A ​titkos csillagvizsgáló (értékelés és nyereményjáték)

 


A.M Howell ifjúsági regényében főhőseink nemcsak a Halley-üstökös bűvöletében élnek, de még egy évtizedes családi titkot is meg kell fejteniük. A fordulatos, szívmelengető történetetet  családról, bátorságról és az igazság fontosságáról a Manó Könyvek adja ki magyarul és ha bloggereinkkel tartatok, a turnénk során, végül egy szerencsés olvasóé lehet a kiadó által felajánlott nyeremény példány!



Kiadó: Manó Könyvek, 2023
Oldalszám: 352 oldal
Eredeti cím: Mystery of the Night Watchers
Fordította: Cséplő Noémi
ISBN: 9789635842933


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

1910 májusa

Ahogy a ragyogó Halley-üstökös egyre közelebb ér a Földhöz, Nancy élete a feje tetejére áll, amikor Suffolkba kénytelen utazni nagyapjához, akivel korábban sosem találkozott. A függönyök behúzva, Nancy nem hagyhatja el a házat; senki nem tudhatja, hogy ő és édesanyja ott vannak.
Amikor Nancy felfedezi a ház titkos csillagvizsgálóját és rájön, hogy nagyapja és édesanyja éjjelente elhagyják a házat, elhatározza, hogy az egyre tornyosuló rejtélyek nyomába ered. Vajon hová mehetnek a felnőttek? Miért nem láthatja őket senki? A múltban gyökerező sötét titkokra fény derül, ám közben Nancy élete is veszélybe kerül. Az elveszett titkok kertje népszerű szerzője, A. M. Howell újabb regénye mélyre temetett titkokkal és sötét hazugságokkal vegyített kalandot kínál, a huszadik század elejének Angliájába repítve az olvasót.


Véleményem:

A. M. Howell nevére azóta figyelek, amióta nyáron elolvastam tőle Az ​elveszett titkok kertje című ifjúsági regényét (értékelésem ITT). Nagyon örültem, hogy újabb történet jelenik meg tőle a Manó Könyvek gondozásában, főleg amiatt, mert a fülszöveg alapján úgy tűnt, megint egy izgalmas történelmi háttérbe és érdekes jelenség köré épített könyvet kapok majd, különleges és szerethető főhőssel, sok titokkal és kalanddal. A ​titkos csillagvizsgáló nagyrészt be is váltotta a hozzá fűzött reményeimet, és még ha volt is benne egy-két dolog, ami picit zavart, így is azt gondolom, hogy különleges hangulatú, érdekes témájú ifjúsági regény.


A regény 1910-ben játszódik, abban az évben, amikor az embereket izgatott várakozásban tartotta a Halley-üstökös közeledése a Földhöz. A főszereplőnk, Nancy egy tizenhárom éves kislány, aki édesanyjával, nevelőapjával és húgával él, és a többi emberhez hasonlóan izgatott érdeklődéssel követi az üstökössel kapcsolatos újságokat. Egy nap édesanyjuk váratlan hírrel áll Nancy és húga, Violet elé: együtt Suffolkba utaznak, így most pár napig nem kell iskolába menniük. A lányokat szinte sokkolja, amikor megtudják, hogy nem máshoz, hanem az anyai nagyapjuk házába mennek, akiről eddig úgy tudták, már régen meghalt. De ami ennél is furcsább, hogy anyukájuk egy sor érthetetlen szabályt szögez le. Nem mutatkozhatnak mások előtt, nem hagyhatják el a házat, és nem mehetnek fel a ház kupolájában található csillagvizsgálóhoz. Nancy-nek ez az egész túl sok, főleg amiatt, hogy szeretett édesanyja nagyon különösen viselkedik, teljesen kifordult magából, és semmit nem hajlandó elárulni utazásuk valódi céljáról vagy arról, mégis ki elől kell bujkálniuk. Hamarosan kiderül, hogy a város polgármestere nagyon rossz viszonyt ápol a lányok nagyapjával, és igyekszik minden városlakót ellene fordítani. De vajon mi köze ennek a férfinak a családhoz, és miért akar ennyire ártani nekik? Nos, mindez kiderül, ha elolvassátok a könyvet. 

Ahogy az írónő előző regénye, ez is a 20. század eleji Angliában játszódik, és valós események ihlették. A szerző az utószóban ír arról, hogyan inspirálta az üstökös története, ahogy az is, hogy akkoriban mennyire vegyes érzéseket keltett az emberekben. Voltak, akik tudományos érdeklődést tanúsítottak iránta, mások egyszerűen rettegtek attól, hogy a Földhöz közelítve mérgező gázokat fog kibocsátani, vagy éppen felforralni az óceánok vízét. Nancy és családja kifejezetten felvilágosultnak mondható, apukája ügyvédként dolgozik, édesanyja pedig támogatja a női egyenjogúságért harcoló szüfrazsett-mozgalmat, tehát a kislány már fiatalon is józanul és logikusan gondolkodik. Éppen emiatt nehezen viseli, hogy mindenki titkolózik előtte, és nem érti, miért kellett ennyi időn keresztül megszakítaniuk a kapcsolatot az egyébként nagyon kedves nagyapjával. Egy helybéli fiú segítségével a gyerekek saját nyomozásba kezdenek, és megpróbálják felnyitni a felnőttek szemét az igazsággal kapcsolatban. 

Nagyon tetszett a történet háttere (arról nem beszélve, hogy egy aprócska mondat erejéig az írónő elrejtett egy utalást az előző regényére is) és Nancy karakán, igazságos karaktere, ugyanakkor az eléggé bosszantott, hogy a felnőttek mennyire irracionálisan viselkednek. Nem értettem meg, hogy ha a lányok édesanyja ennyire nem akarja beavatni őket, akkor egyáltalán minek hozta őket magával, és egy idő után tényleg kifejezetten ártalmas volt a sok titok és hazugság. A polgármester karaktere igazán utálhatóra sikeredett, talán kicsit egysíkú is volt a figurája, de ezt az elsődleges célközönség korát tekintve el is tudtam fogadni. Az apróbb hiányosságokért kárpótolt a hangulat, az olvasmányos stílus és a fontos mondanivaló, meg persze az is, hogy a végén mindenkinek sikerül a megfelelő igazságot szolgáltatni. 

Ha valaki szeretne olyan regényt választani 10-12 éves kortól, amiben sok a titok, a rejtély és az izgalom, fontos érték az igazságosság, a bátorság és a testvéri szeretet, azoknak bátran ajánlom a kötetet, de tulajdonképpen a felnőtt olvasók számára is abszolút megállja a helyét. Érdekes volt az üstökös beépítése a történetbe, és nagyon elgondolkodtató is, hogy egy ilyen földöntúli jelenség hogy meg tudta bolygatni az emberek gondolkodását, józan ítélőképességét. Nagyon remélem, hogy hamarosan újabb regényt olvashatunk az írónőtől, mert Lucy Strangehez hasonlóan igazán színvonalas darabokkal gazdagítja a brit ifjúsági irodalmat.

Értékelésem: 5/4
Kinek ajánlom?  Mindenkinek, aki szereti a kicsit komor hangulatú, izgalmas és rejtélyekkel teli ifjúsági regényeket. 

Nyereményjáték:

A könyvben szereplő Halley üstökös egy csillagászról kapta a nevét. Játékunkban híres csillagászokról olvashattok leírást, megfejtésként az ő nevüket kell beírni a Rafflecopter megfelelő sorába
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:

Lengyel csillagász. Nevéhez fűződik a heliocentrikus világkép kidolgozása, amely szerint a Föld és a többi bolygó kering a Nap, a Hold pedig a Föld körül. Elméletének a publikálásával forradalmasította az egész világképet, az újkori csillagászat és emberi gondolkodás megalapozójává vált.


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
04. 20 Readinspo
04. 24 Könyv és más
04.26 Spirit Bliss Sárga Könyves út

Megjegyzések