Hová tűnt Totyi? (értékelés és nyereményjáték)

 

Magnus Weightman Hol laksz, Huba? című könyve után megérkezett a sorozat második része, a Hová tűnt Totyi?, amely ez alkalommal a felszíni vizeken invitál minket egy csodálatos, kalandos utazásra. Tartsatok velünk a Blogturnén, és nyerjétek meg a Móra kiadó által felajánlott példányt a könyvből!



Kiadó: Móra Könyvkiadó, 2023
Oldalszám: 36 oldal
ISBN: 9789636032722
Fordította: Szlukovényi Katalin


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Nyuszmusz elvesztette a gumikacsáját. Ezért hát a testvéreivel együtt hajóra száll és útnak ered a folyón, hogy megtalálják Totyit. Tarts velük a hegy tetejéről egészen ki a nyílt tengerre! Útközben rengeteg kaland vár. Vajon hová sietnek olyan sebesen a Motoros Malacok? Mi akadt Bárány Betti horgára?


Véleményem:

Nyilván nem minden helyzetben igaz, hogy a méret a lényeg, de tény, hogy sokkal jobban fel szokták kelteni a figyelmemet a nagyalakú, impozáns megjelenésű mesekönyvek. Így volt ez annak idején Magnus Weightman előző kötetével, a Hol ​laksz, Huba? című meséjével is (értékelésem ITT), ami egy kedves, remek hangulatú történet és böngésző volt egyben. A Móra Kiadó most elhozta számunkra az író második könyvét is, mely a Hová ​tűnt Totyi? címet viseli, és amelyben ismét színes, izgalmas keresgélős kalandokban lehet részünk.


A mesekönyv rögtön azzal indít, hogy felvonultatja előttünk a szereplőket, kik között aranyos nyulak, bicikliző szarvasok, motorozó malacok és görkoris csirke egyaránt szerepel. Ezen felül mindjárt kapunk némi előzetes feladatot is, hiszen minden szereplőnél találunk egy-egy kérdést is, amire megpróbálhatjuk majd megkeresni a választ a könyv lapozgatása közben. Ezután kezdődnek a tényleges kalandok, melynek során a gleccserek vidékén élő Nyuszmusz éppen a gumikacsájával, Totyival játszik, amikor is a víz elsodorja a kis figurát, Nyuszmusz és testvérkéi pedig felkerekednek, hogy utolérjék.


Az ezután következő oldalak hasonló logika mentén épülnek fel. Hőseink újabb és újabb vidékeket járnak be kis csónakjukkal, közben számtalan más állattal és különös figurával találkoznak, és próbálják megtalálni Totyit, akit a víz mindig egy kicsit tovább sodor. Útjuk során vadregényes erdőben, farmok mellett, tóparton és vízesésen haladnak át, láthatnak városokat és gyárat, végül pedig a tengert. Mivel mesekönyvről beszélünk, joggal szurkolhatunk azért, hogy kis barátaink végül sikerrel járjanak, és még azelőtt érjék el Totyit, hogy a nyílt tengerre sodródna.


A történet viszonylag egyszerű és a kötetben olvasható szöveg mennyisége sem sok, tehát egy könnyed esti meséhez tökéletesen megfelel. Ugyanakkor, ahogy a szerző előző mesekönyvénél, itt sem a szövegen van a legnagyobb hangsúly, hanem az elképesztően gazdag, részletes és csodaszépen kidolgozott illusztrációkon. A könyv mese mellett böngészőként is funkcionál, ahol egyszerre több lehetőség is adódik az interakcióra vagy a tevékenykedtetésre. Egyrészt minden oldalpáron megkereshetjük Totyit, másrészt kutathatunk a többi szereplő után is, és megpróbálhatjuk megválaszolni a könyv elején feltett kérdéseket. Bevallom, nekem még felnőttként is nagyon jó móka volt a keresgélés, az pedig külön tetszett, hogy a lapokon keresztül szépséges tájakat járhatok be Nyuszmusszal és testvéreivel.


Két könyv alapján már határozottan elmondhatom, hogy megszerettem Magnus Weightman munkásságát, főleg azért, mert köteteiből átsüt a természet iránti szeretete és fantasztikus humora (De most komolyan, motorozó malacok? Hát imádom! :)) A Tesz-vesz sorozat óta rajongok a böngészőkért, és most sem kellett csalódnom, az olvasás remek szórakozást nyújtott nálunk kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szereti a szépen illusztrált állatos meséket és a böngészőket.

Nyereményjáték:

A Hová tűnt Totyi? című könyv a felszín feletti vizek útját mutatja be. Játékunk során az egyes állomásokon egy-egy ilyen felszíni vízfolyás nevét rejtettük el a bejegyzésekben, a feladat pedig az, hogy a kiemelt betűket megfelelő sorrendbe állítva kitaláljátok, hogy mire gondoltunk és a megoldást beírjátok a Rafflecopter doboz megfelelő helyére.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
04/15 Utószó
04/19 Könyv és más

Megjegyzések