az időt, nyugalmat és odafigyelést, hiszen csak így lesz élvezetes az egyébként gyönyörű, de nem könnyen emészthető szöveg. Dávid elbeszélése nagyon részletes, legyen szó akár a környezet, akár saját érzései, akár a többi szereplő bemutatásáról, és bár nem mondom, hogy végig könnyű volt vele azonosulni, nagyon sajnáltam amiatt, ahogyan a gyermekkora alakult. Bár Dickens némiképp felmenti édesanyját azzal kapcsolatban, hogy hozzáment Murdstone-hoz, én nagyon nehezen tudtam megbocsátani neki, hogy engedi, hogy így bánjanak a gyermekével, és ilyen könnyen engedi magát befolyásolni. Ezt némiképp kompenzálta Betsey Trotwood karaktere, aki egyszerre volt erős, határozott, és egy leheletnyit bohókás is a számomra, nagyon örültem, amikor Dáviddal újra megtalálták egymást. A cselekmény szövevényes, sok helyszínt és szereplőt felvonultat, unalmasnak nem éreztem tulajdonképpen, de voltak olyan pillanatok, amikor soknak vagy nehéznek igen. Ugyanakkor azt is tudom, hogy ez nem a regény hibája, hanem én nem voltam mindig a megfelelő, befogadó állapotban. 

Összességében tetszett ez a regény, még akkor is, ha nem volt mindig könnyű olvasni, vagy elöntött az indulat egy-egy igazságtalan jelenet miatt. Dávid személyében egy alapvetően ártatlan, naiv és szerethető fiút ismerhettem meg, aki vágyik rá, hogy szeressék és elfogadják, ahogy később arra is, hogy értelmes és hasznos életet élhessen. Az író indirekt módon jól rámutat a kor akkori fontosabb kérdéseire, társadalmi problémáira, ugyanakkor erős a lélektani oldal és a személyes dráma is. Örülök, hogy egy apró lépéssel közelebb kerültem az életmű megismeréséhez, és biztos, hogy hamarosan folytatom a sort egy másik regénnyel. 

Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom?  Mindenkinek, aki szeretne egy nagyobb lélegzetvételű, igényes klasszikus ifjúsági regényt olvasni.

Nyereményjáték:

A Copperfield Dávid című kötet a kiadó Örök kedvencek sorozat részeként kapott új kiadást. Ebben a játékban arra vagyunk kíváncsiak, hogy mennyire ismeritek a sorozat már megjelent címeit. Minden állomáson találtok egy fülszövegrészletet, nektek pedig nincs más dolgotok mint megírni, hogy melyik kötetről van szó. 
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:

Ez a regény a francia forradalom előtt hét évvel látott napvilágot, és mint kortársai írják „vészt hirdetve jelent meg a XVIII. század végének vérbe borult égboltján”.


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
04.16.: Csak olvass!
04.20.: Könyv és más
04.22.: Readinspo

Megjegyzések