Bűnösök (értékelés és nyereményjáték)

 

Az Oscar-díjas forgatókönyvíró első, magyarul megjelent regénye, Az éjszaka fénye bebizonyította, hogy Graham Moore-nak az irodalom világában is helye van. Második regénye, a Bűnösök ezúttal a Los Angeles tárgyalótermeibe kalauzolja el az olvasókat, ahol az amerikai igazságszolgáltatás kulisszáiba is betekintést nyerünk.  Tartsatok a Blogturné Klub bloggereivel és nyerjétek meg a könyv egy példányát a kiadó felajánlásából! 



Kiadó: Agave, 2020
Oldalszám: 354 oldal
ISBN: 9789634197942
Fordító: Orosz Anna


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Minden ​azzal kezdődött, hogy a fekete Bobby Nockot számtalan terhelő bizonyíték ellenére ártatlannak találták a tizenöt éves Jessica Silver meggyilkolásának ügyében. Az amerikaiak nyolcvannégy százaléka úgy vélte, hogy az évszázad perében Maya Seale és Rick Leonard, az esküdtszék két vezéralakja, futni hagytak egy gyerekgyilkost. Az ítélet sokkolta Amerikát, és nem sokkal a tárgyalás berekesztése után több esküdt is megváltoztatta a véleményét, ráadásul Rick nyíltan kirohant Maya ellen. Még könyvet is írt az ügyről, amiben mindennek elmondta a nőt.

Közben az emberek ugyanazt kérdezték egymástól: mi történt az igazságszolgáltatással?

Most, tíz évvel később egy híres produkciós cég Rick Leonard segítségével dokusorozatot tervez forgatni az ügyből, ráadásul a férfi azt állítja, hogy nemrég olyan bizonyítékok birtokába jutott, amik mindent megváltoztatnak. A forgatásra meghívják az egykori esküdteket is, csakhogy a nagy leleplezés elmarad, ugyanis valaki megöli Ricket az első napon. A helyzetet pedig hamarosan csak még jobban bonyolítja, hogy kiderül, a korábban felmentett Bobby Nock már hónapok óta eltűnt, senki nem tud róla semmit.

Ki ölte meg Ricket? S mi történt valójában tíz évvel ezelőtt?

Graham Moore, az Oscar-díjas forgatókönyvíró és Az éjszaka fénye című bestseller szerzője az amerikai igazságszolgáltatás rendszerét veszi górcső alá új regényében. A Bűnösök csavart csavarra halmozva az utolsó oldalig fenntartja a feszültséget és folyton meglepi az olvasót, miközben olyan elemi módon ábrázolja korunk Amerikáját, gondolkodását és előítéleteit, ahogy arra senki más nem képes.

Véleményem:

Szinte napra pontosan egy éve írtam Graham Moore előző kötetéről, Az éjszaka fényéről (értékelés ITT), ami a tavalyi év egyik meghatározó olvasmánya volt számomra. Amikor egy szerző ilyen magasra teszi a lécet, mindig izgulok kicsit, hogy a következő regénye is akkora élményt fog-e nyújtani, pláne, ha ennyire más a téma a két történet esetében. Míg az első könyvben valós történelmi szereplőkkel és a tudományos élet egy nagyon izgalmas korszakával foglalkozott az író, addig a Bűnösökben az amerikai tárgyalótermek világába csöppenünk. Mielőtt a részletekbe belemennék, előrebocsátom, hogy bármiféle aggodalmam teljesen alaptalannak bizonyult: ha lehet, ez a regény még jobban is tetszett, és egyértelműen repült 2020 legkiemelkedőbb olvasmányai közé. 


A történet két párhuzamos idősíkon játszódik. Tíz évvel ezelőtt egy csinos, tehetséges, tizenöt éves lány nyomtalanul eltűnt, és minden jel arra mutatott, hogy iskolai irodalomtanára, Bobby Nock meggyilkolta. A regény igazi főhőse Maya Seale, aki egyike volt a tizenkét esküdtnek, akik annak idején hosszas tárgyalások és gondolkodás után felmentették a fiatal férfit az előre megfontolt szándékkal elkövetett emberölés vádja alól. Maya különös szerepet töltött be annak idején az esküdtszékben: ő volt ugyanis az egyetlen, aki Bobby ártatlanságára voksolt, majd szép lassan meggyőzte igazáról társait is. Mind az eltűnt lány, Jessica szülei, mind a közvélemény hatalmas felháborodással fogadta az ítéletet, a többi esküdt, különösen Rick Leonard pedig utólag Mayát hibáztatta azért, hogy rossz döntést hoztak. Tíz évvel később a férfi szeretne utólag igazságot tenni, és egy produkciós céggel karöltve dokumentumfilm-sorozatot készíteni az esetről. Maya, aki közben sikeres védőügyvédi karriert futott be, vonakodva bár, de elfogadja a meghívást, hogy szerepeljen a produkcióban, bár tíz év elteltével sem gondolja úgy, hogy helytelenül cselekedett, meggyőződése, hogy Bobby ellen nem állt rendelkezésre annyi bizonyíték, ami alapján biztosan bűnösnek lehetett volna mondani. Az események ott kezdenek különös fordulatot venni, amikor a forgatás helyszínéül választott hotelban (ahol annak idején az esküdtek laktak) meggyilkolják Rick-et, és minden jel arra utal, hogy Maya gyilkolta meg. A nőnek igen kevés ideje marad arra, hogy tisztázza magát a vádak alól, és kiderítse, mi történt valójában, és kinek állt érdekében elhallgattatni a férfit, aki korábban azzal kérkedett, hogy megcáfolhatatlan bizonyítékkal rendelkezik Bobby bűnösségéről. 

Nos, talán az általam leírt összefoglaló elsőre kuszának tűnhet, de azt fontos hangsúlyozni, hogy a regény nagyon következetesen, zseniálisan felépített rendszer szerint és fokozatossággal adagolja az információkat. Nagyon tetszett, hogy míg a jelen eseményeit Maya szemszögéből ismerhetjük meg és izgulhatjuk végig, addig a tíz évvel ezelőtti történéseket az akkori esküdtek nézőpontjából élhetjük át. Bár nem thriller, hanem egy zömmel tárgyalótermi krimi, én mégsem emlékszem, hogy utoljára mikor izgultam ennyire egy regényt olvasva, úgy, hogy szinte letenni sem tudtam. Nagyon izgalmas volt számomra, hogy kicsit jobban megismerhettem az amerikai esküdtszék működését, a vonatkozó szabályokat és eljárási rendet, illetve az is, hogy a történetben rengeteg olyan morális dilemma merül fel, ami kapcsolatban áll a joggal és az igazságossággal. Az ember laikusként azt hinné, hogy a legjobb védelmi stratégia az ártatlanság és az őszinteség, de ebben a könyvben megtapasztaljuk, hogy ez sokszor nem így van, és egészen más tényezőkön múlhat, hogy az esküdtek csoportja milyen végeredményre jut. Érdekes volt azonosulni az esküdtekkel, akik mind nagyon különböző emberek voltak, az ő szemükön keresztül vizsgálni a tíz évvel ezelőtti eset bizonyítékait és kételyeit, magam sem tudtam, hogyan döntöttem volna hasonló helyzetben. Maya nagyon közel került hozzám az egyenes, következetes jellemével, és nagyon drukkoltam neki végig, hogy sikerüljön kiderítenie az igazságot és megnyugvást találni a múltbéli események és Rick halála miatt. 

Számomra most már végérvényesen bebizonyosodott, hogy Graham Moore fantasztikus történetmesélő, aki mind az események kidolgozásában, mind a karakterek ábrázolásában nagyon igényes és tehetséges. Maga a téma is nagyon jó választás volt, hiszen a bűnügyi rejtély mögött nagyon sok erkölcsi és filozófiai kérdés húzódott meg azzal kapcsolatban, mit jelent bűnösnek vagy ártatlannak lenni, hány színű az igazság, vagy éppen milyen előítéletek befolyásolnak minket abban, hogy egy helyzetet vagy személyt megítéljünk. A karakterek nem puszta sablonok voltak, hanem hús-vér emberek saját történettel, különböző motivációkkal, habitussal, akik a hosszú tárgyalás ideje alatt sajátos csoporttá váltak, az annak megfelelő sajátos dinamikákkal. Mind a feszültség adagolása (ami főleg abból eredt, hogy egyre többet tudunk meg, mégsem tudjuk eldönteni, kinek higgyünk), mind az elbeszélés stílusa tökéletes volt számomra, ráadásul olyan befejezést kaptam, ami minden szempontból elfogadható és nem is túl kiszámítható. Moore nagyon képszerűen mesél, így titkon reménykedek benne, hogy a regény egyszer meg fog élni egy filmadaptációt, ahogyan abban is, hogy sok hasonlóan színvonalas történetet olvashatunk még a szerzőtől.

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki egy kiemelkedő színvonalú krimit szeretne olvasni, vagy akit érdekel az amerikai igazságszolgáltatási rendszer működése. 

Nyereményjáték:

Graham Moore eredetileg forgatókönyvíró, a Bűnösök pedig egy ízig-vérig tárgyalótermi krimi. Játékunkban ezúttal olyan filmeket címeit keressük, amelyek fő cselekménye tárgyalótermekben játszódik. Találjátok ki a kép alapján a keresett film címét, és írjátok be a Rafflecopter doboz megfelelő rubrikáiba. 
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
11.12: Könyv és más
11.14: A Szofisztikált Macska

Megjegyzések