Ella ​és a tavaszi szél (értékelés és nyereményjáték)

 

A Manó Könyvek jóvoltából Ella téli kalandja után most átélhetjük vele a tavasz nyújtotta szépségeket és varázslatot. Ezúttal négy bloggerünk csatlakozik Ellához és a testvéreihez. Természetesen ti is nyerhettek egy példányt a kötetből a turné végén.




Kiadó: Manó Könyvek, 2023
Oldalszám: 40 oldal
Fordította: Todero Anna
Illusztrálta: Corinne Giampaglia
ISBN: 9789635842957


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Egymást követik az évszakok, és a vidéket betölti a faleveleken doboló esőcseppek hangja. Ella és Erik türelmetlenül várja a tavaszt, amikor majd eső helyett szirmok hullanak az erdő közepén álló ősöreg almafáról, a kikelet titkának őrzőjéről. A két testvér a szél nyomába eredve bejárja az erdőt, és egy kis nyúl vezetésével a tavasz keresésére indul…


Véleményem:

Corinne Giampaglia nevével először akkor találkoztam, amikor megjelent Ella ​és a téli varázs című, csodaszép kötete (értékelésem ITT). Imádom a különleges illusztrációkat, a szerző saját képei pedig elképesztően erős hangulatot kölcsönöztek a történetnek. Bár második  könyvét még nem olvastam, de a legújabban megjelent Ella ​és a tavaszi szél című darabot már semmiképp nem szerettem volna kihagyni, pláne, hogy nagyon is aktuális a témája: nagyon élvezem, hogy végre eljött a tavasz, és abszolút vevő voltam most egy olyan mesére, ami ennek az évszaknak a csodáit jeleníti meg. 


A történet a már ismert testvérpárról, Elláról és Erikről szól, akik egy nap elbóklásznak otthonról. Találkoznak az őrző szellemmel, aki valójában egy ősöreg és bölcs almafa, és meghallgatják a tavasz hírnökének dalát is. Hazaérvén arról kérdezik édesanyjukat, mit jelent adományozni valamit, ami aztán központi téma lesz a mesében: milyen érzés önzetlenül adni és megosztani úgy, hogy nem várunk érte cserébe viszonzást. Később a testvérpár egy nyulat követve végre első kézből tapasztalja meg a tavasz titkát, és egy különleges utazás (vagy éppen álom) keretében betekintést nyernek a szellemek világába. A élmény  örök nyomot hagy bennük, és ezentúl már más szemmel szemlélik a természet változását és az új élet születését. 

Nos, az első dolog, amit fontos kiemelni, hogy az előzőek mellett ez a könyv is csodálatosan szép és különleges. Az illusztrációk varázslatos hangulatot árasztanak, tényleg olyan érzés lapozgatni a kötetet, mintha mi is egy álomba csöppennénk, vagy mintha a legkedvesebb emlékeink elevenednének meg. A sorokból egyértelműen átjön, hogy az írónőnek különleges lehet a kapcsolata a természettel, és próbálja átadni azt a üzenetet, hogy fantasztikus dolgokat tapasztalhat meg, aki jobban odafigyel rá és igyekszik minél több oldaláról megismerni. A tavaszi hangulat is teljes mértékben átjött, a színek, illatok és a tavaszi záporok, egyszóval minden megjelent, amitől én is annyira kedvelem ezt az évszakot. 


Bár engem személy szerint nem zavart felnőtt olvasóként, de azért érdemes megemlítenem, hogy szerintem ez a mese korai lehet 5-6 éves korban. A rajzok persze érdekesek lehetnek egy ekkora gyereknek is, de a szöveg és a történet szerintem összetettebb és elvontabb annál, mint ami ezen korosztály számára feldolgozható és megérthető. Maga a cselekmény sem olyan egyszerű és egyenesen felépített, mint egy átlagos mesében, és sokkal inkább dominálnak a benyomások, hangulatok és érzések, mint a konkrét történések. Ettől függetlenül persze érdemes próbálkozni vele, de a szöveg hosszúsága és a fent említett dolgok miatt én kicsit feljebb lőném be az elsődleges célközönséget. 

Összességében tetszett a könyv, nagyon szép és igényes, fontos üzenetek jelennek meg benne, és nagyon erős hangulat társul hozzá, tényleg csak annyit tudnék kritizálni benne, hogy helyenként elvontabb annál, mint amit egy mesekönyvtől elvárnék. Ettől függetlenül az írónő kötetei különleges helyet foglalnak el a polcomon, már csak azért is, mert ilyen mesés illusztrációval és természetközeli üzenettel azért ritkábban szoktam találkozni. Ha valaki szeretne lélekben is felkészülni a tavaszra és a megújulásra, tökéletes választás lehet. 

Értékelésem: 5/4
Kinek ajánlom?  Mindenkinek, aki szereti a különlegesen illusztrált gyerekkönyveket és a szép, természetközeli történeteket.

Nyereményjáték:

Ezúttal tavasszal kapcsolatos idézeteket találhattok minden állomáson. A feladatotok az, hogy beírjátok a Rafflecopter megfelelő sorába, hogy kitől származik az adott idézet.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:

"Bármily édes is a tavasz, át kell hogy adja helyét a nyárnak, a nyár az ősznek. Születés... nász... halál."


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
04. 24. Utószó
04. 25. Könyv és más
04. 26. Csak olvass!

Megjegyzések