All ​together now – A remény turnébusza (értékelés és nyereményjáték)


Matthew Quick új, keserédes és szívmelengető ifjúsági regénnyel jelentkezik, melyből a Netflix filmet is készített. Tarts három bloggerünkkel az All ​together now – A remény turnébusza című kötet blogturnéján, ismerd meg egy különleges fiatal lány, Amber Appleton megható történetét, és nyerd meg a Könyvmolyképző Kiadó által felajánlott példányt!



Kiadó: Könyvmolyképző, 2020
Oldalszám: 328 oldal
ISBN: 9789635615322
Eredeti cím: Sorta Like a Rock Star
Fordította: Stern Gábor 


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Vajon ​a derű vagy a fájdalom diadalmaskodik?
A 17 éves Amber Appleton egy iskolabuszban lakik anyának alkalmatlan anyjával, mégis javíthatatlan optimista, aki rendszeres látogatója egy idősek otthonának, zene segítségével tanít angolra koreai nőket, és összebarátkozik egy magának való vietnámi veteránnal és annak kutyájával, de aztán olyan csapás éri, amit nem tud feldolgozni. Mély depresszióba süllyed.
Matthew Quick, a Napos oldal írója új regényében egy töretlenül pozitív lány elméjébe vezet be minket, ahol jól megfér a humor a sorscsapásokkal és a kisszerűség a nagyvonalúsággal. A könyvből a Netflix készített filmet.
Az év leglelkesítőbb, legreménytelibb regénye.
Éld meg a csodáját!
„Nagyon szerethető.” – School Library Journal
„Szinte lehetetlen nem a hatása alá kerülni.” – Publishers Weekly
„Matthew Quick regénye lenyűgöző és lelkesítő. Villámgyorsan végigolvastam a könyvet, mert Amber Appleton különleges és friss stílusa végig lekötötte a figyelmemet.” – Arlene

Véleményem:

Bevallom, első blikkre nem akadt fent sem ez a regény,  sem a belőle készült filmadaptáció a szűrőmön. Csak kicsit később, bloggertársaim ajánlására vizsgáltam meg tüzetesebben a fülszöveget, és akkor döntöttem úgy, hogy ezt bizony én is el szeretném olvasni. És te jó ég, mennyire jó döntés volt, hogy végül megismerkedtem Amber Appleton történetével! Ez a látszólag könnyed, később mégis egyre nagyobb mélységekbe merülő kötet annyira kellett most nekem, mint egy falat kenyér. Pár hete kiemelten stresszes időszak van az életemben, de az All ​together now – A remény turnébusza képes volt áttörni a fáradtságon, levertségen és bosszúságon, hogy őszintén megnevettessen és megríkasson.

Kép forrása: mafab.hu

Érdekes, hogy annak ellenére, hogy több könyve is ott áll a polcomon, korábban nem olvastam semmit Matthew Quick-től, de hát úgy tűnik, mindennek eljön a maga ideje. Ez a regény alapvetően az ifjúsági könyvek célközönségének íródott, ugyanakkor szerintem jócskán az ifjúsági korosztály után is érdemes elolvasni, engem legalábbis 30+-osan teljesen levett a lábamról. A történet elején megismerjük a tizenhét éves Ambert, aki igazi, javíthatatlan optimista. A suliban anyatigrisként védi a zömmel sajátos nevelési igényű srácokból álló barátait, szabadidejében sokat játszik és sétál mentett kutyusával, eljár az öregek otthonába, hogy szórakoztassa az ott lakókat, és angol nyelvleckéket ad a templomban koreai hölgyeknek. De Amber életének van egy másik oldala is, amit igyekszik leplezni a legközelebbi barátai előtt is. Anyukája a sorozatos kudarcos párkapcsolatok után egyre lejjebb csúszott a lejtőn, mígnem alkoholistává vált, Amberrel együtt pedig egy ideje titokban az iskolabuszban alszik. A tinédzser lány még ezen nehéz életkörülmények ellenére sem veszíti el optimizmusát, mindig mindenben megtalálja a napos oldalt, néha már-már idegesítően pozitív a hozzáállása, de egyszer csak kap egy olyan pofont az élettől, amit már ez a hozzáállás sem tud meggyógyítani. Amber egyre mélyebbre kerül a gödörben, és mi magunk sem tudhatjuk biztosan, hogy a barátai támogatása elég lesz-e ahhoz, hogy talpra álljon.

Az első dolog, amit szerintem fontos kiemelni, hogy ebben a regényben egy csomó olyan téma kerül elő, ami fontos, aktuális és érdemes beszélni róla. Itt van mindjárt Amber és a baráti társasága, akik a suliban egyfajta különcöknek számítanak, és sokan nehezen értik meg őket. Ugyanakkor, ahogy az olvasó és az iskolatársak is egyre jobban megismerik őket, megerősítést nyer, hogy ők is pont ugyanolyan fiatal srácok, mint bárki más, álmokkal, reményekkel és tele szeretettel, ami nagyon jó üzenet a tizenéves korosztály számára. Amber hobbijain és elfoglaltságain keresztül is bepillantást nyerünk pár érdekes élettérbe és emberi sorsba, legyen szó akár az idősek otthonában élő emberekről, akár a veteránokról, akár a  beilleszkedni próbáló bevándorlókról. És akkor még meg se említettük a főhősünk saját életét érintő problémákat, az alkoholizmust, a szegénységet, a bizonytalan egzisztenciát, pedig ezek is olyan dolgok, amiket sajnos sokkal több fiatal tapasztal meg, mint amennyinek szabadna. Na már most, ilyen mennyiségű, érdekes és gondolatébresztő téma bedobása akár rosszul is elsülhetett volna. Maradhatott volna az egész regény súlytalan, felszínes, éppen csak kapargatva a lényeget vagy a fontos mondanivalót. Ehelyett azonban a szerző képes volt úgy megírni ezt a sztorit, hogy mindennek mélysége legyen, akkor is, ha terjedelmileg csak kevés szó esik róla, mindezt persze az ifjúsági regények könnyedségével, olyan stílusban, ami inkább reményt ad, mint földbe döngöl.

Kép forrása: mafab.hu

Amber karaktere eleinte kicsit furcsa volt nekem, az optimizmusát néha túlzásnak éreztem, de onnantól kezdve, hogy az életében bekövetkezett tragikus fordulat után láthattuk őt egy másik oldalról is, és megérthettük, hogy az örökös remény mögött milyen más érzelmek húzódnak meg, sokkal élőbbé és hitelesebbé válik. Nagyon tetszett az is, ahogy és amilyen formában Quick bedobta a vallásosság témáját is a történetbe. Amber hite és Jézussal való kapcsolata olyan volt, ami számomra a leginkább átérezhető és szimpatikus, és anélkül, hogy bármiféle direkt dogmát az orrunk alá akart volna dugni, nagyon sok értékes gondolatot felvetett a történet az élet nagy kérdéseiről. Extraként kapunk egy csomó fura, habókos, különc, de imádnivaló karaktert, a zsémbes öreglánytól kezdve a kocka médiatanárig, és annak ellenére, hogy akár soknak is érezhetnénk őket egy ilyen rövidke történetben, szerintem kitűnően megfértek egymás mellett.

Összességében engem ez a történet most nagyon megfogott, annyira jólesett olvasni, hogy valószínűleg még az esetleges hibáit sem vettem észre (na jó, talán annyit igen, hogy néha kicsit zavart Amber beszédstílusa, túl sokszor használta szerintem az "ilyen" szócskát, de mondjuk nem tudom, milyen volt eredetiben, nyilván nem véletlenül választotta a fordító ezt a megoldást). Számomra ez most egy hatalmas szeretet-bomba és léleksimogató volt, ami abszolút kimaxolta a műfaj lehetőségeit, egy szép történet, amin tudtam nevetni, a végén pedig úgy pityeregtem (nyilván a BKV-n), mint egy gyerek. Kíváncsi vagyok, milyen lett a belőle készült film, így mindenképpen sort fogok keríteni arra rá,  ahogyan a többi Quick-regényre is.

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki a reménytelenebb vagy unalmasabb napokon egy igazi lélekmelengető regényt szeretne olvasni.

Nyereményjáték:

Mostani nyereményjátékunkban Matthew Quick további, magyarul megjelent regényeinek címét keressük. Minden állomáson összekevertük és kiemeltük az egyik főszereplő nevének betűit, a ti feladatotok, hogy kitaláljátok a nevet, és a rafflecopter dobozba beírjátok a hozzá tartozó regény címét!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
11.27. Könyv és más
12.01. Csak olvass!

Megjegyzések