Auschwitz ​lánya (értékelés és nyereményjáték)

  


Tova Friedman az egyik legfiatalabb Auschwitz-túlélő, még nem volt hat esztendős, amikor édesanyjával a birkenaui megsemmisítő táborba került. Könyve egyaránt fontos emlékeztető számunkra, hogy a II. világháború szörnyűségei ne ismétlődhessenek meg, másrészt egy lenyűgöző élet krónikája, mely az átélt traumák után a másoknak való segítést helyezte a középpontba. Tartsatok három bloggerünkkel az Auschwitz ​lánya című kötet blogturnéján, és nyerjétek meg a Libri Kiadó által felajánlott példányt!



Kiadó: Libri Kiadó, 2023
Oldalszám: 312 oldal
Eredeti cím: The Daughter of Auschwitz
Fordította: Vadász Márton
ISBN: 9789634339809


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

„Nem ​állítom, hogy az én élményeim voltak a legtragikusabbak a második világháború idején. De azok a jelenetek, amelyeknek szemtanúja voltam, az emberiség történetének leggyalázatosabb eseményei voltak…
Mindent, amit teszek, valamennyi mai döntésemet azok az erők határozzák meg, amelyek azokban az években formálták a személyiségemet. Hiszek az Örökkévalóban. A mi Tóránk, a benne foglalt írások, megtanították az emberiséget, hogy különbséget tegyen jó és rossz között. Hisszük, hogy az Úr mindnyájunknak szabad akaratot adott. A szabad akarat egyik következménye, hogy az emberek választhatják a sötét utat is.
Egyetlen gyereknek sem lenne szabad látnia azokat, amiket én láttam. Egyetlen gyereket sem lenne szabad éheztetni, megkínozni vagy alsóbbrendűként kezelni. Elrabolták a gyerekkoromat. Talán a fiatalok veleszületett ártatlansága tette lehetővé számomra, hogy teljes és viszonylag boldog életet éljek. A tapasztalataimat üzemanyagként használtam ahhoz, hogy tovább haladjak.”

A holokauszt során körülbelül másfél millió gyereket öltek meg. Mivel munkaerőként haszontalanok voltak, többségüket azonnal gázkamrába küldték a haláltáborokban. Tova Friedman túlélte a soát, és életét annak szentelte, hogy ne hagyja feledésbe merülni a holokauszt történetét.
*
Tova mindössze négyéves volt, amikor a közép-lengyelországi gettóból, ahol addig éltek, a szüleivel együtt egy náci munkatáborba került, és még nem volt hat, amikor az édesanyjával Auschwitz II-be, más néven a birkenaui megsemmisítő táborba deportálták.
A féléves birkenaui fogság alatt Tova olyan atrocitások szemtanúja volt, amelyeket soha nem tudott elfelejteni. Nemegyszer hajszálon múlt az élete. Amikor a náci gyilkos osztagok 1945 januárjában a tábor elhagyása előtt Birkenauban jártak, Tova és az édesanyja holttestek között rejtőztek el, így kerülhették el a véget. Miután az oroszok felszabadították a tábort, Tova a szüleivel együtt visszatért lengyelországi szülővárosába, később pedig Németországba, majd az Egyesült Államokba emigrált.
Tova Friedman megfogadta, hogy nem hagyja feledésbe merülni a holokausztot. Rendszeresen tart előadásokat a témában, és az egyik unokájának köszönhetően 2021 óta a TikTokon is jelen van, hogy a fiatal generációhoz is eljusson az üzenete. Videóit csaknem ötvenmillióan látták világszerte. Memoárja – melynek papírra vetésében jó barátja, a BBC egykori boszniai haditudósítója, Malcolm Brabant segített – egyszerre szívszorító és felemelő beszámoló a 20. század legsötétebb napjairól.


Véleményem:

Idén is igyekszem tartani, hogy legalább 2-3, II. világháborúval és holokauszttal kapcsolatos könyvet elolvassak. Ezek sosem könnyű olvasmányok annak tudatában, hogy a benne szereplő szörnyűségek valóban megtörténtek, de úgy gondolom, hogy a jelenben annyit mindenképpen kötelességem megtenni, hogy megismerem a múlt hiteles krónikáit, és folyamatosan tudatosítom magamban, hogy ehhez hasonló dolgoknak soha többet nem szabad megtörténnie. A másik tényező, amiért érdekesnek tartom ezeket a könyveket, az ember maga. Nagyon sokat tanulhatunk élni akarásról, kitartásról, hitről és emberségről olyanok sorsán keresztül, akik még a legnehezebb helyzetekben sem adták fel, és még a súlyos traumák után is azon munkálkodtak, hogy a világ jobb hely lehessen. Tova Friedman története ezért is került közel a szívemhez. 


Tova Friedman jelenleg nyolcvanöt éves, és az egyik legfiatalabb holokauszt-túlélőként a közelmúltban gyűjtötte össze erejét és emlékeit, hogy Malcolm Brabant-tal közösen megírja Auschwitz ​lánya című kötetét. Mindössze egy éves volt, amikor a II. világháború kitört, ezért elmondható, hogy gyakorlatilag sosem volt normális, átlagos gyermekkora, a nélkülözés, éhezés és rettegés áthatotta legrégebbi emlékeit is. A kötet egy-két ugrást eltekintve nagyjából kronológiai sorrendben halad előre a történelemben és Tova gyerekkorán át, kezdve a Tomaszów Mazowieckiben található gettóbeli élettől a starachowicei munkatáboron át az Auschwitz-Birkenau megsemmisítő táborig. Tova, bár nagyon fiatal volt ezekben az időszakokban, mégis kísérteties hitelességgel idézi fel emlékeit. A különböző benyomások, érzések és élmények az olvasóra is elemi erővel törnek, hiszen erről a történetről és a zsidó származású emberek megpróbáltatásairól sokkal sokkolóbb egy gyermeki narratíván keresztül olvasni. Tova szülei minden tőlük telhetőt megtettek, hogy gyermeküknek minél kevesebbet kelljen szenvednie, de egy bizonyos ponton túl már csak azzal tudtak segíteni, hogy minden lehetséges módon a túlélésre sarkallják. 

A gettóban és a különféle táborokban átélt borzalmak a maguk teljességében, sokszor kíméletlenül realisztikusan kerülnek elbeszélésre. Erről egyébként sem könnyű olvasni, pláne úgy, ha belegondolunk abba, milyen lehet ilyesmit négy-öt évesen megélni. Tova szerencsés volt, hiszen nagyon kevés korabeli gyermek élte túl a haláltáborokat, mégis felmerül az emberben a kérdés, hogy mégis mennyire lehet teljes életet élni, ha valakinek ilyen élmények határozzák meg a gyerekkorát. A könyv második felében erre a kérdésre kapunk választ, hiszen tovább követhetjük Tova sorsát a megmenekülésük után is, kezdve azzal, hogyan tudtak gyökerek és otthon nélkül új életet kezdeni egy olyan világban, ahol a gyűlölet és az előítéletek a nácik bukásával sem értek véget, egészen odáig, hogy megtalálja azt az utat és hivatást, ami számára és más emberek számára egyaránt gyógyulást hozhat. 

A történettel amiatt nehéz haladni, hogy nem könnyű témát dolgoz fel, ugyanakkor az elbeszélés módja és a szerkesztés nagyon igényes, ahogy az a kutatómunka is, melynek révén Tova igyekezett saját emlékeit összeilleszteni a történelmi forrásokkal. A könyv közepén korabeli fotókat is találunk, melyek által egyrészt magunk elé idézhetjük a szereplőket, másrészt kíméletlenül emlékeztetnek a leírt szörnyűségek valóságosságára. Engem egészen elképesztett az az erő, ami a sorokból árad, a kislány Tova, aki fiatal kora ellenére milyen készségeket és tűrőképességet kénytelen kifejleszteni magában, majd az idősebb asszony is, aki felnőve tanárként, szociális munkásként és terapeutaként is azon dolgozott, hogy valahogy mások szolgálatába állíthassa tapasztalatait. És ott volt még Tova édesanyja, Reizel is, aki számomra a kötet másik legfontosabb szereplője, hiszen ő volt az, aki felkészítette gyermekét a túlélésre, és akinek sokszor felfoghatatlanul nehéz döntéseket kellett meghoznia. 

Szerintem az Auschwitz ​lánya egy nagyon fontos könyv, nem csak amiatt, mert az ehhez hasonló történeteket meg kell ismerni, hanem mert egy nagyon egyedi szemszögből mutatja be a háború borzalmait. Mi, olvasók pedig tényleg csak annyit tehetünk, hogy megőrizzük Tova és mások történetét, hogy a tudásunkat annak szolgálatába állíthassuk, hogy egy gyermeknek se kelljen soha ehhez hasonló élményeket átélnie. 

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom?  Mindenkinek, akit érdekel a II. világháború és a soá témája. 

Nyereményjáték:

Mostani nyereményjátékunkban olyan szerzők előtt tisztelgünk, akik holokauszt-túlélőként Tovához hasonlóan arra tették fel életüket, hogy másoknak segítsenek. Minden állomáson találtok egy-egy idézetet, a ti feladatotok pedig, hogy a szerző nevét beírjátok a rafflecopter-doboz megfelelő helyére.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:

“Az idő nem gyógyítja be a sebeinket. A gyógyulásunk azon múlik, mihez kezdünk az időnkkel..”


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
04.11. Könyv és más
04.14. Zakkant olvas 
04.17. Szembetűnő

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések