Ella ​és a téli varázs (értékelés és nyereményjáték)

 

A Manó Könyvek jóvoltából idén egy igazán aranyos karácsonyi történetet olvashatunk Elláról, aki idén valahogy nem érzi át az ünnep hangulatát. Corinne Giampaglia meséje, a gyönyörű illusztrációk, na és persze a karácsonyi hangulat minden korosztálynak megdobogtatja a szívét, és ott a helye minden karácsonyfa alatt. Ha te is szeretnéd megismerni ezt a szép történetet, tarts bloggereinkkel, ha pedig játszol is velünk, akár meg is nyerheted a könyv egy példányát!





Kiadó: Manó Könyvek, 2020

Oldalszám: 40 oldal
ISBN: 9789634038849
Eredeti cím: Ella, l'orso e la neve
Fordító: Todero Anna
Illusztrálta: Corinne Giampaglia

A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

A kicsi Ella messze északon él, egy hegyi falucskában, ahol mindig fehér hó borítja a házak piros tetejét. Közeleg a Karácsony, a kislány családja feldíszíti a házat, ám Ella szomorú, úgy érzi, az ünnep varázsa eltűnt. Elérkezik a Szenteste, és miközben mindenki vidáman készülődik, a kislány kisurran a kertbe…

Véleményem:

November vége van, a gyermeki lelkem ilyenkor már ujjongani szokott, hiszen a kiadók egyre sűrűbben adják ki az adott év karácsonyi könyvújdonságait, melyek nekem nagyon sokat szoktak segíteni abban, hogy ünnepi hangulatba kerüljek. Most már ráadásul van olyan gyerkőc is a családban, akivel együtt lehet ezeket a meséket olvasni, és boldogan számolni vissza a napokat az ünnepekig. Az idei év sajnos rendhagyó karácsonyt fog hozni, nem tudunk olyan felhőtlen biztonsággal együtt lenni a szeretteinkkel, emiatt pedig különösen sokat számítanak nekem az olyan pillanatok, élmények és olvasnivalók, amik mégis segítenek abban, hogy örömmel nézzek a december elé. Corinne Giampaglia elbűvölő mesekönyve, ami a Manó Könyvek gondozásában jelent meg, abszolút alkalmas erre.


Az Ella ​és a téli varázs már akkor felkeltette az érdeklődésemet, amikor először megláttam a címet és a borítót. Amikor végre fizikailag is kézbe vehettem, megállapítottam, hogy talán az egyik legszépségesebb kötet az idei olvasmányaim között. Egyrészt már a borítón visszaköszön a szerző saját, bájos és gyönyörű illusztrációja, másrészt néhány helyen aranyozva van a kötet, ami tovább fokozza az ünnepélyességét. A könyvben egy viszonylag rövid, ámde annál kalandosabb történetet találunk, amit a kiadó 5 éves kortól ajánl (amivel én is teljes mértékben egyetértek). A messze északon játszódó mese elején megismerjük főhősünket, Ellát, aki családjával boldogságban és szeretetben él, ugyanakkor idén télen valahogy semmi kedve sincs a hideghez, a hóhoz és a karácsonyhoz. Bár gyerekeknél talán ritkább ez a jelenség, de mi, felnőttek biztosan könnyen azonosulunk ezzel az érzéssel, amikor hiába várjuk, csak nem akar jönni még az ünnepi hangulat (mondjuk esetemben ez többnyire amiatt van, hogy nincs már hó télen, Ella ebből a szempontból szerencsés helyzetben van :)). A kislány igyekszik mindenféle trükköt és praktikát bevetni, hogy jobb kedvre derüljön, de hiába, a különös bánat még mindig jelen van a szívében. 

Ellán végül édesanyja segít, aki előkeresi a család régóta dédelgetett kincsét, a "Hogyan készülődjünk a nagy napra?" című kötetet, amiben rengeteg olyan ötlet és trükk található, amivel könnyebb a hangolódás. Ilyenek például a lakás kidekorálása, a karácsonyi édesség sütése (amihez még receptet is találunk a könyvben!), a Luca-nap és a téli napforduló megünneplése, vagy a karácsonyfa feldíszítése. Csakhogy a díszítés közben kiderül, hogy a csúcsdísz nincs sehol, így Ella hiába igekezett, mégsem sikerült minden úgy, ahogy szerette volna. Elkeseredettségében az erdőbe indul, ahol aztán igazán varázslatos kalandokba keveredik, melyek segítenek neki abban, hogy meglelje a csodát, mind az ünnepekben, mind a saját szívében. 


A történet legnagyobb erőssége egyértelműen az illusztráció, nem mondom, hogy anélkül nem állta volna meg a helyét, de tényleg annyira erősre és szépre sikeredtek a képek, hogy leginkább azok gondoskodnak a karácsonyi hangulatról. Maga a mese is sok szempontból érdekes és tanulságos, alapvetően nekem tetszik, hogy mint téma, előkerül, hogy valaki karácsony előtt nem igazán várja az ünnepeket. Szerintem sokak számára ismerős lehet ez az élmény, hogy karácsonykor "illik" vagy egyenesen "kötelező" boldognak lenni, és bár továbbra is azt gondolom, hogy ez elsősornban a felnőtteket érinti, azért nem baj, ha a gyerekek is olvasnak olyan történetet, aminek a főhőse nehezen rázódik bele a karácsonyi életérzésbe. A másik dolog, ami tetszett, hogy egy kicsit más kulturális háttere van a könyvnek, mint amit megszoktunk, a Luca-nap vagy a téli napforduló olyan hagyományok és szokások tömkelegét foglalják magukba, amiket érdemes megismertetni a mai gyerekekkel, mert valószínűleg egyre kevesebbet tudnak róluk. A történet tanulsága nem volt direkt vagy tolakodó, szerintem nem is volt kifejezett cél, hogy valami nagyon fontos mondanivalót átadjon a szerző, inkább csak érzéseket, hangulatokat szeretett volna közvetíteni, ami sikerült is. Ráadásul a kötetben található praktikákat mi is bármikor megvalósíthatjuk, ha kollektíve úgy dönt a család, hogy tudatosan szeretne készülni az ünnepekre. 


Összességében szerintem ez egy kedves és bájos történet, ami esztétikai szempontból nagyon magasra teszi a lécet, akár már az óvodás korosztály számára is megfelelő választás a nagy és kifejező képek és a szerethető karakterek miatt. Előkelő helyet fog elfoglalni a karácsonyi könyveim polcán, és nagyon remélem, hogy nem ez volt az utolsó kaland, ahová Corinne Giampaglia magával vitt. 

Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki egy igazán hangulatos és gyönyörű karácsonyi mesekönyvet szeretne olvasni.

Nyereményjáték:

Mostani játékunkban ismert karácsonyi mesekönyveket idézünk fel, méghozzá úgy hogy a borítójuk egy-egy részletét mutatjuk meg nektek. A ti feladatotok az lesz, hogy kitaláljátok, mely mesekönyvhöz tartozik a borítórészlet, és ezt beírjátok a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

Megjegyzések