Kirándulós dalok

 


Fülszöveg:

„Mindig is szerettem kirándulni. Erdőt-mezőt járni, állatok után leskelődni, növényekkel ismerkedni, vízcsobogást hallgatni, madarakban gyönyörködni. És néha, hazaérve dalt írni, énekelni róluk. A titkokat rejtő erdőről, a bokrok sűrűjében pöfögő szúrós gombócról, a férgek után kutató harkályról, a boszorkányosan ügyes pókokról, a tóparton szárítkozó kárókatonáról, vagy egy meleg nyári estén a réten ciripelő tücsökről. De jó is kirándulni! Aki nem hiszi, járjon utána…" Gryllus Vilmos A kötethez mellékelt CD megegyezik a Gryllus Vilmos: Dalok 2. című CD hanganyagával.

Véleményem:

Nagy rajongója vagyok Gryllus Vilmosnak, nem csak amiatt, hogy többek között az Égbőlpottyant meséken nőttem fel, hanem azért is, mert nagyon értékelem, hogy a mai napig aktív, folyamatos megújulásra képes, mégis örök értékeket közvetítő művész. Ráadásul olyan művész, aki a gyerekeket és felnőtteket egyaránt megszólító hangot tud megütni, ami nem hátrány, ha közös, családi programokban-mesékben-zenékben gondolkodunk. A Kirándulós dalok című kiadvány nótáinak nagy részét ismertem már korábbról (ezek a Dalok 2. című CD-n megjelentek már), viszont ebben az új kiadásban sokféle élmény ötvöződik egymással, hiszen a CD mellé kapunk egy csodaszépen illusztált könyvet, ráadásul a dalok kottáit is megtaláljuk benne. 


Magát a hanganyagot kétféleképpen is meghallgathatjuk, egyrészt a CD-ről, másrészt a Liveprint alkalmazáson keresztül. Összesen 23 nóta található a válogatásban, melyek 49 percnyi zenét jelentenek. Nem véletlenül lett a kiadvány címe Kirándulós dalok, hiszen minden darab középpontjában a természet szeretete, az erdő élővilága vagy a különböző állatok állnak. Hangulatukat tekintve is nagyon vegyes képet mutatnak a dalok, vannak pörgősebb, vidámabb nóták és lassabb, szépséges darabok egyaránt. Zeneileg szerintem rendkívül igényes az összes, bár egyszerű, mégis nagyon jól megkomponált számok, amiket gyorsan meg lehet tanulni, könnyen énekelhetőek, így a kisebb gyerekek is igen hamar megbarátkoznak velük (nálunk például a Mókus, mókus...teljesen beégett a kollektív családi tudatalattinkba, szinte ki se tudjuk verni a fejünkből :)). Nagyon tetszett, hogy sok dal esetében iskolások is énekelnek a szerző mellett, akár szólóban, akár kórusban, ezzel még inkább gyermekbaráttá téve az egész hanganyagot.


Ahogy korábban is írtam, könyv lévén a puszta zenei anyagon kívül kapunk egy csomó többletet is. Első körben minden dalszöveget megtalálunk a kötetben, ezekhez Timkó Bíbor készített nagyon bájos és szép illusztrációkat. A másik pozitívum (ami különösen szuper olyan családokban, ahol valaki tud hangszeren játszani), hogy a dalok kottáit is megtaláljuk a szöveg melletti oldalon. Ha akad a háztartásban egy gitár, zongora, furulya vagy egyéb hangszer, akkor akár mi magunk is előadhatjuk a dalokat, nálunk ez otthon már többször is megtörtént, kiváló közös, családi szórakozást nyújtva. A szövegek szerintem nagyszerűen sikeredtek, sajnos sok gyerekdalnál érzem mostanában, hogy egyszerűen bugyuták vagy túl leegyszerűsítettek a versek, itt ilyesmiről szó sincs. Nagyszerűen alkalmasak a szókincsbővítésre, és sok olyan fogalmat lehet megtanulni belőlük, ami a környezetünkkel, élővilággal kapcsolatos. Szeretem, ha egy gyerekeknek szóló ismeretterjesztő kötet hiteles információkat közöl, mégis olyan nyelvezeten, ami a kisebb korosztálynak is megfelelő, és itt pontosan ez történik.


Egyértelmű, hogy a Kirándulós dalok egy olyan darab, amit nem csupán egyszer fogunk elővenni, ráadásul sokféleképpen élvezhető. Van, hogy csak rajzolgatás vagy más elfoglaltság mellé betesszük a CD-t háttérzenének, de a korábban említett közös zenélésre is volt már többször példa. Később, ha a gyerkőc iskolába jár majd, az olvasást is nagyon jól lehet majd gyakorolni a könyvvel, nem beszélve a kottaolvasásról, ha esetleg a zene felé fog orientálódni. Mi személy szerint nagyon szeretünk kirándulni és túrázni, és fontos is számunkra, hogy ezt az értéket közvetítsük a következő generációnak, szóval olyen szempontból is előnyös ez a kötet, hogy megtámogatja az ezzel kapcsolatos szemlélet kialakítását. Nagyon igényes kiadvány, amiből végig érződik Gryllus Vilmos szeretete mind a gyerekek, mind a természet iránt, szerintem kötelező elem a családi könyvespolcokon, én legalábbis a lehető legjobb szívvel ajánlom mindenkinek (és ha esetleg eddig nem győztem volna meg valakit, zárásként idebiggyesztem ezt a sunyi macskát...most mondjátok, hogy nem zseniális! :))


Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Óvodás kortól mindenkinek, különösen azoknak, akik szeretik a zenét, a kirándulást és az állatokat. :) 



A kötetet köszönöm szépen a Teknős Könyveknek!


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések