A medve, aki a karácsonyfában lakott (értékelés és nyereményjáték)

 

A Pagony Kiadó legújabb brummogós karácsonyi meséje egy kislányról szól, aki karácsonyra egy háziállatot szeretett volna, de azt álmában sem gondolta, hogy végül egy medve várja majd őt a fa alatt. Tartsatok velünk a Blogturnén, és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott példányt a könyvből!



Kiadó: Pagony, 2020
Oldalszám: 40 oldal
ISBN: 9789634105046

Illusztrálta: Agócs Írisz

A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Liza és apu karácsonyfát vásárolnak. Liza kiválaszt egy JÓ nagyot. Apu hazacipeli. JÓ nehéz! Liza és apu feldíszítik a fát. De NAGYON furcsa hangok jönnek a fa belsejéből… Mi lehet ez? A titokra karácsony estéjén fény derül… Szívmelengető karácsonyi mesekönyv Harcos Bálinttól, Agócs Írisz csodálatos rajzaival.

Véleményem:

A Pagony Kiadó újdonságának köszönhetően sikerült egy újabb magyar szerzővel megismerkednem, korábban ugyanis még nem olvastam semmit Harcos Bálinttól. Egy helyes karácsonyi gyerekkönyvnek máskor sem nagyon tudok ellenállni, nem hogy pár héttel az ünnepek előtt, ráadásul A ​medve, aki a karácsonyfában lakott azzal is felhívta magára a figyelmemet, hogy Agócs Írisz illusztrálta, akinek a munkáit nagyon megkedveltem az utóbbi időkben. Minden adott volt tehát ahhoz, hogy remek élményt nyújtson ez a vékony, de annál tartalmasabb kötet, amit azóta már többször is el kellett olvasnunk, annyira megszerettük. :)


Maga a történet egy igazi, kedves kis karácsonyi mese. A főhősünk, Liza, nagyon szeretne valamilyen állatot kapni karácsonyra, de szülei - különösen az apukája - nem igazán támogatja az ötletet. Bármilyen állattal kapcsolatban érdeklődik a kislány, mindre van valamilyen kifogás, hogy miért nem tarthatnak olyat otthon, vagy azért, mert túl kicsi, vagy azért, mert túl nagy, esetleg túlságosan szőrös vagy hangos. Bár Liza kicsit csalódott, azért boldogan veti bele magát a szokásos ünnepi készülődésbe, apukájával el is indulnak, hogy válasszanak egy igazán szép karácsonyfát. Miután megvizsgálják a kínálatot, egy gyönyörű, jókora példánnyal indulnak haza, csakhogy a fa egészen különösen viselkedik útközben. Néha furcsa hangok szűrődnek ki belőle, otthon a teraszon pedig mintha a helyét is változtatná, ráadásul szokatlanul nehéznek tűnik, de végül Liza és az apukája is túlteszi magát a dolgon, és tovább készülődnek az ünnepre.


Végre eljön a szenteste, a család gyönyörűen feldíszíti a fát - persze a díszítés közben is tovább folytatódnak a különös jelenségek -  például úgy tűnik, mintha a fa jajgatással jelezné, amikor megszúrják véletlenül egy dísszel -, és mindenki izgatottan várja az ajándékbontást. Liza a szíve mélyén még nem veszítette el a reményt, bízik benne, hogy szülei talán mégis meggondolták magukat, és egy aranyos kiskedvenccel lepik meg karácsonyra. Ahogy sorban bontogatja az ajándékokat, csak nem bukkan fel a vágyott háziállat, de az utolsó pillanatban a karácsonyfából valami olyasmi kerül elő, amire senki sem számított....persze a cím alapján nem nehéz kitalálni, hogy vajon mi lehet az. :)

Bevallom, engem az első oldalon elkapott a mese hangulata, szerintem a szöveg is élvezetesre és gyermekbarátra sikeredett, és az illusztrációk is nagyon szerethetők. Van Agócs Írisz stílusában valami, ami nosztalgikus érzéseket ébreszt bennem, mintha gyermekkorom kedvenc meséi elevenednének meg újra, modernebb és aktuálisabb történetbe ágyazva. Harcos Bálinttal szerintem nagyon jól kiegészítették egymást, hiszen a történet és a képek hangulata, stílusa nagyon jól illeszkedik egymáshoz. A 3-6 éves korosztály számára szerintem teljesen megfelelő ez a mese, nálunk a négy és féléves gyerkőcöt szintén egyből beszippantotta, és rövid úton kérte, hogy olvassuk el újra. Maga a történet is olyan, amit sok gyerek át tud érezni, hiszen igen gyakori jelenség, hogy valamilyen kisállatot szeretnének maguknak, ahogyan az is, hogy ezt a szülők különböző (részben érthető) indokokkal folyamatosan megvétózzák. Nekem az egyetlen furcsa dolog a történet vége volt, egyrészt azért, mert a korábbi történetvezetéshez képest szerintem túl jól fogadták az ősök a karácsonyfából kibukkanó meglepetést, másrészt pedig úgy éreztem, nagyon hirtelen zárult le a mese (az előbbi mondjuk olyasmi, amit egy fiatalabb olvasó valószínűleg nem vesz rossz néven, csak mi, uncsibb és racionálisabb felnőttek).  Azonban, ha ettől az apróságtól eltekintek, akkor ez tényleg olyan kötet, ami alkalmas a többszöri újraolvasásra, és nagyon jól segít ráhangolódni a karácsonyra. 


Összességében tehát nagyon jó szívvel ajánlom, akár Mikulásra, akár karácsonyra, ha egy könnyed, humoros, szerethető mesét szeretnénk a gyerekeinknek, amit mi, felnőttek is tudunk élvezni. Karácsony- és medverajongó olvasóknak pedig egyenesen kötelező! :)

Értékelésem: 5/4,5
Kinek ajánlom? Azoknak, akik olyan karácsonyi mesét keresnek, ahol a hangsúly a szórakoztatáson, a gyerekek számára is érthető humoron és a kedves, jópofa illusztráción van.

Nyereményjáték:

Mostani játékunk során az állomásokon olyan könyvek fülszövegét találjátok, amelyekben a medvéké a főszerep. A feladat az, hogy a Rafflecopter doboz megfelelő sorába beírjátok az adott blogon található könyv címét. Tartsatok velünk, és nyerjétek meg a Pagony Kiadó által felajánlott példány a könyvből!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:

 

Nem vagyok közönséges játék mackó. Tévésztár voltam, esténként sok-sok gyereket hívtam a képernyő elé, hogy együtt nézzük a mesét. Amikor fogat mostam, velem gurguláztak a tévénézők, és csutkababámmal meg a gyerekekkel együtt bújtam ágyba. Ha kíváncsi vagy a pici lakásomra, a játékaimra vagy a virágokra, amiket naponta öntözök, lapozz bele ebbe a képeskönyvbe! A kis fotókon engem láthatsz, mesélek és gitározok is neked elalvás előtt.

 a Rafflecopter giveaway


Állomáslista:
11/26 - Csak olvass!
11/28 - Utószó
11/30 - Könyv és más
12/02 - Könyv és más (extra)
12/04 - Hagyjatok! Olvasok!
12/06 - Veronika’s Reader Feeder

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések