Samu ​napraforgója (értékelés és nyereményjáték)

 


Ültettetek már valaha napraforgót? Ha nem, akkor itt a remek lehetőség, hogy Samuval és kis barátaival lépésről lépésre haladjatok, hogy végül gyönyörködhessetek a csodaszép virágban! Kate Petty Samu napraforgója című, kihajtható fülekkel ellátott gyerekkönyve izgalmas, vidám és informatív, amit ti is jobban szemügyre vehettek, ha négy bloggerünkkel tartotok. A nyereményjáték végén egy példány talál gazdára a Móra Könyvkiadó jóvoltából. 



Kiadó: Móra Könyvkiadó, 2023
Oldalszám: 16 oldal
ISBN: 9789636032722
Eredeti cím: Sam Plants a Sunflower
Illusztrálta: Axel Scheffler


A könyvet ITT tudod megrendelni!


Fülszöveg:

Ismerd meg Samu és az ő hatalmas napraforgójának történetét. Hajtsd ki az izgalmas ablakokat, és nyisd szét a hatalmas meglepetésoldalt. A könyvből interaktív módon tanulhatják meg a kisgyerekek, hogy mekkora csoda rejtőzik egy szem magban. Ahhoz azonban, hogy virágba szökkenhessen a napraforgó sok gondoskodásra, szeretetre, türelemre van szükség.


Véleményem:

Korábban még nem olvastam Kate Petty-től, Axel Scheffler munkáit viszont már többször megcsodáltam más illusztrált kötetek kapcsán. A Móra Könyvkiadó gondozásában megjelent Samu ​napraforgója című mesekönyv már a külsejével felvonta magára a figyelmem, szép, masszív, kemény fedeles kötet, de ami ennél fontosabb volt, a témája a kertészkedés és a virágültetés, ami egyrészt nagyon is aktuális nálunk, másrészt egyébként is a szívemnek kedves. Az, hogy a könyv kinyitható fülekkel kecsegtetett, csak hab volt a tortán, nem is nyomott annyit a latban, viszont olvasás közben az is világossá vált, hogy ez a kis extra is mennyire feldobja ezt a vidám, jó hangulatú kis mesét.


A történet maga nagyon egyszerű, a főszereplő Samu macska, aki nagyon szeret a napon heverészni. Kis barátja, a giliszta azt javasolja neki, hogy ültessen napraforgót a kertjébe, amit Samu meg is fogad, és szalad is magokat szerezni. Izgatottan várja, hogy kibújjanak az első növények, szeretettel gondozza, locsolja őket, míg végül szépen megnövekednek és gyönyörűen beborítják a kertjét. A cselekmény tehát nem túl összetett vagy bonyolult, a kötet mégis nagyon tartalmas a kivitelezés és az ismeretterjesztő funkció miatt.


Nagyon tetszett, ahogy a kötet végigvezet azon a folyamaton, hogy egy kis magocskából hogyan lesz kifejlett növény. Nem csupán tényátadásról van itt szó, hanem annak a hozzáállásnak az erősítéséről, hogy csoda jó érzés hozzásegíteni egy életet a kialakulásához, egy növényt a fejlődéséhez. A gyerekek a mesén keresztül maguk is megtapasztalhatják ezt, és ha kedvet kapnak hozzá, akár ők is kipróbálhatják az ültetést a kertben vagy a lakásban. Samu először maga is kicsit olyan, mint egy gyerek, először csalódott és picit türelmetlen, de végül megérti, hogy a dolgoknak megvan a maga ideje, és elfogadja a természet törvényeit.


Extra és szerintem valóban minőségi elemként jelennek meg a könyvben a kihajtható fülek és egyéb 3D-s elemek. Az ültetés után például bekukkanthatunk a föld alá, és megnézhetjük, éppen mi történik a magokkal, mikor csíráznak, hogyan fejlődik a gyökérzetük. A kötet közepén pedig egy hatalmas napraforgót találunk, így kicsit mi is kapunk abból az élményből, amit Samu érezhetett, amikor végre kinyíltak a virágai. Kedves volt számomra a gyönyörűséges kivitelezés mellett az a mondanivaló is, hogy a sok szépséget - és a napraforgó magjait - érdemes megosztani a barátainkkal, hogy ők is örömüket leljék a virágokban.


Nagyon megszerettem ezt a könyvet, a téma, a hangulat és a kivitelezés szerintem tökéletes egyensúlyban volt. A szöveg nem túl sok, de változatos formában jelenik meg (pl. eltérő betűméret), ezzel is bohókás, vidám hangulatot kölcsönözve a könyvnek. Ovis kortól szerintem tökéletes választás, felső korhatárt pedig bajosan határoznék meg, hiszen engem is teljesen elvarázsolt. Axel Scheffler rajzai kedvesek és bájosak, és nem mellesleg most én is kedvet kaptam, hogy ültessek a kertbe egy saját napraforgót, amiben majd gyönyörködhetünk a nyáron. :)

Értékelésem: 5/5
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki olyan mesét keres, amiben központi szerepe van a természetnek, kertészkedésnek.

Nyereményjáték:

Axel Scheffler számos népszerű gyermekkönyv illusztrátora, mostani nyereményjátékunkban az ő munkáinak nyomába eredünk. Minden állomáson találtok egy-egy általa illusztrált borítórészletet, a ti feladatotok pedig, hogy a könyv címét beírjátok a rafflecopter-doboz megfelelő helyére.  
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
04.22. Könyv és más
04.24. Veronika's Reader Feeder
04.26. Utószó
04.28. Csak olvass!

Megjegyzések