Pettson karácsonya (értékelés és nyereményjáték)

 


Pettson és Findusz lelkesen várja a karácsonyt, de egy váratlan baleset következtében úgy néz ki, le kell mondjanak a nagy ünneplésről - vagy mégsem? Sven Nordqvist karácsonyi története arra emlékezteti az olvasót, hogy a díszek és ajándékok mellett mi is az ünnep igazi lényege. Tartsatok bloggereinkkel, hogy esélyetek legyen megnyerni a General Press Kiadó által felajánlott példányt. 




Kiadó: General Press, 2020

Oldalszám: 24 oldal
ISBN: 9789634522133
Eredeti cím: Pettson får julbesök
Fordító: Csépányi Zsuzsanna 
Illusztrálta: Sven Nordqvist

A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Végre megenyhült egy kicsit az idő, és Pettson meg a kandúrja immár nyugodtan készülhetnek a karácsonyra: kivághatják a fenyőfát, elmehetnek bevásárolni és megsüthetik kedvenc mézesüket. Ám mindehhez először el kell takarítaniuk a havat az udvarról, sőt az öreg még néhány gallyat is tenni szeretne a lépcsőre. El is indulnak, hogy gyűjtsenek egy nagy rakásra valót az erdőben, de Pettsont ekkor hirtelen olyan rémes baleset éri, hogy alig bírj a megmozdítani a lábát. Lehet, hogy semmi nem lesz az ünneplésből?

Véleményem:

Korábban már volt szerencsém olvasni három másik Pettson és Findusz- kötetet (értékelések ITT), és már akkor végérvényesen elköteleződtem ennek az imádnivaló párosnak. Nagyon örülök, hogy a General Press Kiadó újra elkezdte kiadni Sven Nordqvist történeteit, mert bár a saját gyerekkoromból sajnos kimaradtak, most éppen akkora lelkesedéssel fedezem fel őket, mint amilyen szívesen olvasom fel párom kislányának. Külön öröm volt, hogy a soron következő kötet karácsonyi témájú, nem tudom, ki hogy van vele, de ilyenkor én már lassan és óvatosan szeretek az ünnepekre hangolódni. Mivel az idei év sajnos egészen máshogy alakult és alakul, mint ahogy elterveztük, talán még fontosabb, hogy a lehető legtöbb melegséget és szeretet engedjük be a szívünkbe, ehhez pedig tökéletes segítség a Pettson karácsonya.


A rövidke történet a karácsony előtti napon kezdődik, amikor a kicsit magának való, de végtelenül szerethető öregúr, Pettson és örökmozgó cicája, Findusz éppen elkezdene azon munkálkodni, hogy mindennel elkészüljenek az ünnepekre. Egy kis kerti baleset következtében azonban Pettson lába megsérül, és sajnos annyira fáj neki, hogy alig tud mozogni. De mi lesz így a bevásárlással, a karácsonyfa kivágásával és az ünnepi finomságok elkészítésével? Pettson a maga kicsit melankolikus módján még bele is törődne, hogy idén kicsit szerényebb körülmények között tartják meg a karácsonyt, Findusz azonban, akárcsak egy kisgyerek, teljesen elhűl még a gondolatra is, hogy nem lesz az igazi az ünnep. Az egyébként kicsit nyafka, és a feladatok alól magát gyakran kivonó négylábú még arra is vállalkozik, hogy besegít a takarításba, de sajnos hiába, mert Pettson lába nem javul, és úgy tűnik, az ünnepi menü répából és krumpliból fog állni. 


A kismacska azonban nem hagyja annyiban a dolgot, nagyon szeretné, ha minden olyan lenne, mint máskor, így gazdája is kicsit jobban szabadjára engedi a fantáziáját, hogyan tudnák megoldani a problémákat. Kreatív módon elkészítik saját karácsonyfájukat, és amennyire lehet, fel is díszítik, így már tényleg csak a karácsonyi finomságok hiányoznak. Ekkor azonban váratlan és nagyon szívmelengető dolog történik. Pettsonék szomszédai sorra jönnek látogatóba, mindenki hoz magával valami finomságot, hiszen hallották, hogy járt az öregúr, és nem szeretnék, ha karácsonykor nélkülöznie kellene. Végül az ünnepet nagy társaságban, rengeteg földi jóval tudják megkezdeni, két főhősünk pedig nagyon boldog, hogy ilyen rendes és gondoskodó szomszédaik vannak. 

Amellett, hogy ez a történet szerintem nagyon megható és rengeteg tanulsággal szolgál a problémamegoldással és az önzetlen segítségnyújtással kapcsolatban, hozza azokat a nagyszerű dolgokat, amiket a többi Nordqvist-könyvben megszokhattunk. Az író által készített illusztrációk most is varázslatosak és rendkívül részletgazdagok, ha többször olvassuk el a történetet, akkor is biztos, hogy mindig találunk valami apróságot a lapokon, amit korábban nem vettünk észre. A másik jellemző sajátosság a kicsit fanyar humor, amit felnőttként is nagyon tudunk élvezni, csakúgy, mint azt a türelmes és elnéző szeretetet, amit Pettson képvisel, amikor a kismacska valami galibát csinál. 


Az eddig olvasottak közül ez a kötet tetszett a legjobban, nem csak a karácsonyi téma miatt, hanem azért is, mert itt éreztem a legkerekebbnek és logikusabbnak a történetet, amiben minden a helyén volt, eleje-közepe-vége, tanulsággal és szép lezárással. Óvodás kortól felfelé szerintem bár bátran olvasható/mesélhető, nálunk itthon nagy sikere van ezeknek a köteteknek. Izgatottan várom, hogy a kiadó melyik részt fogja elhozni nekünk legközelebb. :)

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Óvodás kortól mindenkinek, aki szeretne egy bájos, szívmelengető karácsonyi mesét olvasni.

Nyereményjáték:

Ti is várjátok a karácsonyt, akárcsak Findusz? A játékunk során szeretnénk, ha egy kicsit már most ráhangolódnátok az ünnepre, és megírnátok nekünk, hogy mik a karácsonyi kedvenceitek. A dolgotok csak annyi lenne, hogy válaszoljatok az állomásokon található kérdésekre, és válaszaitokat beírjátok a Raffelcopter doboz megfelelő helyére.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
Mi a kedvenc ünnepi ételetek?
a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
Nov. 19. Könyv és más
Nov. 21. Flora the Sweaterist

Megjegyzések