Te ​magad vagy a hegy - Hogyan szerezzük vissza az irányítást önmagunk felett (értékelés és nyereményjáték)

 

“Az ​életben semmi sem tart vissza jobban saját magunknál.” – szól a Te magad vagy a hegy fülszövege. A könyv címében szereplő hegy jelképezi az előtted magasodó akadályokat, de egyúttal arra is késztet, hogy átgondold, ezek közül mennyi volt az, amit te gördítettél saját magad elé. Tarts velünk, ha érdekel, mit gondolunk Brianna Wiest önfejlesztő könyvéről, és akár nyernél is belőle egy példányt.




Kiadó: Libri Kiadó, 2023
Oldalszám: 232 oldal
Eredeti cím: The Mountain Is You
Fordította: Kepes János
ISBN: 9789636040680


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Az ​életben semmi sem tart vissza jobban saját magunknál. Ha örökösen szakadék választja el azt, ahol vagyunk, attól, ahol lenni szeretnénk – és hiába próbáljuk áthidalni, megakadályoz benne saját ellenállásunk, fájdalmunk, a kellemetlenség érzete –, ez szinte mindig az önszabotázs hatása. A felszínen úgy tűnhet, hogy az önszabotázs mazochizmus. Mintha az öngyűlölet, az önbizalomhiány, a hiányzó akaraterő jele volna. Valójában azonban egyszerűen egy öntudatlan szükségletet fejez ki, amelyet az önszabotáló viselkedés elégít ki. Ahhoz, hogy leküzdhessük, lélektani mélyfúrást kell végeznünk. Meg kell találnunk a traumatizáló eseményt, ki kell engednünk a feldolgozatlan érzelmeket, egészségesebb utat kell találnunk szükségleteink kielégítésére, újra kell teremtenünk az énképünket, fejlesztenünk kell néhány képességet, például érzelmi intelligenciánkat és ellenállóképességünket.

Nem kis feladat ez, valamikor azonban mindannyiunknak el kell végeznünk ezt a munkát.
Amikor elakadunk az életünkben, sokszor nem tudjuk, hogyan lehetnénk jobban, és hiába próbálunk meg mindent, a változásra tett erőfeszítéseink egymás után kudarcot vallanak. Közben nem is sejtjük, hogy általában mi magunk állunk a saját boldogságunk útjába. Miért tesszük ezt, mikor tesszük ezt, és a legfőbb kérdés: hogyan hagyjuk abba – egy életre? Ez a könyv ebben nyújt segítséget, miközben megmutatja a kiutat az önszabotáló viselkedés ördögi köréből. Ha tanulunk a legkárosabb szokásainkból, ha az elménk és a testünk alaposabb megismerésével fejlesztjük az érzelmi intelligenciánkat, ha feldolgozzuk a múltbeli traumáinkat, akkor megváltoztathatjuk az életünket, és kiaknázhatjuk a bennünk rejlő lehetőségeket.

Évszázadokon keresztül a hegy metaforája jelképezte az előttünk tornyosuló, leküzdhetetlennek tűnő nehézségeket. A saját belső hegyünk megmászásához el kell fogadnunk az érzéseinket és lelkileg erősebbé kell válnunk, hogy végül felismerjük, a hegy meghódítása valójában nem más, mint önmagunk jobbá tétele.


Véleményem:

Hasznos dolognak tartom, ha a rohanó hétköznapokban az ember időről időre elolvas egy pszichológiai vagy önismeretet segítő kötetet, nekem legalábbis kifejezetten jót szokott tenni. Mivel elég rég olvastam utoljára ilyesmit, felcsillant a szemem a Libri Kiadó újdonságára, Brianna Wiest Te magad vagy a hegy című könyvére. Bár a szerzőről korábban nem hallottam és nem tudtam megítélni, mennyire tekinthető komoly szaktekintélynek a témában, az mindenesetre kíváncsivá tett, hogy a könyv elsősorban arra fókuszál, hogyan alakíthatjuk tudatosabban az életünket, avagy szerezhetjük vissza az irányítást önmagunk felett, ha esetleg úgy érezzük, összecsaptak a fejünk felett a hullámok, vagy nem tudunk túllépni a rossz beidegződéseinken. 


A kötet viszonylag rövid a maga 232 oldalával, és néhány nagyobb témakör köré épül. Először az írónő az általa önszabotázsnak nevezett jelenséget járja körül több oldalról. Bár a könyv maga nem használ világos definíciót ezzel kapcsolatban, talán úgy lehetne jól leírni, hogy ennek tekinthető minden olyan magatartásmód, beidegződés, szokás, megküzdési stratégia, ami nem áll összhangban a valódi szükségleteinkkel - egyszóval, amikor önmagunk ellenségei vagyunk. Alapvetően minden ember szeretné jól érezni magát a bőrében és sikeres lenni, mégis rengeteg olyan pszichés mechanizmussal rendelkezünk, melyek ezt valamilyen módon akadályozzák, melynek alapja az ismeretlentől és a változástól való félelem. Tetszett, hogy ezen a ponton a szerző konkrétan végigvesz több ilyen mechanizmust példákkal együtt, többek között az ellenállást, kiszakítást, perfekcionizmust, a mások feletti ítélkezést, vagy éppen az egészségtelen szokásokat. 

Egy következő nagyobb egységben az érzelmi intelligencián és annak fejlesztésén van a hangsúly, ahol többek között arról olvashatunk, hogy a különböző érzelmek milyen szerepet játszanak az életünkben, illetve hogyan tudjuk őket tudatosabban kezelni. Végül a múltunk elengedésén dolgozhatunk, illetve a könyv több praktikus tanácsot és szempontot ad ahhoz, hogy felépítsünk egy olyan jövőt, amiben elégedettebbek, tudatosabbak és sikeresebbek vagyunk. Természetesen annak ellenére, hogy én ezt most elég tömören fogalmaztam meg, a szerző nem áltat azzal, hogy az ilyen jellegű önismereti munka könnyű vagy gyors lenne, hiszen minden változás nehezen indul be eleinte, és idő, mire új szokásokat, új megküzdési stratégiákat építünk be a mindennapi működésünkbe. 

Bevallom, felemás érzéseim vannak a könyvvel kapcsolatban. A téma, amit körüljár, fontos és mindenkit érint, ráadásul ki ne szeretne segítséget kapni ahhoz, hogy boldogabb vagy sikeresebb legyen az életben. Viszont sokszor éreztem úgy, hogy a kötetet kicsit jobban fel lehetett volna építeni, hiányoltam azon fogalmak tudományos, mégis közérthető megalapozását, amikkel aztán dolgozik. Nem ismeretlenek számomra a pszichológiai szakirodalmak, mégis néha zavarosnak éreztem ezt a könyvet, bizonyos fogalmakat, témákat sokszor megismételt, másokat meg szerintem nem fejtett ki elég alaposan. Igazán a vége felé kezdtem csak azt érezni, hogy elkapott az olvasás flow-ja és szépen tudok haladni a szerző gondolatmenetével, a jövő felépítésével kapcsolatos rész logikus pontokba szedve már tényleg olyasmi volt, ami bárki számára használható és előrevivő lehet. Emellett az is tetszett, hogy azért a könyvben időről időre előkerülnek olyan önismerettel kapcsolatos kérdések, amiket ha az ember komolyan vesz és rászánja az időt, hogy megpróbálja megválaszolni, akkor hasznos tanulságokat vonhat le a saját működéséről vagy érzelmeiről. 

Összességében úgy gondolom, hogy hasznos lehet ez a kötet, ha valaki komolyabb önismereti munka elején tart és gyűjti hozzá a különféle irodalmakat, de nem biztos, hogy ezt a könyvet választanám, ha csak egyet vagy néhányat kellene ajánlanom a témában az ismerőseimnek. Én kicsit alaposabb fogalommagyarázatot és letisztultabb felépítést igényeltem volna, de ettől függetlenül így is adott olyan kérdéseket, szempontokat, amik hasznosak és amikkel lehet dolgozni. 

Értékelésem: 5/3,5
Kinek ajánlom?  Olyan olvasóknak, akik úgy érzik, elakadtak valahol, vagy csak szeretnék tudatosabban alakítani életüket. 

Nyereményjáték:

Mostani nyereményjátékunkban nem az a célunk, hogy megoldandó feladatot adjunk számodra, hanem egy kis közös gondolkodásra invitáljunk.
Azt kérjük tőled, a játék három állomásán írj 3 különböző dolgot (pontosabban egyet-egyet mindegyik állomáson), amin jelenleg dolgoznál az életedben, vagy három olyan életstílust/gondolkodásmódot, ami inspirál. Ez lehet bármi a slow livingtől a meditáción át a halogatásig. :) 
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
04.17. Könyv és más
04.18. Readinspo
04.19. Hagyjatok! Olvasok!

Megjegyzések