Egy ​kis boszi naplója (értékelés és nyereményjáték)

 

A Maxim Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent Emma Steinkellner Egy kis boszi naplója c. képregénye. Ennek örömére a Blogturné Klub nyolc bloggere bemutatja Luna boszorkányosan jó történetét, mely szédületes kalandra invitálja az olvasót, miközben olyan fontos dologra hívja fel a figyelmet, mint az elfogadás.



Kiadó: Maxim, 2020

Oldalszám: 272 oldal
ISBN: 9789634992516
Eredeti cím: The Okay Witch
Fordító: Bozai Ágota

A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

A VARÁZSLAT NEHEZEBB, MINT AMILYENNEK LÁTSZIK.

A tizenhárom éves Luna Hush imád mindent, ami boszorkányos. Ám hamarosan rá kell döbbennie, hogy a boszorkányság a valóságban nem olyan, mint a filmeken, könyvekben vagy kísérteties történetekben. Amikor néhány nyolcadikos gyerek piszkálni próbálja halloweenkor, valami nagyon furcsa dolog történik. Kiderül, hogy a Massachusetts állambeli Kramerville-ben évszázados boszorkánydráma játszódik. És a meglepetés: Luna családja van az egész középpontjában. Amikor a lány ereje megmutatkozik, a dolgok teljesen elszabadulnak. Befogad egy beszélő macskát, belép egy varázsnaplóba, és rejtett világot tár fel. Nemzedékekkel korábbi titkok tárulnak fel, ahogy Luna feltárja a város, családja és önmaga bonyolult örökségét.

Véleményem:

Azt hiszem, lehetek akárhány éves, az soha nem fog változni, hogy nagyon szeretem a gyermek- és ifjúsági irodalmat, és egy-egy ilyen történetben legalább úgy el tudok merülni, mint évtizedekkel ezelőtt. A legújabb gyöngyszem, ami a kezeim közé került, Emma Steinkellner Egy kis boszi naplója című graphic novelje, ami amellett, hogy a képregényes formának köszönhetően látványos, színes és szórakoztató, egy nagyon tanulságos és aranyos történet, amiben fontos szerepet kapnak az előítéletek, önmagunk elfogadása, a családi kötelékek és az ezzel járó felelősség, a barátság és a bátorság. Luna Hush hivatalosan is belépett a kedvenc könyves karaktereim sorába, az írónő nevére pedig biztos, hogy nagyon oda fogok figyelni a jövőben. 


A történetünk a Massachusetts állambeli Kramerville nevű fiktív kisvárosban játszódik, itt él a tizenhárom éves Luna édesanyjával. A kislány éppen az iskolai halloween-re készül, és mivel imád mindent, ami boszorkányos, magától értetődő, hogy ilyen jelmezben megy be a suliba. Sajnos azonban hamar megtudjuk, hogy Lunának nincsenek barátai, sőt, ha ez nem lenne elég, még sokan cikizik is az iskolában. Ez már önmagában egy olyan kérdéskör, amivel szerintem nagyon jó és fontos foglalkozni egy olyan kötetben, ami elsődlegesen a kiskamasz korosztálynak íródott, sajnos Luna problémáiban sokan osztoznak ebben az életkorban. Némi reménysugár ugyanakkor felcsillan, ugyanis egy új fiú bukkan fel az iskolában, aki rögtön kedvesen és barátságosan fordul főhősünkhöz, úgy tűnik tehát, hogy ebből a szempontból rendeződnek a dolgok. Igen ám, csakhogy Luna életébe még egy, nem éppen aprócska probléma is berobban: egyszer csak rájön, hogy külöleges erővel rendelkezik. Amikor otthon félve megpróbálja édesanyját beavatni a dologba, újabb sokként éri, hogy a nő meg sem lepődik, sőt, elárulja a lánynak, hogy ez régi családi örökség, amivel viszont jobb nem is foglalkozni vagy beszélni róla. Persze Luna nem hagyja annyiban a dolgot, és a saját szakállára kezd el nyomozni, amiben segítségére lesz egy nem mindennapi beszélő macska, illetve édesanyja fiatalkori naplója is. 

Szép lassan megtudjuk, hogy Luna anyukája nem véletlenül törekedett arra, hogy minél jobban beépüljenek az emberek világába, és hogy lánya ne tudjon meg semmit bűbájos örökségéről. Évszázadokkal ezelőtt szintén ebben a városban üldözték a boszorkányokat, az akkori inkvizítor városalapítók leszármazottai pedig azóta is a közösség irányító pozícióiban vannak. Bár érthető a félelme, Luna mégsem tudja elfogadni anyja titkolózását, hiszen azzal, hogy megtudta, hogy boszorkány, egy álom vált valóra a számára, és nagyon szeretné minél jobban uralni a képességeit. Nagyon érdekes volt az a szál, ami az évszázadokkal ezelőtti konfliktust mutatja be, különösen a Luna nagymamája és anyukája közti nézeteltérésről és véleménykülönbségről. A történet jól illusztrálja, hogy még egy szerető családon belül is lehetnek olyan különbözőségek, amik komolyan rányomják a bélyegüket a kapcsolatokra, ahogyan azt is, hogy megértéssel és egymásra figyeléssel hogyan lehet ezeket közelíteni egymáshoz. 


Amellett, hogy a cselekmény izgalmas, fordulatokban gazdag és humoros, muszáj beszélni a képi megjelenítésről is, főleg, hogy alapvetően egy képregényről van szó. Ahogy kicsit utánanéztem Emma Steinkellner munkáinak, megállapítottam, hogy nagyon egyedi, könnyen felismerhető stílusa van, ami nekem különösen azért tetszik, mert az embereket hitelesen, természetesen ábrázolja, kicsit sem törekedve arra, hogy túl szépek és tökéletesek legyenek. Az Egy kis boszi naplója szereplői is pont attól lesznek annyira szerethetőek, hogy nagyon igaziak, a szépségük pedig a személyiségükből, bohókásságukból fakad, ami különösen nagy kihívás egy képregény esetében, mégis sikerült megvalósítani. Egészen elképesztő, ahogy Steinkellner a mimikákkal, gesztusokkal bánik, a rajzai annyira kifejezőek, hogy szinte lesétálnak a lapokról, én végig úgy éreztem olvasás közben, hogy ott vagyok a karakterekkel együtt, szinte a hangjukat is hallottam. A szöveges rész nem túlságosan sok, könnyen olvasható, így ez a könyv nagyszerű belépő lehet a könyvek világába olyan gyerekek számára is, akik egyébként nem szoktak olvasni (főleg, ha kedvelik a misztikus, boszis tematikát). 


Összességében imádtam ezt a történetet, nagyon megkedveltem Lunát (a beszélő macskáról, Mr. Laszlo-ról nem is beszélve, egyébként is imádom a cica-karaktereket, de ez a szőrös úriember nagyszerűen feldobta a cselekményt :)), és tetszett, hogy egy kicsi mindenből jutott ebbe a kötetbe: humor, izgalmak, kaland, előítélet, másság, bátorság, történelem, boszorkányok, alternatív világ, és egy csipetnyi romantika. Nagyon jó szívvel ajánlom kisebb és nagyobb boszorkányoknak egyaránt. :)

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? A graphic novel műfajának rajongóinak mindenképpen, illetve mindenkinek, aki szívesen olvas egy kedves, szeretetreméltó és belevaló tiniboszorkányról.

Nyereményjáték:

Mostani játékunk során ki másoké is lehetne a főszerep, mint a fiatal boszorkányoké? Nincs más dolgotok, mint felismerni az állomásokon látható képek segítségével az adott boszorkányt, és a nevét beírni a Rafflecopter doboz megfelelő sorába. Fontos, hogy a filmes-sorozatos karakter nevére vagyunk kíváncsiak, nem a színészére!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
10/29 Utószó
11/02 Könyv és más
11/03 Csak olvass
11/04 Olvasónapló

Megjegyzések